Újjá varázsolt panellakások

Építinfo.hu

Az egykori lakáshelyzet megoldására épült panelek mára már többek számára kényelmetlenek, korszerűtlenek lettek. Azonban némi anyagi ráfordítással, pontos tervezéssel és jó szakemberekkel segíthetünk ezen a problémán. Cikkünkben a panellakások átalakításához adunk néhány hasznos tippet olvasóinknak.

Elmondható, hogy a 70-es, 80-as években épült paneleket nem a mai igényekhez méretezték. Szűk az átjáró, kicsi az előszoba, a konyha és a fürdőszobába is épp hogy befér egy kád.. Ezen a problémán csak úgy segíthetünk, ha néhány válaszfalat megszüntetünk, vagy a válaszfal helyét a számunkra optimálisabb helyen húzzuk fel. Ilyen módon természetesen csak részlegesen nyerünk teret, esetenként azonban egy-két válaszfal eltávolítása után két szomszédos helyiség összenyitásával kedvezőbb lakótér viszonyokat alakíthatunk ki.

Ilyen megoldásoknál alapvető, hogy a lakás betonfalait az átalakítása előtt statikussal megvizsgáltassuk. A kellő felkészültségű szakember véleménye alapvetően fontos, mert a panelházak különféle szerkezetűek, és az esetleges falrészek eltávolítása megbonthatja az épület stabilitását.

A fenti munkálatok elvégzéséhez a panelházakban építési engedély is szükséges, amit a statikai szakvélemény és a kiviteli terv alapján az építési hatóság adhat meg.
Az ilyen munkát csak szakképzett vállalkozókra ajánlatos bízni, mert magunk aligha boldogulnánk a dologgal. A fal eltávolításának költségei elég változatosak. Van, aki 50-60 ezer forintért kivágja a falat, de pl. hulladék eltávolítása újabb kiadási tételt jelent. Az elbontáshoz szükséges engedélyeztetési eljárás végig vitelét azonban kevesen vállalják.

A falkorrekciót alaposan meg kell gondolni, mert a hivatalos intézendőkön túl jelentős felfordulással is együtt jár. A vágás – a vízzel hűtött gyémánt vágótárcsáknak köszönhetően – többnyire rezgésmentes, ám nagy zajterheléssel járó munka, és a megfelelő elszívás ellenére is elég jelentős szennyeződéssel jár, továbbá a fal nyomainak az eltüntetéséhez utómunkálatok is szükségesek.

Előbb a lakás alaprajzát célszerű alaposan átvizsgálni, hogy mely helyiségek összenyitásával tudunk ideálisabb teret kialakítani. Például, ha a lakás konyháját össze lehet nyitni a nappali lakószobával, tágas, egyterű és világos, ám két funkciós helyiség lesz az eredmény. A konyha részt természetesen 1 m magas mellvédfal meghagyásával részben el is választhatjuk, elé pedig ebédlő asztalt állíthatunk. Mögötte az előkészítő pult és a mosogató medencéje is elhelyezhető. A burkolat természetesen a funkciónak megfelelően a konyharészben járólap, a szobában pedig parketta vagy más igényes padlóburkolat kerülhet. Mások a WC és a fürdőszoba helységeit nyitják egybe, és ezzel a kisebb korrekcióval a szűk fürdőszobát teszik viszonylagosan tágasabbá.

A padlóburkolatok cseréjénél a nagyon olcsó termékek helyett az igényesebb, minőségi termékeket célszerű választani, mert ami olcsó, az hamarabb tönkre is megy. Ez vonatkozik a falak minőségére is. Aki igényes, sima falat szeretne, az a tapétát szedje le és glettelje le a falat, vagy a betonra ragasszon gipszkarton lapokat. Ez természetesen némi térvesztéssel jár, viszont a nem csak sima felületet ad, hanem javítja a szigetelést és szabályozza a légnedvességet is. A gipszkarton ugyanis megköti a levegő felesleges nedvességét, száraz időben pedig leadja azt.

A mennyezetet is célszerű gipszlapokkal burkolni, és így egyben megoldhatjuk a helyiségek rejtett és szórtfényű általános megvilágítását, illetve a villanyvezetékek elrejtését is. Tapétázáshoz célszerű az igényesebb üvegszövet tapétákat választani a konvencionális fűrészporosak helyett, mert ezek dekoratívabbak és tovább is tartanak.

Sokan döntenek úgy, hogy a régi ablakokat korszerű, és jól záródó műanyag ablakokra cseréli. Ennek költsége tetemes, de megéri a ráfordítást. Ha nemcsak az ablakokat, hanem az ajtókat is beveszik a felújításba, az egy kétszobás panellakás esetén akár 700 000 forintba is kerülhet.

Amennyiben az eredeti alaprajztól nagyon elrugaszkodott elképzeléseket kívánunk megvalósítani, az sem lehetetlen, csak nem biztos, hogy megéri. Egy látványos átalakítás jelentősen növelheti a lakás értékét, de csak akkor, ha eladáskor találkozik a vevő igényeivel, ízlésével!

epitinfo.hu

3 hozzászólás “Újjá varázsolt panellakások” bejegyzésre

  1. Földhözragadva szerint:

    Kubisch Ildikó szépen összefoglalta, micsoda lehetőségek vannak egy panellakásban. Micsoda vízió, beállok a térkövezett parkolóba a kocsival, bemegyek a tiszta lépcsőházba, felmegyek az új firkamentes lifttel az x. emeletre, a szomszéd rámköszön és megkérdi hogy vagyok, majd benyitok a lakásba és a fotelből élvezem a panorámát…Ja, de a gyémánt vágótárcsa az rezgésmentes…:)

  2. panelproli szerint:

    egy-két millióból meg van a belső felújítás, még 8 milló és kifizetem a jelzálogot,már csak a havi 8800Ft-os köz.költségért kellene húgy és csikk-szípósmentes lépcsőházakat, valamint bűnözőmentes játszótereket a környékre … Ja, hogy ennyiért kertes házat is lehet venni????

  3. lolka szerint:

    Kedves Kubsch Ildikó úgy sajnálom, hogy az ibolya védett virág, mert ilyen ezeréves őtletek helyett, inkább azt kellett volna keresgélni a hó alatt a (labbéria kimaradt) az is nagy divat volt valamikor.

Itt lehet hozzászólni !