Átölelő védelem Arizonában – álkaktuszokkal

Origo, Csepel.info

Átölelő védelem Arizonában

Az egész világon terjed a Csepelen már bevezetett rendszámfelismerő kamerarendszeres védelem. Most épp az Arizona államban lévő Paradise Valley város lakói lettek figyelmesek új kaktuszokra az utak mellett. Ennyire gyorsan azért nem nőnek embernagyságúra a növények: a helyi rendőrség telepítette őket, és ezekbe rejtették a csepeli autólopásokat már felére csökkentő rendszámfelismerő kamerákat.

A Phoenix melletti 13 ezer lakosú kisváros, Paradise Valley rendőrsége álkaktuszokba rejtett kamerákat állított fel az utak mentén, amelyekbe rendszámfelismerő kamerákat telepítettek. Ha a rendszer érzékel egy lopott rendszámot, riasztás érkezik a közeli járőröknek, akik elkaphatják a tolvajt. A lakók bizalmatlanul fogadták az új álkaktuszokat, mivel sokáig sejtelmük sem volt róla, hogy a bennük lévő kamerák milyen célt szolgálnak. Joggal gyanakodhattak traffipaxra.

Csak a városképet akarták óvni

Ez a megoldás egyébként nem új a környéken, pár éve egy mobilszolgáltató találta ki, hogy a lakók jobban elfogadják az adótornyokat, ha azokat saguaro kaktuszoknak álcázzák. A helyi hatóságok állítólag nem a bűnözőket akarták megtéveszteni, és nem is a kamerák ellopását akarták megakadályozni a kaktuszba rejtéssel, hanem a városképet akarták megóvni az ipari kamerák látványától.

Magyarországon is volt törekvés kamerás rendszámfelismerő oszlopok telepítésére, igaz, a Totemet meg sem próbálták álcázni. Egyetlen próbadarab készült belőle, ez ma a XIX. kerületben figyeli a lopott autókat, de a legtöbb önkormányzat a mobil készülék helyett inkább a villanyoszlopra felszerelhető kamerákat részísíti előnyben. Nemsokára amúgy a szupertraffipaxok is felismerik a kőrözés alatt álló autókat, ha végére és a rendőrség a hosszas tesztüzemnek.

Forrás: Origo

Egy hozzászólás “Átölelő védelem Arizonában – álkaktuszokkal” bejegyzésre

  1. fghfjhgkjhk szerint:

    …és Csepelen kívül még mennyi helyen van rendszámfelismerő kamera? 😉

Itt lehet hozzászólni !