Békesi Gyurcsány javaslatairól: “Épeszű ember ilyet nem mond”

Inforadio.hu

Békesi László volt pénzügyminiszter szerint nyilvánvaló butaságok vannak a miniszterelnök által hétfőn bejelentett intézkedések között.

A Horn-kormány tárcavezetője a Liberális Gazdasági Konferencián azt mondta: nevetséges arról beszélni 2009-ben, amikor a csőd a nyakunkon van, hogy 2014-től milyen bátor lépéseket tesz a kabinet.

Alibi csomagként jellemezte a Gyurcsány Ferenc kormányfő által hétfőn bejelentett intézkedéseket Békesi László volt pénzügyminiszter. A Horn-kormány tárcavezetője a Liberális Gazdasági Konferencián azt mondta: a csomag több eleme nyilvánvaló butaság, és semmi köze a bizalomerősítéshez, a versenyképesség helyreállításához vagy a nagy rendszerek átalakításához.

Nevetséges arról beszélni, hogy 2014-től értékalapú ingatlanadót vezetnek be vagy, hogy évente négy hónappal emelik a nyugdíjkorhatárt. Most 2009 van, a csőd itt van a nyakunkon, az állami kiadások kellene csökkenteni – emelte ki.

“Épeszű ember ilyet nem mond. Ha valaki azt akarja, hogy hangosan röhögjön a világ, akkor kell ilyeneket mondani” – mondta a javaslatokról a volt tárcavezető.

Békesi László szerint a gazdaság csak akkor tud kilábalni a bajból, ha exportberuházás vezérelt, egyensúlyőrző, megtakarításösztönző politikát folytat.

A volt pénzügyminiszter szólt arról is, hogy a végrehajtás eszközrendszerében is másra van szükség, ugyanis laza fiskális politikával, a teljesítményektől elszakított jövedelempolitikával, és egy ortodox monetáris politikával nem lehet egészséges pályán tartani a gazdaságot. Kőkemény fiskális, növekedést támogató monetáris, és szigorú jövedelempolitika politika elegye lenne a jó – tette hozzá.

Forrás: Inforadio.hu

Gyurcsány-csomag: “Komolytalanok a 12 hónapon túlmutató tervek”

Túl késő és túl kevés – így jellemezte a miniszterelnök hétfői válságkezelő bejelentéseit a Magyar Bankszövetség elnöke. Felcsuti Péter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, a külföldi cégek bizalmát csak úgy lehetne visszaállítani, ha a javaslatok az állam működésének teljes megváltoztatására irányulnának. Tamás Pál szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója viszont úgy véli: nem a hitelesség hiánya, hanem a folyamatosan változó helyzet miatt nem valósultak meg Gyurcsány Ferenc eddigi bejelentései. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt hangsúlyozta: a vállalkozók azonnal változásokat akarnak.

Késeinek és kevésnek tartja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői válságkezelő bejelentéseit a Magyar Bankszövetség elnöke. Felcsuti Péter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, a külföldi cégek bizalmát csak úgy lehetne visszaállítani, ha a javaslatok az állam működésének teljes megváltoztatására irányulnának.

A 12 hónapon túlmutató tervek nem vehetők túl komolyan és bizonytalanok – vélekedett Felcsuti Péter, aki szerint tavaly szeptemberben még talán több elemző is megdicsérte volna az elképzeléseket, de azóta az események olyan sebességgel haladtak előre, hogy ez ma már nem elégséges.

A Raiffeisen Bank vezérigazgatója szerint a kormánynak vissza kell nyernie a külföldi befektetők bizalmát vagy lassítania kell a bizalomvesztést, valamint meg kell változtatnia az állam és a gazdaság működési módját – ez a gazdasági és társadalmi tevékenységek közötti erőforrások átrendezését jelentené. Ha nem változik ez a működési mód, akkor a belföldi és a külföldi befektetőkben megerősödik az az érzet, hogy a kormány válasza a válság erejéhez képest túl gyenge – figyelmeztetett.

Ha a magyar kormány nem akar és nem tud letérni a rossz pályáról, akkor a befektetők azt gondolják, hogy a válság el fogja söpörni az országot – hangsúlyozta Felcsuti Péter.

Tamás Pál szociológus viszont úgy véli, hogy nem a hitelesség hiánya, hanem a folyamatosan változó helyzet miatt nem valósultak meg Gyurcsány Ferenc eddigi bejelentései.

A Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: az alsó középosztály helyzete nem romlana, ha a kormányfő által hétfőn ismertetett módon alakulna át az adórendszer. Hozzátette: valamivel kisebbek lennének e réteg adóterhei, néhány ezer forinttal azonban kevesebb szociális juttatás járna nekik, az áfa emelése pedig a fogyasztásuk függvényében érintené őket.

Tamás Pál szerint az adócsomag a középosztály számára 2 százalékos reáljövedelem-csökkenést hozhat. Ennél a csoportnál mutatkozik meg ugyanis igazán az áfa emelkedése, míg az adóterhek nem csökkennek jelentősen. A javaslat értelmében a vagyonosabb rétegek terhei csak minimálisan emelkednének – fűzte hozzá a szociológus.

A Gyurcsány Ferenc által eddig bejelentett csomagok nem a hitelesség hiánya, hanem a folyamatosan változó helyzet miatt nem valósultak meg – véli az MTA Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója. A hitelesség nem azt jelenti, hogy a változó körülmények között is ahhoz tartjuk magunkat, amit egyszer kimondtunk, hanem, hogy képesek vagyunk az új helyzetekhez sikeresen alkalmazkodni – hangsúlyozta Tamás Pál.

Bár a bérjellegű terheken valamelyest csökkent a kormány, az adóváltoztatások összességében nem a vállalkozásoknak kedveznek – véli a BDO Forte adótanácsadó cég vezetője. Gerendy Zoltán az InfoRádiónak azt mondta: versenyképességi szempontból sokat rontott a társasági adó 16-ról 19 százalékosra emelése, amelyet nem kompenzál a 4 százalékos különadó eltörlése.

Némi javulást csak a bérterhek terén könyvelhetnek el a cégek. A munkaadókat terhelő bérjárulék 5 százalékponttal csökken, ez azonban csak a minimálbér kétszereséig érvényesíthető idén július 1-jétől.

A kormány bejelentései között szerepel a személyi jövedelemadó sávhatárának megemelése is. A magasabb adókulcs szerint csak a 3 millió forintos éves jövedelem fölött lévő összegek után kell adózni. Jelenleg a sávhatár 1,7 millió forint, az ennél kevesebbet keresők 18 százalékos személyi jövedelemadót fizetnek, az e feletti jövedelmek után viszont 36 százalékot kell fizetni, a változtatás után az alsó kulcs 19, a felső pedig 38 százalék lesz.

Mindez kedvező a munkavállalóknak, a vállalatoknak azonban nem jelent segítséget – mutatott rá Gerendy Zoltán, aki szerint a bejelentett csomag két évvel ezelőtt még egy érdekes gazdaságélénkítő program lett volna, a cégek jelenlegi problémáira azonban nem ad választ.

Részletek, farok és macska

Bírálta a terveket Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, aki az InfoRádiónak azt mondta: “a kormány részletekben vágja le a macska farkát, aminek a macska sem örül, és a hatásfok is nagyon gyenge”.

A kormányfő válságkezelő bejelentéseivel és azok piaci hatásaival kapcsolatban hangsúlyozta: a vállalkozók azonnali változtatásokat akarnak, nem 2010 utániakat, amikor már adott esetben egy másik kormány lesz hatalmon.

Forrás: Inforadio.hu

22 hozzászólás “Békesi Gyurcsány javaslatairól: “Épeszű ember ilyet nem mond”” bejegyzésre

  1. én szerint:

    Jó, de ezt Gy. F. mondta.

  2. totó szerint:

    mindenki tudja, hogy GYF nem épeszű, de a holdudvar még így is többet tud zsebre tenni, mintha már nem Fletó regnálna.

  3. én szerint:

    Az már biztos!

    Szégyen amit művelnek!

  4. Lexon szerint:

    OFF:
    admin: arról miért nem olvashatunk a csepel.info-n, hogy elmarad a mai, Orbán-féle értékelés?
    Féltek a hozzászólásoktól? 🙂
    ON:

  5. admin szerint:

    Nem félünk, de eddig sem tettünk ki minden hírt, azt sem, hogy lesz évértékelő, és ezért azt sem, hogy elmarad.

  6. én szerint:

    Lexon!

    Ezt a sz.. helyzetet bármikor is értékeli és bárki, csak ugyanazt mondhatja.

    Estleg még majd hozzá lehet venni a kormány héhány újabb szerencsétlenkedését, mert az minden napra jut legalább egy.

  7. büki szerint:

    Ne tégy úgy, Lexon, mintha téged különösebben érdekelne az ellenzéki párt elnökének értékelése.
    Bevallom, ha Gyurcsányék leteszik a kasszakulcsot (illetve a hitelfelvételekhez kéthetente aláírásra használt tollat), én a magam részéről nem leszek kíváncsi az értékeléseire.
    Szórakoztassa csak azokat a nyugdíjasokat, akik egyhangúlag egyet értenek a nyugdíjkorhatár emeléssel!

  8. baniko21 szerint:

    büki!
    Szerinted van olyan épeszü nyugdíjas, aki egyetért a nyugdíjkorhatár
    emeléssel, amikor a fiatalok tömegével munkanélküliek?
    Szerintem, ha valaki termelő munkában ledolgozza a jelenlegi időt, épp
    elég, csak meg kell nézni Magyarország elhalálozási statiszkiját. 50-60
    évesek elmennek, mert ha betegek sem mennek táppénzre, ha elmen-
    nek, le is út, fel is út. A kapitalizmusban beteg emberekre nincs szükség.
    Igaz, lassan az egészségesekre sem, ha a munkanélküliséget nézzük.

  9. miska72 szerint:

    És ezt egy szocialista mondta! 🙂
    Hol van Szilveszter barátunk? 🙂
    Szilveszter mi erről a véleményed?

  10. büki szerint:

    baniko21! Igen van, még ha nem is sok. Annyi biztosan van, amennyi körül ül egy szocialista ( azt nem mondom, hogy ember központú ) miniszterelnököt. Tele volt vele a sajtó.
    Nyilván nem ingyen támogatták. Ne lepődj meg, a közeli hetekben további “szakértők” erősítenek majd rá.
    Ők sem ingyen teszik. Természetesen, egyiküket sem érdekli, hogy munkaalkalom, az nincs.

  11. Jeniszej szerint:

    Valószínű agyvérzéses esze ment nyugdíjasokkal tárgyalt a kormány – a Fater teljesen ki van akadva!
    Nem érti, hogy miért a legelesettebb megnyomorított emberekkel akarja megfizettetni elfuserált kormányzásuk árát, ez a hazudós gyáva kormány!

  12. Papi szerint:

    büki!
    Vedd már észre, hogy ennek a mocsadék kormánynak pont az kell, hogy az emberek egymást szídják! Aktív a nyugdíjast, a városi a vidékit, a magyar a cigányt és így tovább! Amíg mi ezzel vagyunk elfoglalva addig ő nyugodtan csinálhatja a maga törvénytelenségeit. Egyszerűen arról van szó, hogy a nyugdíjasoknak egy nagyon kicsi (és hiddel tényleg egy nagyon kicsi) %-a tényleg ez a mocskos söpredék mellett áll és a médiák meg egy folytábban csak őket nyomják addásban és így a nem nyugdíjas emberek azt hiszik, hogy minden nyugdíjas egyet ért velük. Menj ki az utcára amikor valamilyen kormány ellenes megmozdulás van (pl. leguttóbb a sajtószabaságért) a többség pont a te általad szídott nyugdíjasokból került ki.
    baniko21!
    Kérlek ne haragudj de hagyd már abba ezt az örökös (azért van ez mert nálunk kapitalizmus van) című szöveget. A Rákosi- Kádár duó idelyén minden megtermelt száz foríntból csak kettőt vagy hármat kaptunk meg mig a te általad annyira szídott kapítalizmusban nyolcvan – nyolcvanőt forintot kapott meg a melós (csak az egyszerűség kedvéért írtam Ft-ot). Aztán az a sosem volt rendszer váltás után pont az általatok kitermelt szemét került a hatalomba és a XIX-sz. végi XX.-század eleji tényleg kizsákmányoló kapítalizmust vezete be. Csak ezt senki nem akarta akkor észre venni mert akkora volt az eufórikus hangulat. Nézd meg nyugaton messze nem csinálhatták azt amit nálunk a kormányok.

  13. baniko21 szerint:

    Papi!
    Te meg légyszives arra gondolni, hogy mennyit kerestél, annak hány
    %-a ment a rezsire, kajára, mennyi maradt? Most mi a fene az arány?
    A fizetésed 3/4 része megy a rezsire, a maradékból meg élj meg, ahogy
    tudsz. Kérdezd meg mennyit keres egy ápolónő, mennyit egy olyan
    a multiknál alkalmazott kereskedelembe dolgozó (ja és ezért még
    szombat-vasárnap is be kell mennie!) és mennyit egy alkalmazott
    szakmunkás. Lehet, hogy neked viszonylag jó jövedelmed van, de
    hidd el nem ez az általános. Nem vagyok elfogult a régi rendszerrel
    szemben, csak tárgyilagos. Ezt azért neked is javasolnám mielött
    a földbe akarnál döngölni az igazságért. Igaz, hogy nem kellett nagy
    összeget mondani a keresetedre, de abból megéltél, lakásod lett,
    vagy házad, taníttadhattad a gyermekedet, üdülhettél, fillérek voltak
    a gyógyszerek, épült-szépült az ország? Szerinted most is így van?

  14. Papi szerint:

    baniko21!
    Nem az volt a szándékom ne akartalak sem téged sem a múltat földbe döngölni ez eszembe sem jutott!
    Amiket leírsz az első szótól az utolsóig igaz. De hadd kérdezem meg miért van az, hogy amikor választások voltak 2006-ban mégis a mai multi nacionális párt (maszop) és a és a nemzetközi nagytőkét kiszolgáló antimagyar szadesz javára léptetek vissza? Pedig a pártfönököd Thürmer Gyula előtte azt mondta: Magyarországon ma nem Orbán Viktor hanem Gyurcsány Ferenc az egyesszámú közellenség. A második fordulóban mégis az MSzP-re szavaztatok.
    Nem akarok szociólógusi alürökkel tetszelegni de szeríntem ma Magyarországon a legnagyobb probléma az, hogy nem az ország, város, kerület érdekeit veszik figyelembe hanem a saját zsebet és aztán megint a saját zsebet aztán a pártérdeket utána megint a saját zsebet és ha véletlenül marad valami akkor jöhet az ország, város, kerület. Ez a kormány és mellette a város (kerület) vezetések a maszop szadesz részéről ezt csinálják ez az elv vezérli őket. Nézd meg azokat a helyeket ahol elöbb a település aztán megint a település és csak aztán a párt elv érvényesűl ott azért jobban mennek a dolgok. Vannak ilyen kivételek az MSzP polgármestereinél is el kell ismernem igaz nem sok.

  15. baniko21 szerint:

    Papi!
    Rosszul vagy informálva. Nem mondtunk le senki javára. Sőt a második
    fordulóra a Munkáspártiak nem is szavaztak. Gondolod egy olyan Mszp-t
    támogatnánk akik mindent elkövetnek, hogy a Munkáspártot lehetetlen-
    né tegyék? Pld. Csepelen elvették az addig használt helyiségünket a
    csevakosok, az Mszp hatására. A többit nem mesélem, mert még azt
    hinnéd túlzok. De ha nekem ezt nem hiszed el, járj utánna. Meg fogsz
    lepődni. Egyébként nem lenne szabad, hogy a gazdasági szférában
    a párt érdekek legyenek a legfontosabbak. Ebben tökéletesen igazad
    van. Azért tartunk ott, ahol most vagyunk, mert mindég rossz lóra
    teszünk. A magyar nagyon munkabíró,értelmes nép, jobb sorsra volna érdemes, mint amibe most része van.

  16. nagyapó szerint:

    Békesi Gyurcsány javaslatairól: “Épeszű ember ilyet nem mond”. Ez igaz, de más okból.. Gyurcsányt és csapatát más okok mozgatják, nem az ország jövője. Lenin mondta: a kommunista legnagyobb bűne a hatalom elvesztése. Ennek tükrében a következő lehetőségek vannak:
    – 2010 tavaszán valamilyen, ellenzéki, etnikai, nemzetközi, stb. zavargást provokálni, amivel el lehet halasztani a választást. Emlékezzünk, Boross miniszterelnököt urat ezzel vádolták. A komcsik mindig azzal vádolják ellenfelüket, amit ők akarnak csinálni.
    – 2010 elején újból hazudnak, ígérnek, a nyugdíjasoknak újra 13. havi nyugdíjat, Áfa csökkentést, olcsó far-hátat, panelprogramot, a cigányságnak több segélyt, telepek felszámolását, stb., amit, mint az adócsökkentést 2006-ban, később visszavonják.
    – uralmon maradni 2010-ig, ellopni amit lehet, felvenni bármennyi kölcsönt, bármi áron (az IMF kölcsön visszafizetésének kezdete 2010), kiosztani maguk között, hogy a következő kormány Antall-féle kamikaze kormány legyen, és ha majd átvészelték a 4 évet, újra megerősödve (lásd Horn) uralomra kerüljenek. Erre mutatnak az eddig feltárt zuslág-ügyek is.
    Több nem jut eszembe, de meg kell kérdezni Debrecenit, hogy a 23 millió román, a köteles beszéd, meg egyebek után még mit tudnak kitalálni.
    Ennek egy ellenszere van, a 2/3-os többség elérése, amire van lehetőség, ha a kis pártok (MDF, MIÉP, Jobbik, Választók, Zöldek, sok kisgazda) nem osszák meg a polgári oldalt. Ebben az esetben megoldható a számonkérés, az ellopott vagyonok visszaszerzése, így a gyermekeinket terhelő adósság csökkentése.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  17. büki szerint:

    nagyapó! A gazdasági csőd bármikor “lehívható”. Még hazudni sem kell hozzá! A hitelezők meg felállítanak egy szakértői kormányt – a maiakkal.
    Ki mondhat nekik ellen, mikor a hiteleket úgy sem tudjuk visszafizetni soha a büdös életben.

  18. miska72 szerint:

    Ehhez a cikkhez Szilveszter se tud, hozzászólni. 🙂

  19. miska72 szerint:

    Megvan a kulcsszó! ÉPESZŰ! 🙂
    Tehát nem a rendszerben, hanem a fejekben van a hiba? 🙂

  20. miska72 szerint:

    Mit tláltam a Bürostopon?

    NÓÓÓÜRNÁLIS? Vagy csak viccel?

    Beküldött javaslatok
    Kevesebb-több
    Vélemény:
    Tisztelt Miniszterelnök úr!
    Nagyon kellene tenni valamit a felemelkedésért sürgősen.
    Kérem legyen bátor!
    Nyúljanak hozzá nyugodtan a nyugdíjakhoz, ahogy azt Bokros Lajos javasolja, vagy bízza meg őt, ha Ön nem szeretné ezt megtenni.
    Higgye el, hogy sokat pazarolnak ránk.
    Pl. a 13. havit sürgősen meg kell szüntetni, mert már kiszámítható a “nyugdíjcsőd”.
    Sőt. Ha valamelyik fél özvegy marad, kapja meg a magasabb nyugdíjat, ha a párjáé magasabb és csak 1 év özvegyit itéljenek meg, hogy legyen ideje hozzászokni és intézkedni a továbbiakkal kapcsolatban.
    De az utazási költséget is, valamennyit 500-600,-Ft ot kibírna mindenki.
    Be kell hogy lássuk a gyermekeink érdekében, hogy ez a pazarlás így tovább nem folytatható.
    Ezt azért merem javasolni, mert magam is nyugdíjas vagyok és látok magam körül olyanokat, akik most az emelés alkalmával 6 féle pénzt kaptak.
    a
    1. alanyi nyugdíj
    2. annak a megemelt %. a visszamenőleg 10 hó.
    3. 13. havi második fele.
    4. özvegyi
    5. 13. özvegyi
    6. és az özvegyinek az emelése visszamenőleg.
    És az illető nyugdíjas mitsem tud erről, mert a gyerekei veszik föl és Ők látják el a szülőt.
    Persze hiba nincs az említett nyugdíjas ellátásban, de lássák be pazarolnak, miközbe az aktív dolgozók azt se tudják mire teljen a sok jogos igényből.
    De a sok igazságtalan szociális segély is nagyon gyorsan a végveszélybe sodorja az államháztartást.
    Éppen most hallom a HIRADÓBAN, hogy meg van a jövő évi “Költségvetés”
    Gratulálok hozzá és mielőbbi felemelkedést kívánok az 2009 es évben.
    Őszinte tisztelettel Kovács család Angyalföldről.
    B.Ú.É.K.

    Feladó: zoltanne.kovacs@chello.hu

  21. LB szerint:

    Gyurcsány beszéde miatt szakad a forint

    Az elmúlt percekben komoly eladói nyomás bontakozott ki a forint piacán, melynek következtében a hazai fizetőeszköz árfolyama rövid ideig 303 fölött is járt az euróval szemben.

    A kedd délutáni forintgyengülési hullám mögött Gyurcsány Ferenc mai kijelentése állhat. A miniszterelnök a Bloomberg tudósítása szerint úgy fogalmazott, hogy jelenleg “igen komoly bajban vagyunk”.

    http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=1&k=3&i=110715

  22. Gordon szerint:

    “Gratulálok” Gyurcsányéknak. Ezt jól elqurták.

Itt lehet hozzászólni !