Stabilizálták a csepeli iskola helyzetét

Kriminálpszichológusok segítették a tanári kar megnyugvását a brutális mészárlás után

MTI, Népszava

Stabilizálták a Csepel-sziget Általános és Szakiskola pénzügyi helyzetét, s új igazgatót is találtak az intézmény élére a brutális január 7-i kettősgyilkosság óta eltelt időben – értesült a Népszava. Korábban 3-5 millió forintos túlszámlázást állapított meg az intézményt fenntartó alapítvány.

A több mint 900, szakmát tanuló diák gyakorlati képzését biztosító CSERT-SZAK Kft. évi 3-400 millió forintot kap a szakképzési alapból a törvényben meghatározott feladatokra, költségekre – tudta meg a Népszava Kosik Györgytől, a cég vezetőjétől, aki az iskolát fenntartó alapítvány kurátora is. – Az egyenleg nem rossz, különben nem csinálnám – mondja Kosik, aki nehezményezi, hogy tevékenysége a sajtóban mesés vagyon forrásaként jelent meg. Negyven éve ugyanabban a panellakásban élek – állítja Kosik. A CSERT-SZAK Kft. 72 szakoktatónak ad munkát – évente 3-400, többnyire tanulási, magatartási problémával küzdő, hátrányos helyzetű tanuló szakvizsgázik itt.

Az iskola pedig az évi 120 milliós állami normatíván felül az 1 százalékos adófelajánlásokból s a mintegy évi 2-3 millió forintot kitevő alapítványi befizetésekből tartja fenn magát az önkormányzattól évi 50 ezer forintért bérelt épületben. Az egykor gyorspanelekből felépített ingatlan korszerűsítését az alapítvány végezte el – s fenntartása is teljes egészében az alapítványt terheli. Igény van rá, így ősztől sajátos nevelési igényű osztály indítását is tervezik – a diákok állami normatívája ez esetben akár a normál díj kétszerese is lehet.

– Sikkasztás gyanújával nyomoz a rendőrség, ám nem tudnak fekete pénzekről az alapítvány kurátorai – nyilatkozta a Népszavának Weszelovszky Károly és Kosik György, az iskolát fenntartó Csepel-sziget Humán Erőforrás Fejlesztő és Foglalkoztatást támogató Alapítvány elnöke és kurátora. A január 7-i csepeli kettősgyilkosság után – amelynek során Takács Józsefet, az intézmény igazgatóját és Papp László szakképzési igazgatót lelőtték – valamennyi számlát elvitte a rendőrség. Hogy a gyilkossággal gyanúsított egykori iskolai gondnok, K. Tamás, vagy a társtettesként előzetes letartóztatásban lévő Deme Gábor, volt szakmai igazgató elvitte-e a rájuk nézve esetlegesen terhelő adatokat tartalmazó számlákat, nem ismert. Csupán az, hogy máig nem került elő a Deme vallomása szerint K. Tamás kényszerítésének hatására általa eltávolított iskolai szerver. A perdöntő bizonyíték a közvetlenül a gyilkosság utáni eseményeket rögzítette az iskola folyosóján. A Demével folytatott, január 7-i per előtti, utolsó elszámolási tárgyalásra Takács József reklámszatyorban vitte magával az alapítvány által kifogásolt, megítélésük szerint Demére terhelő számlákat – állítják a kurátorok, akik szerint K. Tamásnak nem volt oka a gyilkosságra. Demét a gyilkosság délelőttjén, azt követően függesztették fel állásából, hogy az alapítvány 3-5 millió forintos túlszámlázást észlelt túlóra-kifizetésekből, juttatásokból, eszközbeszerzésből.

Névtelenséget kér új igazgatójának az intézményt működtető alapítványnak a képzés felügyeletével megbízott kurátora. Kosik György a Népszavának azt mondta: hosszan gyógyulnak a január 7-i kettősgyilkosság okozta sebek, amelyeket nem akarnak feltépni azzal, hogy lehetővé teszik: “a sajtó megrohanja” az új vezetőt. Kriminálpszichológusok segítették a tanári kar megnyugvását a brutális mészárlás után.

nepszava.hu

5 hozzászólás “Stabilizálták a csepeli iskola helyzetét” bejegyzésre

  1. LB szerint:

    “Névtelenséget kér új igazgatójának az intézményt működtető alapítványnak a képzés felügyeletével megbízott kurátora”

    OM azonosító: 200768

    Intézménynév: Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola
    Székhely: 1212 Budapest, Széchenyi út 93
    Intézmény vezetője: Göbölös Sándor
    Többcélú intézmény: összetett iskola*
    Ellátott feladatok: általános iskola; szakiskola; szakközépiskola;
    Tel.:
    Fax: 1/2778301
    Vezető e-mail: csiszi@c2.hu
    Fenntartó: Csepel-sziget Humánerőforrás Fejlesztő és Foglalkoztatást Támogató Alapítvány
    Fenntartó típusa: alapítvány

    http://www.kir.hu/intezmeny/intreszl.asp?om10kod=200768

    Fenntartó: Csepel-sziget Humánerőforrás Fejlesztő és Foglalkoztatást Támogató Alapítvány
    Típusa: alapítvány
    Cím: 1211 Budapest, Kossuth Lajos u. 117
    Képviselő neve: Takács József
    Tel.: 30/914-7352
    Fax: 1/2780921

    http://www.kir.hu/intezmeny/fennreszl.asp?fid=39010672

    Miért kell az embert hülyének nézni?
    És ha Kosik Úr vette át Takács József feladatát, akkor miért nem ő szerepel a hivatalos nyilvántartásban?

    🙁 . 🙁 . 🙁

  2. Gordon szerint:

    Stabilizálták a saját helyzetüket, meg a pénztárcájuk vastagságát.

  3. Virág szerint:

    “túlszámlázást észlelt túlóra-kifizetésekből, juttatásokból, eszközbeszerzésből.”
    Na persze! Mónikának miből volt a navigátor,és számítástechnika gépek,na és az épülő lakás! 🙂 csak gyorsan lépet és ezzel nem foglakozik senki!

  4. udvarhelyi andrás szerint:

    Tisztelt vitatkozók! Véletlenül találtam rá ezekre a hozzászólásokra. Sajnos, mint sok máős esetben, mint pl. a Csepel infón, meggondolatlan és ostoba vélekedéseket olvastam mos tis.
    Már megint csak megérzésekre és nem tényekre alapozzák a vélekedésüket. Ma, 2013. február 20-án pénteken írom e sorokat, ismerem az ítéletet és az indoklást. Semmiféle fekete pénzről nem tud a bíróság. Ezt az ítélet indoklásában ki is fejti! Takács József átlagos képességű, de tisztességes ember volt. Állítólagos pénzszerzéséről semmi bizonyíték nem került elő. Az aljas, és most már leírhatom, aljas, gazember, karrierista deme gábor megrágalmazta áldozatát. Arra sincsen semmi bizonyíték, hogy Takács Mónika hasznot húzott volna az iskolai fizetésén kívül. Az pedig aljasság, hogy egy embert, akinek meggyilkolták az apját, még meg is gyanúsítanak igaztalanul.
    Kosik Györgyöt nem kell szeretni, de annyit megérdemel, hiszen több mint 15 éve vezet egy fontos szakoktatási intézményt, hogy nem volt könnyű helyzetben, amikor a kettős gyilkosság után valóban stabilizálni kellett az iskolát, nemcsak anyagilag, hanem lelkileg is. Ha ő megy a 7-i találkozóra. őt is meggyilkolja a barom k. gondolkozzanak! Ki tudja, milyen óriási károkat okozott a tanulók és pedagógusok lelkében ez a tragédia, hogy kiderült, igazgatójuk egy gazember. No, ennyit erről. Mielőtt véleményt mond valaki, vegye le a pártszemüvegét, olvasson többet… és aztán… se mondjon megalapozatlanul véleményt… a hülyeség nem tartozik a vélemény szabadság körébe… baráti üdv. u.a. segédfogalmazó

  5. Bugi szerint:

    Udvarhelyi úr nem kísérte figyelemmel a bírósági tárgyalást.

Itt lehet hozzászólni !