Csepeli gyilkosságok: enyhébb büntetést kérnek a védők

Mno

Védői perbeszédekkel folytatódott az öt halálos áldozatot követelő csepeli hajléktalangyilkosságok ügye a Fővárosi Törvényszéken szerdán. Az elsőrendű vádlott védője azt indítványozta, hogy a többszörösen minősülő emberöléssel vádolt védencére ne szabjon ki tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést a bíróság.

A védő vitatott néhány minősítést a szerb férfi által elkövetett bűncselekmények közül, és azt kérte, hogy a védencére váró életfogytig tartó szabadságvesztés mellett a bíróság ne zárja ki a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségét.

A büntetőperben több vádirat egyesítésével kilenc ember ellen folyik az eljárás, az ügyész két vádlott esetében hatszorosan minősülő emberölés és más bűncselekmények miatt kérte a bűnösség kimondását, köztük a szerb férfire. A másodrendű vádlottra is életfogytig tartó szabadságvesztést kért a vádhatóság képviselője, több vádlottra pedig határozott idejű szabadságvesztéseket indítványozott.

A szerb férfi társaiból próbált bűnözői csoportot szervezni

Az elsőrendű vádlott egy 40 év körüli szerb férfi, akit több mint tíz éve egyszer már bűncselekmény elkövetése miatt kiutasították Magyarországról. 2007-ben azonban egy szerb börtönből megszökve ismét Magyarországra jött, Budapesten a Boráros téri hajléktalanokhoz csapódott, majd felismerte a lehetőséget, ésmegpróbált társaiból bűnözői csoportot szervezni. Azt mesélte magáról, hogy részt vett a jugoszláviai háborúban, a többiek pedig hallgattak rá és tartottak tőle.

Az elsőrendű vádlott és társai kint éltek a csepeli erdőben, alkalmi bűncselekményekből tartották el magukat, az eperföldön marihuánát termesztettek, fogyasztottak, de akadt közöttük olyan is, aki alkoholista volt.

A szerb férfi egyik ismerősükre azért orrolt meg, mert szerinte az lopott, hazudott, a neki terjesztésre átadott több mint egy kilogramm marihuána pedig eltűnt. Ezért a szerb férfi 2010 szeptemberében táborukba csalta a sértettet, és három társával összeverte, majd felakasztotta. Az áldozat szenvedései sokáig tartottak, holttestét elégették, a hatóságok nem bukkantak a nyomára.

Egy családot is meggyilkoltak

Egy négytagú családot azért irtott ki a szerb férfi és egyik társa, mert azon a területen gyűjtötték a színesfémet, ahol szerintük nem lett volna szabad. A család két férfitagját baltával leütötték és megfojtották, két nőt pedig megfojtottak, majd a holttesteket nagyrészt elégették.

Az ügyészség szerint még több esetben kíséreltek meg emberölést azért, hogy megszerezzék ismerőseik értékeit, pénzét, vagy éppen azért, mert lopás közben leleplezték őket a biztonsági őrök. Csak a véletlenen múlt, hogy nem lett több áldozata a bűncselekmény-sorozatnak.

A szerdai tárgyaláson a harmad-, a negyed- és az ötödrendű vádlott védői az ügyész által indítványozottnál enyhébb, kisebb mértékű, illetve felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, valamint részbeni felmentést kértek.

A per csütörtökön további perbeszédekkel, köztük a másodrendű vádlott védőjének perbeszédével folytatódik, azt követően szólalhatnak fel a vádlottak.

Az előzetes tervek szerint az ügyben május elején élhetnek a vádlottak az utolsó szó jogával, majd szintén május elején hirdet ítéletet a törvényszék.

Forrás: Mno

Itt lehet hozzászólni !