Tölgyessy Péter: a kormány tematizál és meghal

Népszabadság

Tölgyessy Péter alkotmányjogász a Gyurcsány-kormány hamarosan bekövetkező összeomlását jósolja. Az SZDSZ egykori elnöke, a Fidesz volt parlamenti képviselője az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt arról, hogy gátszakadás előtt állunk.

A kormány megint óriási várakozásokat keltett – mondta Tölgyessy. – Három hete másról sem beszélünk, mint arról, hogy lesz egy csomag, amely fontos és jó lesz. Hétfőn a rendkívüli időpontban a miniszterelnök új beszédet mondott. Egyértelmű, hogy arra a politológusi iskolára hallgat, amely azt írja elő: tematizáld a közvéleményt, vagy meghalsz. Ez sikerült. Mégis azt hiszem, hogy a kormány a várakozásokat nem tudja kielégíteni, és megint abba a csapdába esik, hogy tematizál és meghal. Mert újra elveszítheti a hitelességét a túlzott várakozások keltésével.

Tölgyessy Péter úgy véli, a csomag nem sokat javít és nem is sokat ront a helyzeten. De túl nagy már a terhelés a magyar politikán, főleg a szocialistákon. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a szocialista párt olyan helyzet felé kezd haladni, amilyen nehéz helyzetben 1956 óta nem volt, jelentette ki az alkotmányjogász. – A rendszerváltás idején a Szocialista Párt hallatlanul népszerű vezetőkkel volt tele. Nagyon rosszul szerepelt a rendszerváltás után, szinte megsemmisült, de lényegében magától helyreállt a támogatottsága, mert nem a pártot tették felelőssé a bajokért. Most viszont a közönség túlnyomó részt őket teszi felelőssé.

Van még egy másik dolog, tette hozzá: a roma-kérdés éleződése. Ez a kettő együtt, ha találkozik, olyan érzelmi töltetet kelthet, amely elindíthat olyan folyamatokat, amelyeknek egyelőre csak az apró jelei látszanak. Van egy gát, amely egyre nagyobb nyomás nehezedik a gazdasági bajok miatt, de ezt megterheli egy csomó érzelmi dolog. Egyelőre csak a vízcseppek látszanak a gáton, semmi több. De a gátszakadásnak a története az, hogy először vízcseppek, aztán buzgárok jelennek meg, majd átszakad az egész, és mindez két hét alatt lezajlik. Megjelentek a vízcseppek. Semmi többet nem állítok, de határozottan állítom, előfordulhat, hogy az európai parlamenti választás, vagy más kiválthatja az események felgyorsulását. Amelyeknek a hallatlanul ügyes és taktikailag eddig mindig felülkerekedő Gyurcsány Ferenc sem tud ellenállni.

Tölgyessy azt prognosztizálta, hogy az első félévben rosszabb lesz a helyzet. A legutolsó decemberi adatok egyenesen vészjóslóak. Közel 40 százalékkal csökkent a megrendelési állomány az iparban. Lehet, hogy a második félév jobb lesz, de az első félévben nagyon optimistának tűnik ma már ez a szám. Könnyen lehet, hogy akár a duplája, vagy annál is több lesz a megtakarítandó összeg. Úgy tűnik, hogy nem feltétlenül elégségesek azok a javaslatok, amelyeket a miniszterelnök tett. Már csak azért sem, mert nem is nagyon tudjuk még ma sem, hogy a megtakarítási rész mit takar. 60 milliárdot fűnyíró elvvel a tárcákra terhel a miniszterelnök, de hogy a többi mi, azt nem igazán tudjuk pontosan.

Arra, hogy a kormánynak volt-e más lehetősége a megoldásra, Tölgyessy kifejtette, a nagy kérdés, hogy egy ilyen csomagot szabad-e életbe léptetni éppen most. – A vállalkozói csoportok és a tanácsadóik régóta mondják, hogy ezt a javaslatot kell meglépni. Mégis az az érzésem, hogy ez a pillanat nem feltétlenül a legjobb erre. Mindenütt azt mondják, hogy a legnagyobb probléma a kereslethiány, márpedig ez a javaslat az áfa-emelésen és a jövedéki adóemelésen keresztül szűkíti jelentősen a keresletet abban a reményben, hogy részint a meglévő cégeket kevésbé zárják be, ha kevesebb teher lesz rajtuk, illetve később jönnek majd új cégek. Csakhogy új befektetésre váró tőke nem nagyon van. A kereslethiány, legalábbis ebben az évben, tartósnak tűnik. Ezt nem jó ütemben lépte meg a kormány. Két évvel ezelőtt, vagy esetleg később hasznos lehetett volna.

A kormány bejelentésének igazán új eleme a nyugdíjakkal kapcsolatos bejelentés, vélekedett Tölgyessy. Ha nincs gazdasági növekedés, illetve két százaléknál kisebb a gazdasági növekedés, akkor a kormány csak megőrzi a nyugdíjak értékét. Ha a gazdasági növekedés erősödik, ha például 4 százalék feletti, akkor marad a mostani nyugdíjemelési szabály. Ha kicsi lenne a növekedés, akkor a nyugdíjasok ezen szabály szerint rosszabbul járnának. Jelentős visszaesés esetén a nyugdíjasoké lesz tulajdonképpen Magyarországon az egyetlen csoport, amely megőrizheti az értékén a jövedelmét. A kérdés, hogy miből fogja ezt finanszírozni a kormány. A javaslatcsomag legnagyobb problémája éppen ez.

Forrás: Népszabadság

8 hozzászólás “Tölgyessy Péter: a kormány tematizál és meghal” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Ez egyértelmű! Már a nyugdíjasok is koloncok a qrmány nyakán.
    Van bőr a miniszterelnökünk arcán.

  2. LB szerint:

    “Kedves Ügyfeleim! Három éve valóban átvertem magukat, nem gyenge kárt okozva családi költségvetésüknek. Azóta sem tettem mindezt jóvá, mi több: a baj csak fokozódott. De borítsunk fátylat a múltra, tessenek velem most rögtön újra szerződést kötni. ”

    http://hvg.hu/velemeny/20090218_gyurcsany_valsagkezeles.aspx?s=2009218nl

  3. miska72 szerint:

    Ki hisz még ennek a QRMÁNYNAK?

  4. miska72 szerint:

    Szilveszter. 🙂

  5. Szilveszter szerint:

    Én hiszek, és szerencsére a csendes többség is hisz. Ez szmplán széles látókör kérdése.

  6. munkásököl szerint:

    Szilveszer, ne nevettess: az a “csendes többség” az már erősen kisebbség… 🙂
    A széles látókört inkább hagyjuk is, mert ez inkább gerinc kérdése. A széles látóköröddel melyik Gy.F.-nek hiszel? Annak, amelyik hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap beszél, vagy annak, amelyik kedden, csütörtökön meg szombaton? Mert a két dublőr ritkán mondja ugyanazt. 😀

Itt lehet hozzászólni !