Nagy siker az Ádámok és Évák ünnepén (fotók)

DSCF1981

Klikk a képre a galéria megtekintéséhez

Pénteken ünnepelték a Színházak Ünnepét ország szerte. Ennek keretében a József Attila Színház az Ádámok és Évák Ünnepét rendezte meg a világnapon: Madách Imre Az ember tragédiája című művét 11 budapesti általános és középiskola színjátszó csoportjai adjták elő. Az Egressy Béni Református Művészeti két csoportja vett részt ezen az eseményen.

Az előadásban az 5 és 12. évfolyam közötti tanulók vettek részt. A két csoport Madách darabjának negyedik (Egyiptom) és a 9. színét (Párizst) adták elő. Az esemény hatalmas sikert aratott, melyről az alábbiakban bővebben beszámolunk:

  • A legjobb férfi mellékszereplő Mészáros Péter ötödikes lett.
  • A nagyobb csoport a legextenzívebb szín oklevelét kapták.

Az esemény végén Verebes István színművész így vélekedett az Egressy csoportjáról:

A párizsi szín a legmozgalmasabb, a forradalomról szól. Ezek a fiatalok nem láttak még forradalmat, nem tudják mi a forradalom. Amit láttak ma a világból, azt képezték le – a káoszt. Az egymás megfenyegetését a másiknak a kiebrudalását, megítélését. Szenzációs volt ez a három “pont” (3 pontra volt osztva a színpad ebben a színben- szerk.). Ez rólunk szólt, ez megrendítő volt, hogy ezek a fiatalok ezt így látták. Ez gyógyító hatású és ez a legfontosabb feladata. Gratulálok a szülőknek, hogy olyan fiatalokat neveltek, akik szívesen foglalkoznak valami fajta eszménnyel. Azt kérem Önöktől, tőletek fiatalok, hogy ez ne jelentse azt hogy ti színészek akartok lenni. Azért mondom – mert az ember nem azért ember, hogy színész legyen, hanem azért színész, hogy ember legyen. Nektek, Önöknek, meg van a lehetőség, különleges életszövő e társadalom, nekem erről szólt a mai nap Egy képet kiemelnék, ami nem ezt a tételt igazolja. Számomra a legjobban tetszett………ez a párizsi szín. (nincs köztük barátom, ismerősöm).

Verebes István A dicsérő szavakon kívül elmondta, hogy

Én a Madách gimnáziumba jártam, és sokat foglalkoztunk Madách Imrével. És Madách Imre kapcsán egy ilyen szellemi rockkoncertet rendezni, ez egészen nemes példája ennek a szellemi léleknek. Gratulálok azoknak akik kitalálták, megvalósítják és hisznek benne. Ez volt a legfontosabb amit láttam – az jutott eszembe, hogy 53 éve ilyen fiatalként, színjátszókörben játszottam és rendeztem – és valahogy visszajött az a hit az a romlatlanság ami akkor az emberben feltehetően benne volt. Hagy mondjam el, hogy az egész nagyon tetszett. Rendkívül meglepő volt számomra, hogy oratóriumokat láttam. Ennek van egy előnye….hogy a textusnak a szövegnek a gondolatnak a pilátusa, elsődlegessége fontossá lett. Ugyanakkor amit hiányoltam az a lelemény, a vadság. Kicsit óvatos amit láttam, mint ahogy óvatos a szellemi életünk is. Szerintem az ember tragédiájának nem véletlenül az a címe, hogy Az Ember Tragédiája…nem a világ tragédiája. Ha valaki ismeri Madách életét – ő azt írta meg, amit ma este is lehetett látni, hogy van egy férfi az ember, aki szeretne eljutni az ő nőjéhez az Évához, de a történelem mindig gáncsot vet. És ha a József Attila Színházban vagyunk, akkor József Attila úgy fogalmazza meg egy mondatban, hogy “nem így képzeltem a rendet”. Ádám nem úgy képzeli a rendet ahogy ma este a részt vevők.

2 hozzászólás “Nagy siker az Ádámok és Évák ünnepén (fotók)” bejegyzésre

  1. késes szerint:

    Lehet teli szájjal kommunistázni!!!:)))
    Ifjúság nevelése jó kezekben van.

    http://444.hu/2015/03/30/ovodas-kisgyerekeknek-kellett-versben-dicsoiteniuk-a-kormanyablakokat/

  2. Grün Rikárdó szerint:

    Mi jöhet még?!
    Hallgassuk meg a Csepeli Egyesített Óvodák vegyes-kórusának előadásában elhangzó hálaéneket:
    https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=8NyG9JB3q_c
    .
    Egyházi ovikban:
    Ó-keresztény áldó ima Orbán Viktorért.
    „Az Úr legyen előtted, hogy igaz útra vezessen Téged. Az Úr legyen melletted, hogy karjaiba zárjon és oltalmazzon Téged. A Úr legyen mögötted, hogy megőrizzen Téged a gonosz álnokságtól. Az Úr legyen alattad, hogy felfogjon, ha elesel és kihúzzon Téged a csapdából. Az Úr legyen benned, hogy vigasztaljon Téged, ha szomorúság nehezedik Rád. Az Úr legyen körülötted, hogy megvédjen Téged, ha ellenség ront Rád. Az Úr legyen fölötted, hogy áldás szálljon Rád. Így áldjon meg Téged a jóságos Isten!” 😀

Itt lehet hozzászólni !