Lakossági szűrővizsgálatokat rendeztek a Dél-pesti Kórházban

Csepel.hu

jahn

Ingyenes lakossági szűrővizsgálatokra várták az érdeklődőket március 28-án a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben. A reggeltől kora délutánig tartó Egészségnap fókuszában az allergiaszűrés és a laktózérzékenység állt. A látogatók ingyenes allergia vizsgálaton (PRICK-teszt), légzésfunkciós vizsgálaton, tüdőszűrésen, laktóz-intoleranciára vonatkozó szaktanácsadáson, valamint látásvizsgálaton is részt vehettek.

Az intézmény évente kétszer rendez Egészségnapot az ellátási körzetében élőknek, mivel szakemberi fontosnak tartják az egészségtudatos életmód kialakítását és a prevenció fontosságának felismerését. Ezeken a napokon ingyenesen, beutaló és előjegyzési időpont nélkül, kissé kötetlenebb formában végzik el a szűrővizsgálatokat, ezért az ott dolgozók tapasztalata szerint egyre inkább sikeresebb az egészség megőrzésére tett felhívásuk.

Idén mintegy kétszázan keresték fel az allergiavizsgálatot, amelyen többek között a légúti allergéneket (pollenek, atka, penész, állati szőr, tollak, stb.) és a táplálék allergéneket (búza, tej, tojás, stb.) tesztelték a szakemberek. A diagnózist végző orvosok szerint az allergia hajlam és típusa örökölhető.

A laktóz-intolerancia szaktanácsadásra több mint 130-an várakoztak, Laktózérzékenység esetén a szervezet képtelen megemészteni a tejtermékben természetesen jelenlévő tejcukrot a bélben található, laktáz nevű enzim hiánya miatt. Ez az állapot már hároméves kortól kialakulhat – közölte kérdésünkre a gasztroenterológus.

A hagyományokhoz híven a szűrővizsgálatok és orvosi konzultációk mellett sok színes kísérőprogrammal, életmód tanácsadással, diétás kóstolóval, ingyenes vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint méréssel, újraélesztés oktatásával, dohányzás leszoktató programmal, valamint érdekes előadásokkal és kiállítókkal várták az érdeklődőket.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !