Csepel a 70-es években: utcák, terek

Csepel.info

TU Tanacshaz ter

Az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején készült képekkel folytatjuk retro-túránkat Csepelről. Ezúttal az utcákat, tereket mutató fotókat közöljük a korabeli Csepel újságból.

A lap akkoriban fekete-fehérben és nagyon rossz minőséggel jelent meg: inkább ez utóbbi jelent problémát a bemutatásban. A jó fekete-fehér fotók ugyanis ma is jól mutatnak, a pocsék minőség azonban akkor sem, ha abban a korszakban megszokott volt. De lássuk a fotókat!

TU Ady 02

TU Ady

TU Csillagtelep

TU HÉV

TU Katona József

TU kecskes fiu

TU költözés

TU Kussuth utca 01

TU Kussuth utca 02

TU Kussuth utca 03

TU Lenin

TU Merkúr utca

TU Rákóczi út 02

TU Rákóczi út

TU Tanacshaz ter 02

TU Technikus

Csepel.info

21 hozzászólás “Csepel a 70-es években: utcák, terek” bejegyzésre

  1. csapajev szerint:

    “Abban a korszakban” bizony megszokott volt,hogy a házak épültek,a gyerekek szépek,jól tápláltak voltak.Bizony voltak nagyon szép parkok,játszóterek,voltak nagyon jó óvodák-bölcsődék.Bizony voltak ÁRUHÁZAK,volt könyvesbolt,stb…..,voltak közértek,PATYOLATOK,éttermek,kocsmák.,volt emberközpontú SZTK!!!!,voltak védőnők,stb…
    Élet volt Csepelen.
    VOLT.

  2. nagyanyó szerint:

    Bizony Csepel ma már nem ugyanaz ami,,, aki régen volt. Ez egy közösség volt. Mindennek meg volt a helye, ideje, módja. Ma már mindenki fél mindenkitől, az emberek fásultak unottak, és bizony ezt vezetőinknek is nagyon köszönhetjük.

  3. felix szerint:

    Ez mind csak hazugság.
    Azok akik akkor még nem éltek, jobban tudják mint mi.
    Azért nincs most szinte semmi, mert akkor Csepel kiemelt kerület volt.
    Még tart a bosszú.

  4. Tarjányi László szerint:

    Még fapadosabb volt akkor Csepel, mint most! Csak azért nem tűnt fel, mert akkor az igények sokkal kisebbek voltak! Hát az meg egyenesen röhej, hogy a Katona József utcai négyemeletes házakat villanegyednek titulálták!
    Akkor is egy porfészek volt Csepel, ma is az, de mi szeretünk itt lakni. Széles, levegős, napfényes utcák vannak. Ma voltam Újpesten, az sokkal zsúfoltabb, a házak szinte egymásra épültek. A belső kerületekről nem is beszélve, ahol a gyalogos csak egy keskeny csíkban látja az eget, ha felnéz.

  5. Balos szerint:

    Jó volt fiatalnak lenni. Csepel kiemelt hely volt, itt akár két fajta kenyeret is lehetett venni, meg négy fajta felvágottat. Igaz, ezekért néha sorba kellett állni. A képeken is látszik, hogy fák nem voltak, azokat kivágták, és a problémamegoldás se mai értelemben ment. Kérvények, kérvények, kérvények, telefon csak a kivételezetteknek volt.

  6. Grün Rikárdó szerint:

    Balos!
    A fák az új építésű házaknál azért látszanak hiányosnak mert az építkezés befejezése után telepítették őket!
    Majd nézd meg a kb. húsz év múlva az Imre téren vagy a Kossuth Lajos utcában frissen elültetett fákat, ha megérik azt a kort!
    A többihez annyit, hogy bőven elég volt a két fajta kenyér és négy fajta felvágott!
    Igaz, hogy sorállássak, de mindenki megvehette!
    most azért vannak, akik a zalapvető élelmiszerekhez sem jutnak hozzá ebben a piszok nagy jólétben!
    a szabadságharcban még éretlen gyerek voltam, a fülkeforr.-kor már tapasztalt öreg róka ezért kimaradtam mind a kettőből, de a kettő között volt vagy ötven tűrhető évem, leszámolva belőle Azt a négy fityeszes évet!
    “Látjátok híveim ennyi az élet!” 😛 😀

  7. Tarjányi László szerint:

    Az biztos hogy annak idején aki a pénzét betette a II. Rákóczi Ferenc utcai OTP-be, azt nem lopták el a brókerek!

    Sőt nem volt öszödi beszéd sem, beleértve a tegnapi Orbán Öszödi Beszédet, miszerint a minisztériumokat utasította, hogy vegyék ki az állami pénzeket a gaz brókercégekből. Biztos hogy nem jövőbelátott. Tarsoly az azóta előzetes letartóztatásban ülő Kiss Szilárddal üzemeltette közösen Szijjártó Péter megbízásából a moszkvai magyar vízumközpontot. E jó viszonyból következőleg tőle származhatott az a bennfentes információ, ami alapján az állami pénzeket időben kivonták a Questorból. Az állami pénz ott államkötvényekben volt, viszont készpénzben vették ki. Kb. összekaparták a likvid pénzeszközöket, s abból fizettek. Vajon miért? Hová lettek az államkötvények? Miért kellett az állami pénzeszközöket államkötvényekben a Questorban tartani, amikor azt az Államkincstár ingyen is végezte volna? A készpénz kifizetéssel a kisbefektetők elől elvonták a pénzt, így azok károsultakká váltak! Miért nem adta át a Questor a sorszámozott államkötvényeket a Kincstárnak, talán elsikkasztották, pénzé tették más befektetését?

    Mikor bukik bele ebbe az ügybe az Orbán-kormány?

  8. felix szerint:

    Nagy baj van ott, ahol a demokráciának 25 év kevés ahhoz, hogy ne ébredjen nosztalgia a diktatúra után.
    Orbántól majd megkapjuk. /?/

  9. Tarjányi László szerint:

    http://hvg.hu/gazdasag/20150325_Megtalaltuk_azt_aki_Orgovan_Bela_cegeit_a

    Ilyen jól fizetik a közmunkásokat hogy Orgován Bélának volt hatmillió forintja, amivel januárban rögtön két céget is alapított!

  10. Tarjányi László szerint:

    Az egyik vállalkozás neve szerint építőipari társaság, az ONSZID-MA Kft., főtevékenysége saját tulajdonú ingatlan adásvétele. A másik a KONIMONIKA Irányítástechnika Kft., főtevékenysége ipari gép, berendezés üzembe helyezése.

    Jól tetszenek érteni Önök, kedves kisbefektetők! ONSZID-MA = Ön szid ma! (mármint Orgován Bélát, a Questor vezetőjét!)

    A KONIMONIKA meg esetleg a szopós Mónikára hajaz! 😉

  11. Babati Ferenc szerint:

    Születési helyem. Gyermekkorom szép emlékei. Csepel a “HAZÁM”

  12. hajaj szerint:

    Emberséges édesapáddal éveken át dolgozhattam, jó volt akkoriban. Míg nem a súlyos betegség “győzedelmeskedett.” Sokan sajnáltuk távozását. Üdvözöllek M.I.

  13. ebihal szerint:

    Balos!
    Neked nagyon szegényes lelkivilágod lehet!

  14. TenkA szerint:

    Kár, hogy megszűnt a kötöttpályás közlekedés Pesterzsébet és Csepel közt. Feltehetően kisebb lenne a levegőszennyezés az Ady Endre úton. És össze lehetett volna kötni a 3-as villamos pályájával, miáltal közvetlenül el lehetne jutni Ferencvárosba, Kőbányára, Zuglóba.

  15. ebihal szerint:

    TenkA!
    Szerinted jó ötlet lenne 5 percenként leállítani a Soroksári forgalmát a Határ útnál?

  16. TenkA szerint:

    jajj….

    Nem ezt mondtam. Természetesen ma már ez kivitelezhetetlen lenne.

  17. nagyapó szerint:

    TenkA! Kellene a 3-as villamos, de átvezetésének fő akadálya a híd. A Gubacsi hidat át kell építeni, valamint a kell egy új híd a Dunán (amennyiben a 3-as végállomása nem Csepelen lenne)
    Amennyiben a Munkás körút megvalósul, kevéssé érinti Csepelt (Galvani híd).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  18. csöves szerint:

    1974 -ben költöztünk Csepelre . 4 éves voltam azóta itt élek és büszkén vállalom bárhol, hogy Csepelen lakom .Nekem ez a Hazám .

  19. Tündér Ilona szerint:

    A 70-es években voltam gyerek, emlékszem milyen jó volt focizni Királyerdőben a házunk előtt a földúton, kocsi semmi a tengópályát meg jól be lehetett rajzolni a homokba, most egy másik utcában lakunk a kocsi kicsit több, de a pályát sajnos most is fel tudnánk rajzolni.
    65-ben születtem, de még soha nem laktam aszfaltos utcában.

  20. bagoly szerint:

    Köszönöm a kedves, múltat is felidéző emlékezéseket Csepelről ! Én is itt születtem, – (1947) – nevelkedtem, tanúltam, dolgoztam, ez a hazám ! Mindig is büszke voltam Csepelre, volt miért ! Hajrá Csepel !….

  21. SASESA szerint:

    Én nem tudom összehasonlítani a két különböző időszakot , attól függően ,hogy mihez is viszonyítunk! A nyugati élet színvonalhoz képest csak nyomor szintről beszélhetünk, mint ahogy ezt Szovjetunióhoz viszonyítjuk akkor Magyarország maga a Kánaán volt, a kétféle kenyér(fehér, barna) és a felvágottak szerény választéka(De azok legalább adalék mentessek voltak !) ellenére is !
    A Kétforintos kolbász ízét mai napig keresem , de nincsen !
    Az akkori rendszert éppen a facebook-hoz tudnám hasonlítani, pontosan úgy működött mint a mostani közösségi oldal!!
    Ha bármilyen bírálattal éltél, és nem úgy cselekedtél ahogy előírták, letiltottak, aztán meg kitiltottak! Csak azok maradhattak akik meghunyászkodtak és csöndbe maradtak, azok mentek valamire a kik a “Facebook ” nyelvét beszélték, mint most is! Akik beálltak a sorba, megszokták, hogy ők voltak a kivételezettek, ingyen lakáskiutalás, szakszervezeti nyaralás, valutával való vásárlás, külön boltban, gyerek elhelyezése , óvoda, iskola, és egyetemen, kivételezett álláslehetőségek, nyugatra járás(akkor nagyon nagy szó volt !)
    Ennek a rendszernek a kedvezményezettei a mai napig nem tudják elfogadni, hogy most már nem kedvezményezettei a születés jogán a rendszernek, hanem mindenkinek a saját szorgalma, lehetőségeinek(Pályázatok, vállalkozási ) , tudása alapján, főleg tájékozottsága alapján magának kell az életminőségét kialakítani! Lehet fanyalogni de sok sok sikeres vállalkozás bizonyítja ennek működését! Annyi pénzt visszafizetési kötelezettség nélkül amit az a kormány szétosztott, annál több csak az volt amit a szocialista kormányok az emberektől elvontak, a maguk által gerjesztett válság megoldása címén ! Nem is lehet felsorolni azon projekteket ahol visszafizetés nélküli támogatást adnak, lakáshoz jutás, életkezdés, falú program, tanya fejlesztés, különböző vállalkozásoknak is van ilyen pályázat !
    Nos látható, hogy a fiataloktól az idősökig, a családalapítástól a gyermeknevelésig minden élethelyzetet támogat a kormány,de alapvető, hogy mindezekért a saját hozzáállást keményen be kell vetni!? Gondoljatok bele, csak most 36000 család kaphatja vissza igen kedvező körülmények között a Svájci hiteles lakásukat !
    Mégis itt ezen az oldalon , csak becsmérlő hozzászólások vannak túlsúlyban, holott a szocialista kormányok, elvettek, mindenkitől, és válsághelyzetbe sodorták az országot!
    Már többször leírtam a bolsevista szemüvegen keresztül ennek a kormánynak, a cselekedetei nem ítélhetők meg, vegyék le a vakságot okozó szemüveget és a rendszer aszerint nézzék , értékeljék, de ne a politikai gazdaságban tanult ” a lenini a Kapitalizmus ismérvei” Szerint!

Itt lehet hozzászólni !