Hol a kezed? – Billentyűzeten, mobilon több a baci, mint a WC ülőkéjén

Origo

billentyuzet

Mivel a mosdót sokkal gyakrabban takarítjuk, mint elektronikus eszközeinket, így a mobilon, billentyűzeten vagy kontrolleren eluralkodhat a káosz: a baktériumok pedig egy sor betegséget okoznak.

A régi mondás, miszerint a vágódeszka koszosabb, mint a WC-ülőke, többször bizonyítást nyert, egyebek közt az Arizona Egyetem mikrobiológusai erősítették meg, hogy kétszázszor több baktérium van rajta, mint a klozeten.

Azt azonban kevesen gondolták volna, hogy az okostelefonokon is tízszer annyi a baktérium, mint a WC-deszkán. A mosdót ugyanis gyakrabban takarítjuk, mint a mobilt, a tabletet, a billentyűzetet, a tévét és a konzolt.

Támad a Qwerty-betegség

Az, hogy a kütyük mellett és felett eszünk, iszunk, tüsszentünk, illetve, hogy ritkán takarítjuk le őket, mind hozzájárul ahhoz, hogy az olyan baktériumok, mint a staphylococcus, elszaporodjanak. A kórokozó pedig fertőzésekhez, gyomorpanaszokhoz vezethez. A betegséget angolul Qwerty-tummynak (poci) is szokták nevezni a billentyűzetkiosztás után.

A morzsák és maradékok aztán odavonzzák a hangyákat, rágcsálókat, egy iroda például igazi fellegvár lehet a baktériumoknak. Volt már rá példa, hogy egy billentyűzetet kellett karanténba helyezni, mert a megengedett határértéknél 150-szer nagyobb mennyiségű baktériumot tartalmazott.

Több száz WC-n van ennyi kórokozó

A CyberClean tisztítószergyártó oldalán egy gyors teszttelmagunk is ellenőrizhetjük, hogy a szokásaink és a környezeti tényezők alapján nagyjából hány baktérium található a billentyűzeten. Esetünkben az jött ki, hogy mintegy 1,8 millió baktérium lakozik a klaviatúrán, ez 359 nyilvános WC-n található kórokozónak felel meg.

Pedig a kütyük takarításához nem feltétlen kellenek drága vegyszerek. A Wall Street Journal például arra jutott, hogy a kijelzők takarításához a legjobb megoldás a csapvíz és egy mikroszálas anyag, ha zsírosabb szennyeződést akarunk eltávolítani a vízbe tegyünk fele-fele arányban ecetet. A készülék mindig legyen kikapcsolt állapotban, ha tisztítjuk, és olvassuk el a leírását, mielőtt ecetes vízzel esnénk neki, nehogy kárt tegyünk benne.

Forrás: Origo

4 hozzászólás “Hol a kezed? – Billentyűzeten, mobilon több a baci, mint a WC ülőkéjén” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Teljesen elborzadtam. Vajon mennyi baci lehet a villamos fogantyún, a mozgólépcső kapaszkodón, az orvosi rendelő kilincsén? Lehet, hogy ezért szoktak az európaiak kezet mosni?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  2. hajaj szerint:

    De csak az európaiak. Sokan vannak akik kis és nagy dolguk végeztével kézmosás nélkül távoznak, ülnek asztalhoz étkezni. Micsoda bunkó népség! Kilincs! Te is megfogod utána. Most gondolj bele, és csak viszed tovább, a rejtélyes fertőt, a bunkók miatt.

  3. Thank you for another informative website. Where else may just I get that type of information written in such an ideal
    way? I have a mission that I am simply now operating on, and I have been at the glance out for such information.

  4. Thanks for some other informative website.
    Where else could I get that kind of info written in such an ideal
    approach? I’ve a undertaking that I am simply now working on, and I’ve been on the look out for
    such information.

Itt lehet hozzászólni !