Széchenyi-díjat kapott Rózsa Huba teológiai tanár

Csepel.hu/MTI

Download (1)

Széchenyi-díjjal tüntették ki dr. Rózsa Huba teológiai tanárt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) professor emeritusát, római katolikus lelkipásztort a teológia területén elért kiemelkedő tudományos eredményei, valamint a Szentírás javított szövegű kiadása érdekében végzett magas színvonalú és odaadó munkája elismeréséért. A díjat a nemzeti ünnep alkalmából a Parlament kupolacsarnokában Áder János köztársasági elnöktől vette át.

A teológus 1978 óta celebrál misét Csepelen, a Szent Imre téri Kisboldolgasszony templomban. 1964-ben szentelték pappá Székesfehérváron, majd az egyházmegye több plébániáján szolgált. Számos tudományos és ismeretterjesztő könyvet írt a Bibliáról. Fő kutatási területe az Ószövetség első öt könyvének kialakulás-, irodalom- és hagyománytörténete.

A 76 éves kutató több mint két évtizeden keresztül vezette a PPKE Hittudományi Karának Ószövetségi Szentírástudományi Tanszékét. 2009-ben XVI. Benedek pápa kiemelkedő tudományos munkássága és hűséges lelkipásztori szolgálata elismeréseként pápai protonotárius címmel tüntette ki.

A Csepel.hu kérdésére elmondta: már gimnazista korában állandóan a Szentírással foglalkozott, mostani kitüntetését örömmel fogadta és életműve elismerésének tekinti. Kiemelkedő tudományos munkájának az Ószövetség keletkezéséről írt könyvét tartja, melynek épp az átdolgozásán munkálkodik.

Csepel.hu

fotó: MTI

Egy hozzászólás “Széchenyi-díjat kapott Rózsa Huba teológiai tanár” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    A csepeli hívők kedvelt miséző papja Dr. Rózsa Huba, aki vasárnaponként fél 12-kor tart szentmisét a Kisboldogasszony templomban. Prédikációi megfelelnek egy egyetemi előadásnak. Kitüntetéséhez szívből gratulálunk, s további munkájához jó egészséget kívánunk.

Itt lehet hozzászólni !