Csepel a 70-es években: kultúra, szórakozás, szabadidő

Csepel.info

TU szabadido2

Az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején készült képekkel folytatjuk retro-túránkat Csepelről. Ezúttal a kultúra, szórakozás, szabadidő témakörbe tartozó fotókat közöljük a korabeli Csepel újságból.

A lap akkoriban fekete-fehér színben és nagyon rossz minőséggel jelent meg: inkább ez utóbbi jelent problémát a bemutatásban. A jó fekete-fehér fotók ugyanis ma is jól mutatnak, a pocsék minőség azonban akkor sem, ha abban a korszakban megszokott volt.

TU szabadido4

TU szabadido6

TU szabadido7

TU szabadido8

TU szabadido9

TU szabadido10

TU szabadido11

TU ifjusagipark

TU ifjusagipark2

TU szabadido

Csepel.info

 

26 hozzászólás “Csepel a 70-es években: kultúra, szórakozás, szabadidő” bejegyzésre

  1. hajaj szerint:

    Mennyi minden épült, szépült még akkor is, ha igen sokat, sokan végeztek “társadalmi munkát,” de épült és szépült. Az ember nem magáért, hanem másokért tenni, másokat szolgálni jött a világra. Ez az igazi emberi élet egyik alappillére, a legfontosabb. Az önző egoista mentalitás tette, és teszi élhetetlenné, tönkre a világot, az emberi szolgálatot, az emberi kapcsolatokat.

  2. nagyapó szerint:

    Épült, szépült, csodálatos volt, de azért az időseknek, nyugdíjasoknak létra helyett a lift kellemesebb lett volna.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  3. helyi szerint:

    Épült, szépült és ma is áll a Munkásotthon,ami a mostani vezetők kegyelemkenyere nélkül is működik, nem igaz? 🙂

  4. felix szerint:

    Ha végre valamit építene a fidesz Csepelen, akkor 50 év múlva azt is lehetne kritizálni.
    Azért a Horthy korszakhoz képest jobb lett Csepel már akkor is.

  5. v39endre szerint:

    Leginkább “felix”-nek !
    A “Horthy korszakot ” nem érdemes emlegetni – így külön. Akkor Csepel nagyközség volt. De sokkal fejlettebb, mint a 19. században. És gyorsan növekedett. De nem a Kormányzó miatt. Hanem a WM fejlődése miatt. Aztán jött egy bombázásos háború és az újjáépítés. Ezután a Kádár korszakban a lakótelep-építés. mire az befejeződött, az ipar tönkrement. Az okokat most ne firtassuk. A jelenlegi Fidesz-vezetés sokat tett a kerület érdekében. Ez nem vitatható, legfeljebb ellenérdekelt kommentelők irkálnak mindenféle hülyeségeket. De ennek ellenére Csepel szépen fejlődik.
    v39endre

  6. ZsiványZoli szerint:

    A komcsi rendszerben a melósok a háborút követő 20 évben újjáépítettek egy porig rombolt országot,a munkásosztály minden addiginál különb életszínvonalon élhetett már a 60-as évektől.A “rendszerváltás” után tudtommal nem kellett a nulláról kezdeni az infrastruktúra építését,működött minden,ehhez képest 27 év alatt lófaszt sem tudnak felmutatni,sőt az életszínvonal még szarabb mint a 60-as,70-es években.Megjelentek a Horthy-időszakot idéző úrhatnám polgárok,aki pedig a munkát elvégzi,az cselédsorba került.Az EU klozetja lettünk,drága pénzért esszük a nyugat szarát,pedig volt saját gazdaságunk,a világ minden táján kelendő volt a Magyar élelmiszer,Ikarus buszok jártak még az USA-ban is (!) nem mese,Ikarus Crown néven futottak,utána lehet olvasni.A ruszki most is megvenné a kaját-piát is tőlünk,de nem termel szinte senki,ha van is hazai cég,nagyrészt külföldi terméket árul vagy valamilyen szolgáltatást végez.

  7. v39endre szerint:

    Ajánlom figyelmetekbe a Hermann Ottó iskolánál lévő hozzászólásomat !

  8. Kertesz Zsuza szerint:

    Kikerem édesapam neveben, hogy pocsék miőségü kepeket keszìtett volna! 🤑

  9. Kertesz Zsuzsa szerint:

    Elnézést a hibákért, telefonról írtam

  10. strici szerint:

    zsivany zoli!
    hol termelnenek elelmiszert amikor minden szantofoldon lakopark epul?

  11. ZsiványZoli szerint:

    Strici! Hát ez az! Lakópark az épül dögivel főképpen a folyamatosan betelepülő zs*d*knak. Ezenkívűl ha véletlenül van gazdája a földnek,elég sokan csak felszántják,vetni nem vetnek,így is kapnak 70ezer ft támogatást hektáronként,természetesen a mi adóforintjainkból.Vas megye pl élen jár ebben.

  12. Lacus szerint:

    @v39endre
    Egy következetesen elkövetett hiba jó szándékú korrekciója: általános iskolánk Herman Ottó nevét viseli, helyesen a vezetéknévben minden mássalhangzó rövid.

  13. csak úgy ... szerint:

    “A jó fekete-fehér fotók ugyanis ma is jól mutatnak, a pocsék minőség azonban akkor sem, ha abban a korszakban megszokott volt.”

    Ez a lényeg! Ugye Ábel?! Most viszont a nemzet szakácsa remekül mutat a színes oldalakon. Szinte teljesen kitölti.

  14. Qqriq szerint:

    Jó egészséget kívánok Kertész úrnak és jobbnál jobb fényképeket további munkája során!

  15. Lovas szerint:

    Gondolom nem Kertész úr tehetett arról, hogy az akkori újság nyomdai minősége a nullához állt közel.

  16. ez az igazság szerint:

    Endre bácsi!

    Most nincs igaza! Nálam kevesebben utálták jobban a Tóth féle MSZP-s bagázst és a Demszkij féle idiótákat, de az igazság az, hogy a jelenlegi vezetés még annyit sem tett Csepelért, mint azok!

    A kapirgálást ‘épül-szépül’ Csepelnek előadni, bűn.

    Érdemi fejlesztések nem történtek. Nem épült új híd, az albertfalvit kiradírozták, a galvani útiról meg múltkor ön is olvashatta, hogy 2032-re lehet kész. Vicc!!!

    -Gubacsi híddal nem történt semmi, csak tovább romlott.

    -Gerincút nem hosszabbodott egy centit sem, állandóan csak ígérték.

    -HÉV nem hosszabbodott egyik irányba sem, de 20x oda-vissza eldöntötték, hogy mi legyen vele, megszűnjön, villamos legyen, felújítsák. Már rég M0/Auchanig kéne érnie délen, és Kálvinig/Astoriáig északon, Csepelen a Rákóczi út alatt pedig kéreg alatti kéne lennie.

    -Idiótaságokat terveznek Észak-Csepelre, nem lakóházakat, irodaházakat, amivel nőne a lakosság, az adóbevétel, így Csepel súlya és jelentősége is.

    -Hároson a dűlőkön már 1999-ben volt rendezési terv, mégis mindenki hagyta, hogy a vad építkezések egyre jobban elfajuljanak, lehetetlenné téve egy későbbi rendezést, mert a kártalanítások egyre nagyobb összegre rúgnának.

    -Rákóczi út most is csak ott 2×2 sávos, ahol a Tesco a saját pénzéből azzá tette. A Csepeli út behozza az M0 és az agglomeráció forgalmát a semmibe. napközben lehetetlen közlekedni.

    Bokorültetés, útfelújítás, játszótérszépítés és a többi kapirgálás nem fejlesztés, hanem egy önkormányzat normális működéséből adódó állagmegóvás, karbantartás.

    A rezsidémon és klientúrája semmi érdemlegeset nem tudott kijárni Csepelnek eddig, ez az igazság. Belerondítani a dunapartba egy betonmonstrummal, azt tudtak…

  17. keménylegény szerint:

    A semmit (ld. 2032-re talán kész híd említését) profi módon eladni a lakosság egy részének (na, melyik részének?) sem kis teljesítmény.
    És még kapavágás sem kell hozzá.

    BUÉK 2019!

  18. Nagyapó szerint:

    ez az igazság! Jó lenne, ha néha gondolkodna. Miért kellene Csepelnek a “Galvani” híd? Ki és hová menne rajta? Bp. távlati fejlesztéséhez lesz rá szükség (Munkás körút).
    Albertfalvára mekkora csepeli tömeg akarna menni? Még a komp sem lenne kifizetődő!

    Tudom, a Gerincút nagyon fontos az agglomerációban élőknek, hogy könnyebben jussanak Pestre. De a csepelieknek ez miért lenne jó?

    Mennyit fizet az Auchan, hogy lobbizzon a HÉV hosszabbításáért?? Mennyi utasa van a 132-es busznak? Az M0-nál hogyan mennének tovább??

    A Gubacsi hidat nem a festéknek kell összetartani. Bp. jelenlegi és eljövendő főpolgármestere építőmérnök. Remélem ért annyit a hidakhoz, mint “ez az igazság”.

    É-Csepelt a szocik eladták. Demszky a híd helyét nem engedte eladni. Miről beszél? Mit és hová építsenek?

    Háros ügyében kérdezze a hárosi biztost, aki fel fogja önt világosítani a valós helyzetről. Távolról könnyű beszélni!

    Végül a sok – korszerűen – fake news után adjon ötletet, amivel jobbítani lehet Csepelt! Pl. zárjuk le a Táncsics-Árpád utcák járdáját, hogy megvédjük a járókelőket a hulló kövektől, vagy szervezzünk önkéntes munkát a Csepel SC kerítésének és reflektor-tornyainak rendbehozására! De egyéb ötlete is lehet!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  19. Józan szerint:

    Ez az igazság, Ez az igazság! Ön fején találta a szöget, meg Nagyapót is! Németh sohase akart Csepellel semmit sem, csak létrának használta a hatalomhoz! Ha akart volna, akkor nem kapirgálás lenne, hanem szerzett volna Csepelre egy olyan beruházót, mint Kecskemétre a Mercedesz, vagy Győrbe az Audi! Ahol munkahelyek vannak, ott kereslet is van, s fejlődik a település! A kapirgálással nem lesz több munkahely, meg a szobroktól sem lesz! Ahogy a birkózócentrumtól meg a kisdunai evezőspályától sem lesz! Mit vártak egy könyvtáros-tanártól? Ez ugyanaz a kategória, mint amikor egy történelemtanár miniszterelnök akar lenni (Vona)! Mindent azért tesznek, hogy üveggyöngyöt szórjanak a nép elé, remélve azt hogy beszavazza őket a hatalomba! Nagyapó még nem volt képviselő, amikor Németh összeállt Tóthtal Észak-Csepel ügyben, különben nem emlegetné ezt a témát, dehát a későn jövők már csak ilyenek!
    Egyébként meg Csepelre nézve kedvező lenne, ha Ön is, keménylegény, meg a többiek is kifejthetnék a véleményüket, csak hát a Csepelinfó nem ezért van! Ők nem tisztelik a csepelieket, mert különben nen korlátoznák a szabad véleménynyilvánítást!

  20. pitypang szerint:

    Nagyapó! El kellene már felejteni az az ostobaságot, hogy a gerincút megépülte csak az agglomerációban élőknek lenne fontos. Maga pl. sosem jár a II.Rákóczin? Mikor áll a dugóban, nem gondol arra, hogy magának is jó lenne?

  21. Nagyapó szerint:

    Józan! Gondolja el, hová tudna letelepedni egy beruházó, mondjuk Fiat v. Citroën? Van Csepelen szabad terület? Az északi részt eladták, a volt CSM “ezer” cég tulajdona (ha tudná milyen a CSM a föld alatt) , a kikötő területe sem Csepelé.
    Adjon javaslatot!
    Azért azért emlékeztetem mekkora ricsajt csaptak akár az új sportcsarnok, akár a Metrans létesítésekor.
    Jó lenne, ha véleményezné a Weiss Mannfred tervet!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  22. Nagyapó szerint:

    pitypang! Csepel 75 000 lakosából hányat érint a II.Rákóczin levő, időnkénti dugó? Ki jár arra? A buszok menetrend szerint közlekednek. Nézze, hallgassa az Útinform jelentését, hányszor említi a II.Rákóczi utat (Bp. egyéb területeivel szemben)? Mennyivel nehezebb a WM úton araszolgatni reggel-este, vagy az Ady Endre úton. Ezt még növelné egy gerincút, vagy azok hová mennének?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  23. Jobban szerint:

    Könnyebb savanyú szőlőzni mint szembenézni a múlt elhibázott döntéseivel, cselekedeteivel.

  24. Küldjük Nagyapót nyugdíjba szerint:

    Jó lenne tudni, hogy Bolsevikapó baromságai a csepeli vezetés hivatalos álláspontját tükrözik, vagy csak sikerült egy agyhalott idiótából képviselőt csinálni.

    “Miért kellene Csepelnek a “Galvani” híd?”
    Ha valaki nem tudja, hogy mire kell egy híd, az hogy lehet képviselő? Még közmunkásnak is bolond.

    “Ki és hová menne rajta?”
    Pl te, és pontosan oda….

    “Bp. távlati fejlesztéséhez lesz rá szükség”
    Persze…
    Csak 1 db közpénzből kitartott, lakása és a polgármesteri hivatal között ingázó idióta látja így. Mindenki más pontosan tudja, hogy már 20 éve is szükség lett volna rá. Néha meg kéne próbálnod elhagyni Csepelt napközben, és akkor rájönnél.(Legjobb lenne, ha vissza se jönnél.)

    “a Gerincút nagyon fontos az agglomerációban élőknek”
    A szigeti gerincút már kész van bolsevik, a csepeli gerincutat pedig csak ígérgetitek állandóan. Kérdezz meg egy csepelit, miért van rá szükség, vagy ismét csak azt tanácsolom, ki kéne mozdulni napközben az irodából és körülnézni.

    “De a csepelieknek ez miért lenne jó?”
    És ez képviselő…
    Nem az a hibás, aki megszavazta, hanem az, aki jelölte.

    “Mennyit fizet az Auchan, hogy lobbizzon a HÉV hosszabbításáért?? ”
    Pontosan annyit, amennyit a kedves é……ádnak.

    “Mennyi utasa van a 132-es busznak?”
    132-es busz 2006 óta nincs, de soha nem járt Csepelen.
    Ha a 138-asra gondolsz, akkor az mitől releváns? Más busz nem jár arra?
    Igazság szerint Halásztelekig vagy Tökölig kéne, de az M0-t úgy elb@szarintották, hogy csak árterületen lehetne átvinni a HÉV-et alatta.

    “Az M0-nál hogyan mennének tovább??”
    Intermodális csomópontról hallottál már bolsevikapó? Ja, ha ismernéd ezt a szót, akkor túlképzett lennél a pozíciódhoz, és soha nem kerülhettél volna oda.
    Amúgy teljesen egyértelmű – riksával, amit te húzol.

    “A Gubacsi hidat nem a festéknek kell összetartani.”
    9 év alatt nem sikerült megoldani? Szomorú. Le kell bontani, és kompot oda!!! Aztán ha senki nem megy a komppal, hanem kerül, akkor majd ki lehet jelenteni, hogy nem kellett oda híd, hisz a kompot se használják.

    “É-Csepelt a szocik eladták.”
    Most kié? Ki akar oda mindenféle idiótaságot építeni, ahelyett, hogy rendes ingatlanfejlesztés lenne? Bőven elég, hogy a másik oldalt Demszki elqrta a szennyvíztisztítóval.

    “Háros ügyében kérdezze a hárosi biztost,”
    Már van ilyen is? 😀 Be kellett tömni még egy pártmunkás száját egy kis közpénzzel?
    1999-ben már volt Részletes Rendezési Terv a területre. 20 év eltelt, annak közel a felében ti vezettétek Csepelt, nem történt semmi, csak szaporodtak az épületek, kit érdekel, hogy nehezebb lesz majd rendezni…

    “Távolról könnyű beszélni!”
    Mennyire vagy távol bolsevikapó, hogy ilyen könnyen írod a Csepel ellenes marhaságokat?

    “Végül a sok – korszerűen – fake news után adjon ötletet, amivel jobbítani lehet Csepelt!”

    Én eddig csak azt adtam, de mondjuk kezdésnek tehetne egy gesztust a csepeli Fidesz és a városvezetés azzal, hogy téged idén már nem indítanak, és letiltanak a Csepel ellenes marhaságok terjesztéséről.

  25. Józan szerint:

    A Weiss Manfréd tervet nem lehet véleményezni, mert az csak Németh Szilárd gondolataiban létezik! Nem tettek közzé róla semmit, csak egy jelszó, amit papagájként lehet emlegetni a csepeli proletároknak! Mikor tárgyalt róla a képviselőtestület? Linkelje a hozzáférést a testület elé terjesztett javaslatról és a határozathozatalról! Ki készítette az anyagot, s mennyiért? Milyen terjedelmű? Véleményeztették azt szakértőkkel? Volt-e nyilvános pályázat kiírva, s mennyien vettek részt rajta? Mikor terjesztették a kormány elé, s mennyit adtak erre a célra? Mik a határidők? Az ellenzék látta-e ezt a tervet, a csepeli polgárok és szervezetek kaptak-e lehetőséget a véleményezésre? Mikor lesz a helyi népszavazás a tervről? Mert ugye egy ekkora horderejű kérdésről célszerű megkérdezni a lakosságot!

  26. Küldjük Nagyapót nyugdíjba szerint:

    “Csepel 75 000 lakosából hányat érint a II.Rákóczin levő, időnkénti dugó?”

    Pontosan 74999-t. Téged nem. Mindenki mást igen.

    “Az északi részt eladták,”
    Hogyan akartok oda építkezni akkor??? Tán nem visszavettétek? 🙂

    “az új sportcsarnok”
    Mert nem oda kellett volna.

    “Metrans létesítésekor”
    Jééé, talán sikerül összerakni bolsevikapó, hogy ki és mire használná a gerincutat és a hidakat.

    “a Weiss Mannfred tervet”
    soros terv 3.0

    “A buszok menetrend szerint közlekednek.”
    amibe be van kalkulálva a dugó + rájön a rendkívüli dugó.

    Polgármester úr! Nem kéne leállítani ennek a Csepel ellenes idiótának a garázdálkodását? Akar a városvezetés gerincutat, új hidakat, régiek felújíását, HÉV hosszabbítást, korszerűsítést, városfejlesztést, vagy sem?

Itt lehet hozzászólni !