Steinmeier: Ki kell mondani az igazságot

Mandiner

Ki kell mondani az igazságot

A német külügyminiszter szerint tudatosítani kell, hogy aki nem politikai menekült, annak nincs esélye menedékjogot szerezni az EU-ban.

Az Európai Unióban menedékjogot kérelmező koszovói állampolgárok helyzetének rendezéséhez az első lépés „az igazság kimondása”, vagyis annak tudatosítása, hogy akit nem ér politikai üldöztetés, az nem kaphat menedékjogot az EU-ban – mondta a német külügyminiszter hétfőn Berlinben a koszovói külügyminiszterrel folytatott megbeszélése előtt. Hashim Thacival közösen tartott sajtótájékoztatóján Frank-Walter Steinmeier hangsúlyozta, hogy aki nem politikai üldözött, annak „nem szabad reménykednie” a menedékjog megszerzésében, mert „nincs erre esélye”.

A tömeges elvándorlás súlyos „érvágás” Koszovónak, de a folyamat feltartóztatása Németország érdeke is. Ezért a külügyminisztérium a saját forrásaiból egymillió euró azonnali támogatást nyújt Pristinának a társadalomba visszailleszkedést szolgáló – reintegrációs – programokra és vállalkozások beindítására – mondta a német diplomácia vezetője. Felidézte, hogy Németország a szerb-magyar határszakasz ellenőrzésének erősítéséhez is hozzájárult 20 szakemberrel.

Hashim Thaci arra a kérdésre, miként vélekedik arról, hogy számos koszovói a korrupcióból fakadó kilátástalanságot jelöli meg a kivándorlás okaként, azt mondta, hogy szerinte az ország elszigeteltsége az elvándorlás legfőbb oka. Hangoztatta, hogy a Koszovóból az EU-ba irányuló illegális migráció felszámolásához elengedhetetlen a vízumkötelezettség megszüntetése. Koszovó az egykori Jugoszláviában is a legkevésbé fejlett tagköztársaság volt, a függetlenség első hét évében pedig nem sikerült behozni a lemaradást, de a pristinai vezetés mindent megtesz a munkahelyteremtésért, hogy a koszovóiak a hazájukban építhessék fel a jövőjüket – mondta a koszovói külügyminiszter. Hozzátette, hogy Koszovó fő célja továbbra is a nyugati integráció, így várhatóan már az idén tagfelvételi kérelmet nyújt be a strasbourgi székhelyű Európa Tanácshoz, távlati terve pedig az EU- és a NATO-tagság megszerzése.

A német bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) legutóbbi, januári adatai szerint egy hónap alatt 3630 koszovói állampolgár kért menedékjogot az országban, ami csaknem a kétszerese a decemberi 1956-nak. Ugyanakkor január elejétől február közepéig további mintegy 18 ezerrel emelkedett mindazok száma, akik már Németországban tartózkodnak, és menekültügyi ellátást kapnak, de még nem adták be a hivatalhoz a menedékjog iránti kérvényt.

Forrás: Mandiner

3 hozzászólás “Steinmeier: Ki kell mondani az igazságot” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    – A mór megtette kötelességét, a mór mehet. A németeknél már megteltek a lenézett munkakörök, így egészen más a “vendégmunkások” megítélése.
    – Steinmeier úrnak elmondta Merkel asszony, amit Orbán Viktortól hallott, így megvilágosodott.
    – A koszovóiak jövedelmük jó részét hazautalják, így segítik családjukat (ugye 1/2eszű1/2x). Így volt ez Jugoszlávia létében is.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  2. Grün Rikárdó szerint:

    “Hiába a több mint egymilliós nézettségű Youtube-videó, a petíció és az adománygyűjtés, Svédország úgy döntött: Wilhelm Fruzsinának haza kell mennie Magyarországra. A 8 éves gyerek szellemi szintjén élő 20 éves, árva lány az elmúlt bő két évet Malmőben, a nagynénjénél töltötte, de a svéd bevándorlási hatóságok szerint Magyarországon a helye, mert túl nagy terhet jelentene Svédországnak élete végéig gondoskodni róla. Keddre behívatták a hivatalba, oda már vinnie kellene magával a Magyarországra szóló repülőjegyet is. Itthon szociális intézetbe kerülhet. A nagynénje utolsó próbálkozásként tüntetést szervez a hivatalhoz.”
    .
    Nem értem a nyekergést!
    Ha mi magyarok demokratikusan eldönthetjük, hogy kik a gazdasági bevándorlók a svédek miért nem?!
    .
    http://index.hu/belfold/2015/03/03/svedorszag_nem_vallalja_a_magyar_fogyatekos_lanyt/

  3. Tarjányi László szerint:

    Állítólag fele koszovói Nyugat-Európában él. Soha vissza nem térő alkalom a szerbeknek, engedjék a többit is menni, s azután a kiürült Koszovót nyugodtan betelepíthetik a Vajdaságból kivont szerbekkel! Három legyet egy csapásra! 😉

Itt lehet hozzászólni !