Akár egymillió forint is visszajárhat

MNO

Akár egymillió forint is visszajárhat

Fél- és egymillió forint közötti összeget is visszakaphat egy átlagos hatmilliós svájci frankos lakáshiteles a forintosítás után. Elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban több bank még a jogszabályokban foglaltaknál is kedvezőbb feltételeket kínál majd az ügyfeleknek.

„A jövő héttől kezdődően minden devizahiteles ügyfél számára kézzelfoghatóvá válik, hogy a bankoknak vissza kell adniuk a tisztességtelen, egyoldalú módosítással és az árfolyamrésből származó bevételüket” – hétfőtől küldik a bankok az elszámoló levelet az ügyfeleknek. Április végéig a jelzálogalapú devizahitelesek a forintosításról és az elszámolás részleteiről, míg a nem jelzálogalapú hitelt felvevők az elszámolásról kapnak majd tájékoztatást. Elsőként azok a devizahitelesek kapják meg a tájékoztatást, akiknek 2009 júliusa után járt le a kölcsönszerződésük.

A levélnek azt is tartalmaznia kell, hogy az elszámolásból az ügyfélnek mennyi pénz jár vissza vagy mennyit írnak jóvá a fennálló tartozásából. Az ügyfélnek 30 napja van panasszal élni, ha nem ért egyet az elszámolással. „A jogszabály kötelezi arra a bankokat és a pénzügyi intézményeket, hogy ezeket a tájékoztató leveleket közérthetően fogalmazzák meg, tehát az átlagpolgár számára is közérthető nyelven és módon. Vagyis pontosan tartalmaznia kell, hogy az elszámolás után mennyi marad a hitelből és milyen kamattal, futamidő mellett és törlesztőrészlettel kell eleget tenni a tartozásnak. A lezárt hitelek esetén a visszafizetést pénzben, a még élő szerződések esetében pedig a törlesztőrészletek csökkentésével kell teljesíteni” – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A pénzintézeteknek csaknem hárommillió hitelszerződést kell újraszámolniuk. Lesz olyan bank, ahol 16 tonnát nyom az elszámoló levelek súlya. Azok is kapnak értesítést, akiknek már felmondták a hitelüket, és nem az eredeti hitelnyújtó pénzintézetnek, hanem követeléskezelő cégnek tartoznak. Ők ezektől a társaságoktól kérhetik vissza a tisztességtelenül felszámított díjakat.

Félmillió forintot, de akár egymillió forintot is visszakaphat egy átlagos hatmilliós svájci frankos lakáshiteles a forintosítás után. A Hír TV által megkérdezett elemző arra számít, hogy a következő hónapokban több bank még a jogszabályokban foglaltaknál is kedvezőbb feltételeket kínál majd az ügyfeleknek. „A bankok számítanak arra, hogy több tízezren lesznek olyanok, akik nem lesznek elégedettek és fognak maguknak banknál forinthitelt keresni. A CIB a mai naptól csökkentette a forinthitelkamatait, és három-négy bank fog még beszállni a ringbe, és új ügyfeleket akar majd más bankoktól elhozni. Érdemes lesz tehát, amint megkaptuk a levelet, összehasonlítani, milyen kamattal megy a forinthitelünk más bankokéhoz képest. Egy jó választással akár több milliót is tudunk spórolni” – mondta el a Hír Televíziónak Gergely Péter, a Bankráció.hu vezető elemzője.

A Bankszövetség még nem nyilatkozott, de azt megerősítették, hogy a pénzintézetek felkészültek a forintosításra.

Forrás: MNO

2 hozzászólás “Akár egymillió forint is visszajárhat” bejegyzésre

  1. Tóth Kati szerint:

    Ha maradt volna az az igen becsületes,szegényeket mindenkor igen támogató szoci kormány,most több százezer devizahiteles család lenne földönfutó,hajléktalan.Hála a választóknak az utolsó pillanatban elzavartuk ezt a talpig becsületes szoci kormányt!

  2. Grün Rikárdó szerint:

    Tóth Kati!
    Itt is kiderültek a Gyurcsány-Bajnai páros bűnös üzelmei!
    Elröppent pár milliárd az adófizetők pénzéből. 😛 😀
    .
    “Hűtlen kezelés, pénzügyi visszaélések: az MNB feljelentette Töröcskei bankját”
    .
    http://index.hu/gazdasag/2015/03/03/hutlen_kezeles_penzugyi_visszaelesek_az_mnb_feljelentette_torocskei_bankjat/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index

Itt lehet hozzászólni !