Hárommilliárdért 4-5 évre kaphatunk orosz gázt

Mno

Mintegy 3 milliárd euró értékben, a magyar kormány számításai szerint legalább 4-5 évig kaphat Magyarország gázt Oroszországtól a kedden kötött egyezség értelmében – számolt be több hírportál az Orbán Viktor miniszterelnök által egy szerdai háttérbeszélgetésen elmondottakról. A kormányfő beszélt Oroszországnak építendő stadionról és az Iszlám Állam elleni esetleges magyar támadásról is.

A Vg.hu cikke szerint Orbán Viktor a hosszú távú gázszerződésről elmondta, „a kormány elhárította, hogy már most megkössék a következő ilyen egyezményt, elérték ugyanakkor azt, hogy a most fennálló, 1996 óta érvényes és 2015 végén lejáró szerződés szerint még meglévő 3 milliárd eurós tartozásunkat nem az év végéig, hanem csak akkor kell kifizetni, ha az oroszok leszállítják az ellenértékért a földgázt”.

„Nem ütköznek az érdekeink”

Ez a jelenlegi árszint – ezer köbméterenként 260 dollár – mellett a kormány számításai szerint nagyjából 4-5 évet jelent. A kormánynak jelenleg nem áll érdekében az új szerződés megkötése, mivel rendkívül volatilis az árképlet egyik alapjának számító piaci kőolajár – hangsúlyozta a miniszterelnök a cikk szerint.

A Hvg.hu beszámolója szerint a háttérbeszélgetésen Orbán Viktor az orosz–magyar kapcsolatokról azt mondta, hogy „egyik területen sincs konfliktus, sehol nem ütköznek az érdekeink, gazdasági értelemben pedig kifejezetten egymásra vagyunk utalva”. Mint írták, Orbán ViktorVlagyimir Putyinnal megegyezett abban, hogy a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság egyik stadionjának kivitelezését Magyarország kapja.

Nem kell egy összegben kifizetni a Malév-adósságot

A cikk szerint a miniszterelnök vitás kérdésnek nevezte a Malév-ügyet, amelyre – mint mondta – megoldást kell keresni, és Putyinnal kedden ez is szóba került. Hozzátette, az orosz elnök kifejezetten kérte: Magyarország fizesse ki még fennálló adósságát.

A miniszterelnök a Vg.hu szerint kiemelte: a kormánynak sikerült elhárítania azt a kérést, hogy a Vnyesekonombank részéről a légitársaságba tett tőkét egy összegben visszafizesse az állam. A tervek szerint a rendezést úgy bonyolítanák le, hogy egy, a Nemzeti Kereskedőházon keresztül Oroszországban alapított vegyesvállalatból származó profitból arányosan magasabb részt hívhatna le az orosz fél.

A Hvg.hu kitért arra, hogy egy újságíró arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy ha korábban is ismert volt az oroszokkal kötendő gázmegállapodás tartalma, akkor mi az újdonság. Orbán Viktor válaszul azzal a hasonlattal élt, hogy „amikor elkezdtünk tárgyalni az oroszokkal szakértői szinten, egyszer csak elértünk egy pontra, amikor az oroszok azt mondták, hogy most kérdezzük meg a »törzsfőnököt«. Kedden tulajdonképpen a törzsfőnöknek kellett rábólintania a megállapodásra.”

Döntés jöhet a Déli Áramlatról

A Vs.hu cikke szerint a kormány törekvése továbbra is az, hogy „a lehető legtöbb kapcsolatot kiépítse a hazai energetikai infrastruktúra és az európai rendszerek között, így a szerdai kormányülésen döntés születhet arról is, hogy Magyarország megépíti az azóta lefújt Déli Áramlat hazai szakaszát”. Mint írták, ez a kormányfő szerint segíthet Ausztria felől gázt importálni. A beruházás költségei mintegy 100 milliárd forintot tennének ki.

A miniszterelnök a háttérbeszélgetésen az Origo cikke szerint fontosnak nevezte a Vlagyimir Putyinnal ápolt személyes kapcsolatot. „Nem mondjuk, hogy az oroszok nem jelentenek veszélyt, de jó kapcsolatot kell velük kialakítani, mert rosszabbul járunk, ha nem működünk velük együtt” – jelentette ki.

A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint Orbán azt mondta, az Európai Unión belül „nagyon mély, stratégiai jellegű törésvonal van” az orosz kapcsolatokat illetően. Magyarország Csehországgal, Szlovákiával és Ausztriával egyetemben úgy gondolja, hogy a Moszkvával való együttműködés nélkül „nem tudjuk elérni céljainkat”. Ezzel szemben a balti államok és Lengyelország az Egyesült Államokkal együtt „értékalapú külpolitikát” képviselnek a kérdésben, és úgy vélik, hogy Oroszországot ki kell rekeszteni az EU-val való együttműködésből. Orbán a Reuters szerint azt is hozzátette, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke a törésvonal „másik oldalán” áll.

Komoly konfliktusok jöhetnek

A Vs.hu cikke szerint az uniós energiapolitikával kapcsolatban Orbán Viktor komoly konfliktusokra számít a következő időszakban, „akár már az Európai Tanács márciusi ülésén”. A kormányfő szerint ugyanis Magyarország az egyetlen tagállam, amelyik nonprofit alapra helyezné az energiaszektort, „minden más tagállam és az EU is profitorientált energiaszolgáltatásban gondolkodik”. Orbán szerint ugyanakkor ha a profit nem tűnik el a rendszerből, akkor soha nem lesz az európai energiaár versenyképes az amerikaival – tudósított a Vs.hu, hozzátéve, hogy a kormányfő kijelentette: ebben „az egész Európai Unióval szembe akarunk menni”.

Az Origo arról írt, hogy a háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy a magyarok szeretnék a mostani 700 millióról 3 milliárd köbméterre növelni a magyar tározókban tárolt orosz gázt, és ez nem is elképzelhetetlen, mert az oroszok is „érzékelhetően” növelni akarják ezt a mennyiséget. A miniszterelnök elmondta, hogy az oroszok nem kértek tulajdonrészt a magyarországi gáztárolókban, és „ide nem is szabad őket beengedni”.

Munkahelyteremtés német segítséggel

Az Origo cikke szerint a kormányfő Angela Merkel német kancellárral folytatott február eleji tárgyalásaival kapcsolatban megerősítette, hogy „megállapodtak egy gazdasági csomagban, amely munkahelyeket teremthet”. Esélyes, hogy egy nagy német autógyár Magyarországon ruházzon be, erről áprilisra várható döntés, és nem a BMW-ről van szó – tette hozzá.

A kormányfő Colleen Bell új budapesti amerikai nagykövetet jó választásnak nevezte, „jobb, mint az a kép, ami előzetesen kialakult róla”. A miniszterelnök azt is mondta, hogy Magyarország esetleges szerepvállalását az Iszlám Állam elleni háborúban az amerikaiak mindenképpen nagyra értékelnék. Erre egy német–olasz–magyar koalíció Kurdisztánba küldésével kerülhetne sor. A miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy ehhez a Országgyűlés kétharmados döntése kell, „a Fidesz-frakció azonban még billeg a kérdésben”.

Forrás: Mno

15 hozzászólás “Hárommilliárdért 4-5 évre kaphatunk orosz gázt” bejegyzésre

  1. Grün Rikárdó szerint:

    Nem értem miért kell egy 1996-ban megkötött hosszú lejáratú gázszállítási (take and pay) szerződésben előre megkötött üzleten ennyit örömködni, ami a lekötött mennyiség lehívásáig tart?!
    Az lenne a természetellenes, ha nem így menne!
    Bár az oroszok szavahihetősége nem éppen legendás! 😛 😀

  2. Grün Rikárdó szerint:

    felix!
    De az már rosszul esett volna, ha nem hívjuk le a gázt és a pénz büntiből ott marad az oroszoknak!
    Hárommilliárd euró mégiscsak egynegyed Paks kettő! 😛

  3. felix szerint:

    Hosszú pereskedés lett volna mert gáz és olaj esetén a bíróságok nagyon megvizsgálnak minden körülményt, mert egy kicsit másképpen kezelik ezt a szerződés fajtát, mint más árú esetén.

  4. nagyapó szerint:

    Eetásak! Olvasni! “A Vg.hu cikke szerint Orbán Viktor a hosszú távú gázszerződésről elmondta, „a kormány elhárította, hogy már most megkössék a következő ilyen egyezményt, elérték ugyanakkor azt, hogy a most fennálló, 1996 óta érvényes és 2015 végén lejáró szerződés szerint még meglévő 3 milliárd eurós tartozásunkat nem az év végéig, hanem csak akkor kell kifizetni, ha az oroszok leszállítják az ellenértékért a földgázt”.”
    Tehát 915 milliárd Ft-ot nem kell MOST kifizetni, hanem csak annyit, amennyi gázt szállítanak.
    A szocik által eltolt MALÉV ügyet is rendezik úgy, hogy nekünk kevésbé fájjon.
    A kedvező kamatú, harminc év lejáratú, tizenkétmilliárdos orosz kölcsön biztosítja, hogy az ország áramellátása jövőbeni biztosítására szolgáló Paks II megépítésének összege eltörpül azon kölcsön mellett, mint amit 2009-ben a korábbi szoci kormány az Európa-szerte már szinte totális népi undort kiváltó trojkától felvett (az IMF-től 15,7 milliárd dollár, az Európai Uniótól 8,1 milliárd dollár a Világbanktól pedig 1,3 milliárd dollár, ∑ 25,1 milliárd dollár).
    Érdemes volt tárgyalni és nem családi látogatást tenni!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  5. felix szerint:

    Akkor most mennyivel nő a tartozásunk?
    Mert ugye jelentősen nő, a többször hazudott csökkenés helyett. A többi csak vakítás.
    Éppen neked való szemétláda.

  6. Grün Rikárdó szerint:

    “Elhalasztotta a bíróság a másodfokú ítélet kihirdetését a K&H Bank Zrt., a KDB Bank Európa Zrt., az NHB Bank Zrt. (korábbi nevén Evobank Zrt.) és a Porsche Bank Zrt. devizahiteles perében. Mivel ügyükben március 1-ig nem lesz döntés, nem kell ügyfeleikkel elszámolniuk április 30-ig.”
    .
    Ögyes mondaná Kohn bácsi. 😛 😀
    http://www.168ora.hu/buxa/devizahitelek-4-banknak-nem-kell-elszamolnia-aprilis-vegeig-133940.html

  7. nagyapó szerint:

    1/2eszű1/2x, a kis hülye bunkó megint röfög! Milyen tartozás? Nem kell a blöff!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  8. felix szerint:

    Szemétláda te nagyon hülye.
    “A kedvező kamatú, harminc év lejáratú, tizenkétmilliárdos orosz kölcsön biztosítja, hogy az ország áramellátása jövőbeni biztosítására szolgáló Paks II megépítésének összege eltörpül azon kölcsön mellett, ……”
    Te ökör, ez nem tartozás lesz?????????????

  9. felix szerint:

    Te tényleg ilyen hülye vagy, vagy csak gyógyszereznek ész ellen?

  10. Tárnoki Csaba szerint:

    Előre kérek elnézést informálatlanságomért… Nos véleményem szerint igen szorosan fűződik Paks és a gáz üzlet. “miniszterelnök elmondta, hogy az oroszok nem kértek tulajdonrészt a magyarországi gáztárolókban” Ezt megértem mivel az atomerőmű (ami szerintem a legfontosabb energetika) többségi tulajdona viszont kikerül magyar kézből, vagy rosszul tudom?!

  11. nagyapó szerint:

    Tárnoki Csaba! Igen.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  12. felix szerint:

    Egyedül csak nagyapó ismeri a titkos dokumentumokat.

  13. ebihal szerint:

    Orbán elfelejtette megemlíteni, hogy ez a gázügylet már jóval korábban le lett
    vajazva!
    Ja! És a 2009-es hitel jelentős részét Orbánék tapsolták el!

  14. felix szerint:

    Ha jól emlékszem, akkor a kétharmadát, miközben a bankok a segítségül kapott egyharmad jelentős részét is visszafizették.

Itt lehet hozzászólni !