Bukás

Magyarország az etnikai polgárháború küszöbén?

Heti Válasz

Bár a miskolci rendőrkapitány ügyében elsősorban Draskovics Tibor rendészeti miniszter vallott kudarcot, az elmúlt fél évben megbukott a válogatás nélkül rasszistázó liberális diskurzus is. Ma már baloldali értelmiségiek is belátják: a megbélyegzés nem segíti az etnikai konfliktusok megoldását.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter rövidebb idő alatt vallott kudarcot, mint az a cigány-magyar együttélés konfliktusait eltagadó struccpolitika, amelynek jegyében a tárcavezető kezdeményezte Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány áthelyezését. A politikai döntéssel szinte egy időben példa nélküli koalíció szerveződött a munkáját jól végző rendőrtiszt érdekében, ezért a tárcavezető másfél nap után visszakozni kényszerült. Előtte még az SZDSZ nevében Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes elítélte Pásztor kijelentését, és arról érdeklődött, milyen alapon vezeti “faji alapú kartotékját”. A kapitány leszögezte: a rendőrség nem tartja nyilván a gyanúsítottak származását, ám azok kihallgatásukon erről is nyilatkozhatnak. Ezt megteszik, mert a bíróság adott esetben enyhítő körülményként veszi figyelembe hátrányos társadalmi helyzetüket.

Mindenki rasszista?

A kapitány pozícióban tartásán Gusztos módfelett felháborodott. Internetes naplójában azt írta: az ügyben mindenki – Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől az ellenzékig – megbukott, s a burkolt rasszistázásból kijutott a Pásztor Albert mellett szintén kiálló T. Asztalos Ildikó Borsod megyei SZDSZ-elnöknek is. A miskolci liberális politikus korábban azt üzente párttársának: a helyi ügyekben nem Budapestről kell ítélkezni. A Gusztos és a Fodor Gábor SZDSZ-elnök által vitt ortodox kirekesztésellenes vonalat tehát már nem csak jobboldalról vitatják – a balliberális értelmiség bátrabbjai is felismerték, hogy a problémák hisztérikus tagadása nem old meg semmit, legfeljebb a radikális megoldásokat keresők malmára hajtja a vizet.

Vélhetően ebből a megfontolásból mondta Spiró György író a köztévé vasárnap esti műsorában, hogy olyan polgárháború fenyeget, amelyet nem a jobb- és baloldal vív egymással. A Fogság alkotója elítélte, hogy “demokratikus és liberális érveléssel” le lehet rasszistázni egy rendőrt, aki ki nem ejtette ki a száján a “cigánybűnözés” szót, csak a valóságot írta le. “Miért bűn az, hogy valaki egy etnikumhoz tartozik Magyarországon, amikor magyar állampolgár?” – tette föl a kérdést Spiró.

Indulati és megélhetési bűnözés

Az Egyesült Államokból elterjedt, a kisebbségek érzékenységét középpontba helyező, mindenfajta megkülönböztetésben rasszizmust gyanító politikailag korrekt nyelvezet ellen az elsők között szólt a baloldali liberális térfélen Debreczeni József. A publicista tavaly nyáron a Népszabadságban egy tabut ledöntve úgy fogalmazott, “(a falvak) közösségeinek viszonyát nem lehet úgy leírni, mint az agresszív, rasszista többség és a védtelen kiszolgáltatott kisebbség konfliktusát”. Mindez már az olaszliszkai lincselés után történt, amelynek megértő magyarázatát (“indulati bűnözés”) a magyar társadalom nem fogadta el. Talán ezért is mérhette a Nézőpont Intézet tavaly augusztusban, hogy a megkérdezettek 91 százaléka egyetért azzal a gyakran hangoztatott állítással, mely szerint a “cigánybűnözés” létező jelenség a mai Magyarországon.

A kutatóintézet adatait közlő Heti Választ többen – például Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke – uszítónak nevezték, holott a felmérés csupán tolmácsolt egy társadalmi vélekedést – az akkor az MTI-nek nyilatkozó Németh Zsolt kriminológus, a Rendőrtiszti Főiskola tanára szerint a szóban forgó fogalomnak a kriminológiában nincs helye, a társadalmi vitában viszont van. Tehát hamis az a sugalmazás, amely ok-okozati kapcsolatot feltételez származás és bűnelkövetés között. Ugyanakkor tény, hogy számos magyarországi kistelepülésen a lakosság szenved a “megélhetésinek” nevezett – gyakran a terményt és az állatokat sem kímélő – bűnözőktől, akiket cigányként azonosít.

Képmutató polkorrekt

A keserűség sokakban gyűlik: ahogy a fővárosi életet mezőszemereire cserélő, egymás után többször kirabolt Wahorn András képzőművész nyilatkozta lapunknak tavaly októberben, ideje leszámolni azzal a liberális közhellyel, mely szerint a bűnelkövetésre kizárólag az éhség veszi rá az embereket. Ha a tétel igaz lenne – mondta -, nem viríthatnának a közösség által ismert elkövetők félig romba dőlt kunyhóin parabolaantennák, s nem lenne műveletlen a zöldség, gyümölcs termesztésére alkalmas kertjük. Hasonlóan vélekedett az elmúlt évtizedeit a cigányság felemelésének szentelő Bíró András alternatív Nobel-díjjal kitüntetett polgárjogi aktivista, aki szerint a romák jó részéből hiányzik a háztáji termelést értéknek tekintő paraszti gondolkodás. Az Élet és Irodalomnak adott interjújában Bíró leszögezte: a jelenleg uralkodó felfogás válságba jutott. “A romákkal kapcsolatos diskurzusban a politikai korrektség nem más, mint hipokrízis, a nyilvánvaló tények figyelmen kívül hagyása vagy gyáva elhallgatása” – mondta.

A jelenlegi helyzet tarthatatlanságát érzékelve jobb- és baloldali értelmiségiek (többek között Granasztói György, Freund Tamás, Járai Zsigmond, illetve Gerő András, Csányi Vilmos, Hankiss Elemér) egyaránt aláírták azt a felhívást, amely követeli, hogy büntessék meg a tulajdon, a törvényesség, az emberi méltóság rovására elkövetett vétségek elkövetőit, és egyben felszólít a “cigány-magyar együttélés feltétlen híveinek” szerveződésére. “Minden törvényes eszközzel el kell kerülni, hogy a mélyülő válság etnikai konfliktusba torkolljon” – olvasható a felhívásban.

Márpedig Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója egy minapi nyilatkozatában úgy vélekedett, a testület által Magyarországnak nyújtott kölcsön szigorú feltételei miatt akár zavargások is kitörhetnek – s a szociális feszültségek etnikai konfliktusokba is átcsaphatnak, tehetnénk hozzá. Szerettük volna a miskolci üggyel kapcsolatban Kállai Ernő kisebbségi ombudsman véleményét is megkérdezni. Az országgyűlési biztos azonban azt üzente, a történet olyannyira átpolitizálódott, hogy nem óhajt véleményt nyilvánítani. Nem tartóztatta viszont magát, amikor korábban más, “átpolitizálódott” ügyről kellett állást foglalnia – például amikor úgy vélte, a mai Magyarország kisebbségellenessége a harmincas évek Németországát idézi.

Forrás: Heti Válasz

Rendőrökre támadt egy harmincfős csoport Hevesen

Rendőrökre támadt egy húsz-harminc fős csoport szombaton Heves városban – tájékoztatta a rendőrség az MTI-t.

A rendőrjárőr azért ment a helyszínre, mert telefonon bejelentés érkezett a helyi kapitányságra, miszerint a Dankó Pista utcában tömegverekedés zajlik. A tömeg akkor állta körbe az autót, amikor az a helyszínre érkezett; az emberek egy néhány nappal korábbi intézkedés miatt vonták kérdőre az autóban ülő rendőröket, amikor a járőrök egy körözött személyt kerestek.

A támadók botokkal és kerti szerszámokkal felszerelve körbevették a rendőrautót, életveszélyesen megfenyegették a bent ülő rendőröket, öklükkel verték az autót, illetve lapáttal hadonásztak a jármű körül – közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A rendőrök segítséget kértek, majd kiérkező kollégáik közreműködésével elfogták a támadásban közvetlenül résztvevőket.

Az ügyben 9 támadó ellen indult eljárás, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak miatt; közülük 8 személyt őrizetbe vettek – tette hozzá Soltész Bálint. A kilencedik támadót, egy idős asszonyt, egészségi állapota miatt nem vették őrizetbe. Ugyanakkor rendőrkézre került az elkövetők által sérelmezett rendőri akció során keresett férfi is. Ellene letöltendő börtönbüntetés miatt volt érvényben elfogatóparancs.

A gyanúsítottak ellen az eljárást a Heves Megyei Nyomozó Ügyészég fogja lefolytatni.

Heves közbiztonságának megerősítése érdekében a város rendőrkapitánya – a rendőrségi törvényben biztosított jogkörénél fogva, fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el a területen – mondta Soltész Bálint.

Forrás: Index

25 hozzászólás “Bukás” bejegyzésre

  1. büki szerint:

    Azok a figurák, akik Rózsadombon gondosan ügyelnek arra, hogy gyermekük elkülönített elit iskolába járjon, rasszizmussal vádolják azt az embert, aki gyermekét nem hajlandó egy padba ültetni akárkivel!
    Képmutatás a javából!
    A miniszter úr meg úgy járt, ahogy a valóságtól eltávolodott emberek a döntéseikkel szoktak.

  2. lilike szerint:

    Ebben a kormányban tele vannak jolyjóker miniszterekkel, államtitkárokkal, szakértőkkel, akik megmondják a beosztottjaiknak, az embereknek, hogy nekik mi a jó! Az, hogy az nem jó senkinek az meg nagyon nem érdekli őket!
    Komolyan nem értem, hogy miért nem lehet azt kimondani, hogy “cigány bűnözés”? -de ha egyszer van! Vagy netán azért védik ennyire őket, mert a felsőbb körökben már ott is összefonódott a kormány? Csak nem pénzről szól itt is a történet?

  3. én szerint:

    Új mozgalom:

    “FOGADJ BE EGY CIGÁNY CSALÁDOT!”

    Felkérem az szdsz-es és a többi hasonlóan vélekedő politikust járjanak elől jó példával és kettőt fogadjanak be!

    Rózsadomb nem akadály.

  4. miska72 szerint:

    Ez az egérfelyű is volt már minden, csak akasztott ember nem.

  5. Wass Albert barátja szerint:

    Kedves miska72
    Ne is legyen, csak el kellene húznia – a barátaival együtt – V alakban délre, vagy ahova akarnak.
    Csatlakoznék “én” javaslátához, illetve kiegészítném a Goj motorosok óhajával, vagyis az szdsz-hez köthető elit iskolákba vegyenek fel hátráhyos helyzetü cigánygyerekeket.

  6. csepeliiszap szerint:

    A hátrányos helyzetű gyerekek egy csepeli iskolába járnak… vagy rosszul emlékszem??? Az ilyen projekteket akárkik nem nyerhetik el – cserébe folyhatnak a törvénytelenségek szakadatlanul. Jól ki van ez találva!!!

  7. Wass Albert barátja szerint:

    Döbbenettel hallgattam a reggeli híreket, amelyek arról számolnak be, hogy a veszprémi férfi kézisek egy része verekedésbe keveredett egy éjszakai lokálban A következmény egy halott és két súlyos sérült. Milyen érdekes a hírek a kézisek sérüléseiről szólnak. Egy kiváló játékost sziven szúrtak, mert a bár pultosát igyekezett megvédeni. Az viszont még ennél is érdekesebb, hogy az előzetes vizsgálatok alapján a támadók cigányok voltak. Én már nem vagyok egy mai gyerek, de még soha sem mentem bulizni késsel a zsebembe. Mi lesz még itt? Lassan be kell majd vezetni a kijárási tilalmat? Nem egy példát tudok, amikor a gazda szeme láttára “takarítják” ki a gazdaságot, mert nem mer kimenni, hogy megvédje a sajátját.Lehet tagadni, de tény, hogy ilyen mértékü – “megélhetési” bűnözés – nem volt pár éve.
    Ajánlom mindenki figyelmébe a Demokrata hetilap február 04-én megjelent számának 36.oldalán olvasható cikket.

  8. Cápa szerint:

    persze, megélhetési bűnözök. na ja. most hajnalban is csak a megélhetésüket biztosították. rohadt egy ország lett ez a mienk… miért van, hogy már meg sem lepődik az ember, amikor azt hallja, hogy nomádok voltak az elkövetők… valamit nagyon kezdeni kéne már ezzel a helyzettel..

  9. infósferi szerint:

    Azok, akiknek úrrá kéne lenni az anarchián, lerasszistázzák azokat, aki nyugalmat szeretnének. Magyarország, 2009.

  10. én szerint:

    Szégyen ez az ország! Mit tettek vele, belőle?!

  11. csepeliiszap szerint:

    Cigányországgá lettünk cigánytörvényekkel. Ne jöjjön most nekem senki azzal, hogy de vannak közöttük is normális, kultúrált, a társadalomba integrálódni képes, stb…. NEM ÉRDEKEL!!! Jogom és minden okom meg van rá, hogy gyűlöljem a CIGÁNYOKAT és a beszari kommunistákat, akik képtelenek betartani velük a törvényeket. Miért diszkriminál a törvény velük? Legyen becsülete és törvényes védelme a tisztességnek, határozott fellépést kell, hogy követeljünk a cigánybűnözés ill. az országot megbénító baloldaliak és liberálisok korrupciós ügyleteivel szemben.

  12. baniko21 szerint:

    Csepeliiszap!
    Miféle kommunistákról beszélsz Te? Az Mszp szerinted az? Minden
    olyant elkövettek a magyar néppel szemben ami a bűnözés fogalmát
    kimeríti. Ezek üldözik a kommunistákat, nemhogy ők azok lennének.
    Csepelen is az Mszp-Szdsz-es vezetés mindent elkövetett, hogy el-
    üldözzék őket a kerületből. Nem rajtuk múlt, hogy nem sikerült.
    Ezek gazemberek. Nézd meg mind tőkés lett, vagyonokat harácsoltak össze, a kerület állapotáról meg jobb nem is beszélni.
    Beilleszkedtek a kapitalista társadalomba a mi kárunkra. A nép meg
    igazán nem számít nekik.

  13. csepeliiszap szerint:

    baniko21: Hidd el, ismerem a helyzetet Csepelen, hisz benne élek, nagyon is!!! Nem engem kell meggyőznöd arról, hogy egytől-egyig mind köztörvényes bűnöző.

  14. obama szerint:

    csepeliiszap!
    Rosszul emlékszel, nem csak egy iskolába járnak hártányos helyzetű gyermekek, hanem szinte mindegyik iskolában találhatóak szép számmal!
    Egyébként túlkoros, problémás gyerekeket is ha jól tudom 3 csepeli iskolában tanítanak, meg kell mondanom szép eredményekkel. Természetesen nem tudnak mindenkit beintegrálni a társadalomba, de nagyon jó hatásfokkat teszik.
    Tudom ezt vitatni fogod, fogjátok, de akkor is ez az igazság!!!

  15. Gabike szerint:

    Tisztelt forumozok! Nagyon sok mindenben nem értek veletek egyett, mert a személyes sérelmeitek, nagyon elvakitanak benneteket. Rész igazsgokkal dobálóztok de ez a ti dolgotok. Tényleg mazohista vagyok, mert majdnem mindennap elolvasom az írásaitokat. Többnyire tájékozott inteligens emberek írják meg “elfogult” véleményüket. De ajánlanék egy könyvet, ha ezt elolvassátok, tényleg mindenben ilyen véleményen lennétek? Lahet, hogy racionálisabban fogadnátok a bekövetkező eseményeket.
    A könyv: Dr David Duke Zsidó szupremácizmus olvassátok el, lehet hogy akkor sok mindent másképpen látnátok.

  16. büki szerint:

    Gabike! Egy kollégám hasonlóan vélekedett rólam és a többi elfogultról.
    Amióta novemberben a 16 éves fiától két pofon kíséretében elvették a mobilját, megváltozott. Hallgat. És gondolom, most már fél is.

  17. csepeliiszap szerint:

    obama:
    Nem vitatom, biztosan igaz, amit említesz. Én egy konkrét iskolára céloztam, szándékosan és nem az odajáró gyerekek niatt, hanem azért, hogy rávilágítsak arra, hogy a fenti probléma okán a politikai “elit” gátlástalanul a maga javára fordítja a helyzetet. Ha érdekkülönbözőség állna fenn, többnyire anyagi természetű, akkor a saját törvényeik lépnek életbe. Emberélet nem számít.

  18. Mózsi szerint:

    Az meg a Te dolgod, hogy mazohista vagy Gabike. Lehet ezt kezelni? Ha fájdalommal jár részemről eltekintek attól, hogy bennünket olvass!

  19. Szila szerint:

    Egy másik nézőpont. Talán ez is elgondolkoztató álláspont, de mivel TI tisztességesek és igazságosak vagytok ilyen undorító módszer eszetekbe sem jutna, én ebben látom az igazságot:

    “Magyar Nádori Szövetség (MNÁSZ) közleménye

    Az éjjel cigányok által meggyilkolt és életveszélyesen megsebesített MKB Veszprém kézilabdacsapatának sportolói nagy valószínűséggel valamely titkosszolgálati akció közvetett áldozatai.

    Nyomatékkal kérünk mindenkit, hogy ne üljön fel a provokációnak és lehetősége mértékében azonnal kezdje meg a felvilágosítást, a cigányok irányában is!

    A megszállók és a magyar életteret teljes mértékben megkaparintani szándékozó hozzátartozók érdeke, hogy a cigány és a magyar egymásnak ugorjon, vagyis kezdeti polgárháborús helyzethez hasonló állapot alakuljon ki, hiszen így nyílt diktatúrát lehet bevezetni.

    Össze kell fogni és Magyarországot fel kell szabadítani,
    majd első lépcsőben az egész közéletet kíméletlenül ki kell söpörni!
    Várjatok, ehhez fel kell készülni!!!

    Kőműves Géza
    2009-02-08 MNÁSZ

    Kiegészítés: Véletlen egybeesés, hogy egy román, egy szerb és egy horvát a megtámadott? Ha lett volna egy tót játékos is, megúszta volna? Nem minden irányból az ellenérzés és ellentét aljas szítása az egész? Nem megtervezett, kiszámított reakciókra alapozott provokáció volt? Két milliárd a rendőrségnek? Gondoljátok, hogy nem a magyar nép ellen kell?
    A világ legádázabb ellenségei minden aljasságra képesek, hogy megelőzzék a magyarság és a nemzetek egymásra találását.
    Remélem már tudjátok, hogy nincs hova hátrálni?
    Őszinte együttérzéssel részvétet kívánunk minden gyászolónak!
    Kőműves Géza”

  20. tilona51 szerint:

    Ez nem semmi……………………………….

  21. Szilveszter szerint:

    ki felejtette nyitva az állatkert kapuját? 😀

  22. én szerint:

    Csak én nem hallottam nyilatkozni Mohácsi Viktóriát és Erzsébetet?

  23. obama szerint:

    Én!
    Lehet, hogy csak Te nem hallottad, olvastad a nyilatkozatát, ezért idézek belőle!
    “Elítélek mindenfajta erőszakot. Ebbe beletartozik a bosszúból elkövetett erőszakos cselekmény is. Azért élünk jogállamban, hogy a rendőrségre bízzuk a bűncselekmények felderítését és az igazságszolgáltatásra az ítélet meghozatalát, végrehajtását. Aggodlommal figyelem ugyanakkor, hogy a tragédia milyen indulatokat korbácsol, apropót ad a cigánygyűlölet ilyen fokú fellángolására. Ideje lenne befejezni a cigányság kollektív büntetését, és tudomásul venni, hogy a roma közösség – mint ahogy a magyar társadalom is – egyénekből áll, tetteinek következményeiért egyénileg kell felelnie.”

    Nagy igazsága van!!! Azért mert Kun és Deme gyilkosságot követett el Csepelen, még nem gyilkos minden Csepeli!!!

  24. obama szerint:

    Utóirat: A nyilatkozó Mohácsi Viktória EP-képviselő, Magyar Hírlap

Itt lehet hozzászólni !