Lekoppintaná Horvátország a magyar modellt

Jó ötlet volt a forintosítás

MNO

Lekoppintaná Horvátország a magyar modellt

A magyarországihoz hasonló modell, amelyben a bankok forintosították a devizahiteleket, Horvátország számára is elfogadható volna – nyilatkozta Goran Aleksic közgazdász a Jutarnji list horvát napilapnak.

Aleksic elmondása szerint Horvátországban is vonzó az a modell, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök saját országában már korábban bevezetett, hogy megmentse a frankalapú hiteleseket a teljes csődtől. Szerinte hasonló intézkedés Horvátország számára is elfogadható volna.

Más közgazdászok viszont úgy fogalmaznak, hogy „egy dolog kívánni valamit, és egy másik dolog a valóság”. Damir Novotny közgazdász szerint amennyiben Horvátország átvenné a magyar modellt, és beavatkozna a devizaárfolyamba, az az európai pénzügyi piactól való elszigeteltségét vonná maga után. A közgazdász arra is figyelmeztet, hogy Budapest politikája miatt több külföldi bank is kivonul a magyarországi piacról.

3 millió eurós frankhitel

Horvátországban hatvanezer állampolgárnak van frankalapú hitele, 3 millió euró értékben, ennek 92 százaléka lakáshitel. Az aktuális devizaárfolyam szerint a frank elérte a 7,538 kunát, ami 18 százalékkal több, mint két nappal ezelőtt – írta alap.

Csütörtök délelőtt a svájci jegybank váratlanul eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, a lépés hatására pedig a kuna jelentősen gyengült az alpesi devizával szemben.

Dicséret a Bloombergtől

Pénteken a Bloomberg is dicsérte a magyar miniszterelnök lépéseit. Mint írta: a legjobb pillanatban jött a bankoknak a forintosítás, miután a frank árfolyama, amelyben a deviza- és devizaalapú jelzáloghitelek túlnyomó többségét felvették Magyarországon, jelentősen erősödött a forinttal szemben a svájci központi bank csütörtöki intézkedése nyomán. A Magyar Nemzet csokorba gyűjtötte a hazánkat ért dicséreteket.

Jó ötlet volt a forintosítás

A svájci jegybank csütörtöki lépése megerősítette annak a döntésnek a megalapozottságát, amellyel a múlt év decemberében a jelzálogalapú devizahitelek törlesztési árfolyamát a kabinet rögzítette, és elhatározta, hogy ebben az évben a devizahiteleket ki kell vezetni a rendszerből – mondta Varga Mihály csütörtökön a Kormány.hu portálnak nyilatkozva.

Forrás: MNO

Itt lehet hozzászólni !