Orbánt dicséri a Bloomberg

A lengyeleknek és osztrákoknak a legnehezebb

Origo

Orbánt dicséri a Bloomberg

A legjobb pillanatban jött a bankoknak a forintosítás, miután a svájci frank árfolyama, amelyben a deviza és devizaalapú jelzáloghitelek túlnyomó többségét felvették Magyarországon, jelentősen erősödött a forinttal szemben a svájci jegybank csütörtöki intézkedése nyomán – írta a Bloomberg.

A hírügynökség szerint bár sokat kritizálták Orbán Viktor magyar miniszterelnököt most hősként üdvözlik, mert elhárította a pénzügyi katasztrófát, amit a svájci frank alapú hitelek törlesztőrészleteinek megugrása jelentett volna az országnak.

Mint az Origo is megírta, történelmi mélypontra zuhant csütörtökön a forint árfolyama a svájci frankkal és az euróval szemben is. Mivel a forintosítás nem minden devizahitelest érint, akár több százezer olyan ember is lehet, akik most aggódhatnak az árfolyamok miatt.

Gratulálhatnak Orbánnak

Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke írásban úgy fogalmazott a hírügynökségnek: “meglehet, hogy gyakran kritizáljuk a magyar kormányt és a központi bankot, de ezúttal gratulálni kell neki a kitűnő időzítésért”.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője a hírügynökségnek elmondta: “bár a kormány szándéka nem az volt, hogy a helyi bankokat megmentse, a hitelátváltás hatalmas segítség a hitelezőknek, mivel az intézkedések nélkül az egekbe szöktek volna a kockázati költségeik”.

A lengyeleknek és osztrákoknak a legnehezebb

A svájci jegybank váratlan döntése a lengyel és osztrák hitelintézeteknek okoz nagy fejfájást, ahol 35, valamint 29 milliárd dollárnyi svájci frank alapú jelzáloghitellel bír a lakosság. A svájci jegybank csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, a lépés hatására a forint jelentősen gyengült a svájci frankkal szemben.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a novemberi árfolyamrögzítés mintegy 700 milliárd forintos adósságnövekedéstől mentette meg a devizahiteleseket, ami megegyezik a magyar GDP 2 százalékával. Novemberben mintegy 12 milliárd dollár (3,3 ezer milliárd forint) értékben váltottak át forintra túlnyomórészt svájci frank alapú jelzáloghiteleket.

Forrás: Origo

6 hozzászólás “Orbánt dicséri a Bloomberg” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    A végén még az osztrákok kénytelenek lesznek az adósság fejében átadni Svájcnak Vorarlberg tartományt! A lakosság 1919-ben 80%-os többséggel egyszer már a Svájchoz csatlakozásra szavazott, de a gaz osztrák előnácik azt megakadályozták! Bezzeg nekünk nem szabadott Nyugat-Magyarországot megtartanunk, holott a Rongyos Gárda kiverte onnan az osztrák csendőrséget! A gaz előnácik milliói aztán karlendítéssel ünnepelték Hitlert, az osztrák nép nagy fiát, 1938-ban az Anschluss alkalmából.

  2. Grün Rikárdó szerint:

    “A miniszterelnök egyre durvábban beszél a bevándorlásról, már tömegesen kiképzett embereket, megélhetési bevándorlókat emleget.”
    .
    Lassan készíthetik a csicskái a hosszú ujjú “muszájkabát”-ot, hogy legalább saját magától megvédjék, mikor dühöngeni kezd! 😛 😀
    .
    http://www.hir24.hu/Belfold/2015/01/18/Orban-meg-kell-magunkat-vedenunk/

  3. nagyapó szerint:

    Érdekes én a 23 millió románra emlékszem.

    Ceterum censeo A kommunista, ha kinyitja, szjt hazudik, ha kinyjtja kezt,lop.

  4. felix szerint:

    szemétláda!
    Arra nem emlékszel véletlenül, hogy Románia akkor tagja volt e az EU.-nak?
    /Megint égsz?/

  5. nagyapó szerint:

    1/2eszű1/2x, a kis hülye bunkó megint röfög.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  6. felix szerint:

    szemétláda!
    Kicsinységem meghajlik a hülyeség területén mutatott nagyságod előtt.

Itt lehet hozzászólni !