Tarlós: Sínen van a 3-as metró felújítása

“A szerelvények felújítására már kiírtuk a közbeszerzési eljárást, jövő év első felében kezdődhet a munka, amelyet – a kormány által garantált – hitelből fedezhetünk. Aki nem vette volna észre, a rekonstrukció már elkezdődött, a síncserék folyamatosan zajlanak.”

Mno.hu

kocsis_tarlos_uj_fekvo_lead

Fotó:  Székelyhidi Balázs, Magyar Nemzet

A városvezetés és a városüzemeltetés átalakításával megteremtettük a főváros további sikereinek, folytatódó fejlesztésének formai, tartalmi és személyi alapjait – nyilatkozták lapunknak Budapest vezetői. Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté tanácsnok közös interjújukban megerősítették: a fővárosi közszolgáltatók nem vesznek részt a jövőre megalakuló állami holdingban, és 2019-ig valamennyi társaság önkormányzati marad.

Sokan bonyolultnak hitték, de végtelenül egyszerű az új ciklus elején létrehozott városigazgatóság – szögezte le lapunknak Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester. Kifejtette: Németországban már régóta hasonló rendszerben működtetik a nagyvárosokat. Teljesen felesleges párhuzamos holdingokat fenntartani, felduzzasztott létszámokkal és áttekinthetetlen rendszerben. Most lesz egy, a városigazgatóság, amelybe betagozódik az összes közszolgáltató cég, közöttük az eredeti elképzeléseknek megfelelő, sokkal kisebb létszámú Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Utóbbi feladata továbbra is a közlekedésszervezés, a szolgáltatás megrendelése és ellenőrzése. Itt marad a megkezdett fejlesztések befejezése, a kivitelezők műszaki ellenőrzése, valamint egyeztető szerepük lesz abban, hogy mely közlekedési programok élvezzenek elsőbbséget. A főváros ugyancsak visszatér ahhoz az évekkel ezelőtti szándékához, hogy a végrehajtás, a tömegközlekedés üzemeltetése legyen a BKV feladata. – A közlekedés ügye továbbra is kiemelkedő fontosságú: a BKK-t és a BKV-t nem apportáljuk a városigazgatóságba, de a holding felügyeletére bízzuk, hogy ne a Fővárosi Közgyűlés foglalkozzon folyamatosan operatív kérdésekkel – hangsúlyozta a főpolgármester.

Olcsóbb, hatékonyabb

Kocsis Máté fővárosi önkormányzati és rendészeti tanácsnok, Józsefváros kormánypárti polgármestere szerint az új választási rendszer alapján megválasztott, új összetételű Fővárosi Közgyűlés legfőbb feladata a város irányítása, működési rendszerének kidolgozása, finomítása. – Jó, hogy az összes kerületi polgármester bekerült a közgyűlésbe. Már most látszik, amit a parlamentben a törvényalkotás vitájában is elmondtunk, hogy sokkal olcsóbb, hatékonyabb és demokratikusabb a működés. Mindezt az Országgyűlésben támadta az ellenzék, de most saját polgármestereik erősíthetik meg, hogy jó a rendszer. Egy ekkora nagyváros, mint Budapest ügyeit kik intézzék, ha nem azok, akik a város részeit, negyedeit vezetik? Ők tudják, hogy nincs olyan döntés Budapesten, amely ne érintene legalább egy kerületet, de olyan sem történhet egy kerületben sem, ami ne érintené Budapestet. Erre az egymásrautaltságra épülhet fel a közgyűlési munka, amelyet a főpolgármester és a polgármesterek munkamegosztása jellemez – fogalmazott a tanácsnok. Szerinte ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek viták, de azok inkább szakmai jellegűek lehetnek, mintsem politikaiak. – Az a vád, hogy a polgármesterek saját kerületükért lobbiznak majd, valójában nem vád, hanem természetes és érthető folyamat. Meggyőződésem: mind a huszonhárom kerületi polgármester abban érdekelt, hogy Budapest jól működjön – mondta Kocsis Máté.

„Aki erős, az kevésbé akarja bizonyítani az erejét”

Tarlós István kérdésünkre, hogy a 2019-ig tartó ötéves ciklusban – a már megkezdettek befejezésén kívül – lesznek-e olyan uniós vagy kormányzati támogatású fejlesztések, amelyekért érdemes lobbizni, egyértelmű igennel válaszolt. A 3-as metró általa is legfontosabbnak tartott felújítása a balliberális médiumok riogatása ellenére „sínen van”. – A szerelvények felújítására már kiírtuk a közbeszerzési eljárást, jövő év első felében kezdődhet a munka, amelyet – a kormány által garantált – hitelből fedezhetünk. Aki nem vette volna észre, a rekonstrukció már elkezdődött, a síncserék folyamatosan zajlanak. Abból, hogy a ciklus elején az egyik uniós támogatási listán nem szerepel a 3-as metró infrastruktúrájának a felújítása, messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. A beruházásjóslás új divat, ilyennel még a szocialista kormányok alatt sem találkoztam – ironizált a főpolgármester. Szerinte egyébként a Fővárosi Közgyűlésben kifejezetten jók az együttműködés esélyei.

– Nekem már önépítési, személyi ambícióim nincsenek. Célom, hogy a kerületi polgármesterekkel közösen, jól irányítsam ezt a várost. A parlament valóban megerősítette főpolgármesteri jogosítványaimat. Ez azért is jó, mert aki erős, az kevésbé akarja lépten-nyomon bizonygatni erejét – mondta a vétójogra utalva, de önkritikusan Tarlós. Rámutatott, eleinte valóban ellenezte, hogy a kerületi polgármesterek automatikusan bekerüljenek a közgyűlésbe, de ma már kifejezetten örül neki. Nemcsak azért, mert a közgyűlésben jelen lévő, szintén közvetlenül választott 17 fideszes polgármesternek hasonló felelőssége és elemi érdeke a város egyensúlyban tartása, mint neki, de a kormánnyal és a parlamenttel szükséges kapcsolatokhoz, a főváros lobbizásához is nagy segítséget adnak. – Sőt, 2019-re a főváros sikeressége a személyes ambíciók szempontjából a fiatalabb kerületi polgármestereket érzékenyebben érinti majd, mint a főpolgármestert. Saját előző ciklusomat is beleértve, Budapest irányításába soha nem vonta be senki annyira a kerületi vezetőket, mint most én. Elképzelhetetlen tehát, hogy közösen, a kérdéshez jóindulattal hozzáálló miniszterelnökkel együtt ne oldanánk meg például az 1976 óta elhanyagolt, rossz állapotú 3-as metró felújítását – állította Tarlós István. Hozzátette: „Felelős szakemberek, vezető tervezők egyébként a minap biztosították a városvezetést arról, hogy bizonyos politikusi riogatásokkal szemben jelenleg még az M3-as metró infrastruktúrájának műszaki állapota közvetlenül semmilyen tömegbalesettel nem fenyeget. Az idő viszont sürget, és ezt a kormány is tudja.”

– Szintén bizonyosnak tűnik, s ezt maga Orbán Viktor kormányfő is megerősítette, a fővárosi közszolgáltatási cégek kimaradnak a jövőre megalakuló állami holdingból. Semmilyen erről szóló, ellenkező értelmű lépés 2019-ig fel sem vetődhet – mondta a főpolgármester és tanácsnoka egybehangzóan.

A tanácsnok

A városvezetés struktúrájának változásával kapcsolatban Tarlós István azt mondta: az ő kérése volt, hogy egy tanácsnoka legyen, mégpedig Kocsis Máté, aki ezzel a megbízatással a főpolgármester értelmezése szerint a városvezetés tagja lett. – Ebben a ciklusban már nincsenek frakciók. Józsefváros polgármesterének személye a mi oldalunkon általánosan elfogadott. Még az ellenzéki időkben is nagyra becsültem a munkáját, emberileg és szakmailag egyaránt. Az új ciklusban ő az, akivel szívesen megosztom saját rengeteg feladatomat, akire számíthatok egy ilyen nagy-számú politikai közösség, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselőinek az összefogásában. Nincs és nem is várható a jövőben olyan lényeges döntés, amelyet ne a fideszes polgármesterekkel való előzetes egyeztetés nélkül hoznánk. Csapatmunkában gondolkodunk a közgyűlési döntéseknél, de a bizottságok kompetenciáit is jelentősen bővítettük. Nagy legitimitással megválasztott politikus a főpolgármester, és – minden rossz szándékú sajtóhíreszteléssel szemben – mind a városvezetésben, mind a városüzemeltetés, a közszolgáltatás terén jelentős a fiatalítás – húzta alá Tarlós, akinek egyik helyettese például mindössze 26 éves, de általában is több a fiatal vezető, mint bármikor korábban.

Kocsis Máté rámutatott: a Fővárosi Közgyűlés egyhangú szavazással választotta meg tanácsnoknak, egyben felhatalmazta a főpolgármestert, hogy belátása szerint felkérje egyedi ügyek vitelére is.
– A nagy többséggel elfogadott szervezeti és működési szabályzatunk alapján különösen a városgazdálkodási, -üzemeltetési, -fejlesztési, valamint a rendészeti feladatok előkészítésében és végrehajtásában veszek részt, segítve a közgyűlés és személyesen a főpolgármester munkáját – hangsúlyozta Kocsis Máté.

Több mint cégvezető

Az új városigazgatói posztot betöltő Bán Tamás, egyben a Budapesti Városigazgatóság Zrt. vezérigazgatója több mint cégvezető, mint ahogy a holding is több egyszerű önkormányzati gazdasági társaságnál. Kocsis szerint a városigazgatónak nemcsak a pozíciója, hanem a személye is garancia arra, hogy jó legyen az együttműködés a kormányzat és a főváros, illetve a főváros és a kerületek között. – A városigazgató a megbízásomból közgyűlési előterjesztéseket készíthet, tehát a fontos határozatok meghozatalában, a rendeletek megalkotásában is részt vesz. Bán Tamás magasan képzett ember, mint ahogy a BKK új vezérigazgatója, Dabóczi Kálmán is – jelezte Tarlós István. Utalt arra, hogy a jövőben reményeik szerint kevesebb lehet azoknak a döntéseknek a száma, amelyeket valamilyen jogi-szakmai hiba miatt kell újra a közgyűlés elé vinni. A főpolgármester aláhúzta: „Lehet ezt a kormányt, ezt a városvezetést szeretni vagy nem szeretni, hiszen ehhez mindenkinek joga van, demokráciában élünk. Egyet azonban senki sem vitathat: egy főváros, egy közel kétmilliós lélekszámú település akkor tud jól működni, ha az aktuális kormány és a városvezetés az önkormányzat feladatainak megvalósításában együttműködik. Bán Tamás képes a gyakorlati együttműködésre a kormány illetékeseivel, például Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel. Bán és Dabóczi ráadásul komoly szakmai és vezetői múlttal, tapasztalattal rendelkezik annak ellenére, hogy a BKK új vezetője már a hetvenes évek szülötte. Nyugodtan mondhatjuk, hogy döntéseinkkel megteremtettük a következő öt év fővárosi sikereinek, reményeink szerint Budapest folytatódó fejlesztésének formai, tartalmi és személyi alapjait.”

Források és feltételek

A főpolgármester szerint minden adott ahhoz, hogy az előző ciklusban előkészített huszonhét beruházásból minél több megvalósuljon. – A 3-as metrót már említettük, megkezdődött a járműbeszerzés, amelyben a BKK-ra fontos lebonyolítói szerep hárul, de ezek mindig is a főváros programjai voltak, nem pedig egy önkormányzati cégé. Új buszok, villamosok, trolik érkeznek a következő években Budapestre, semmi akadálya sincs az elektronikus jegyrendszer bevezetésének, folytatódik a Margitsziget-program, az állatkert fejlesztése, épülnek az új P+R parkolók, alakul a budai fonódó villamoshálózat. Meglesz az egész csillaghegyi öblözet árvízvédelmét biztosító római-parti védmű és a ferihegyi gyorsvasút is. Egyes rosszindulatú híresztelésekkel ellentétben nem csak uniós támogatásokra támaszkodhatunk: az állami adósságátvállalással megnőtt a főváros hitelképessége, saját beruházásokat indíthatunk, és nem győzöm hangsúlyozni: a kormányzat segítségére is számíthatunk – fűzte hozzá Budapest első embere, aki szerint ma már nyugodtan számolhatnak bizonyos mértékű magántőke-mozgósítással is. Emlékeztetett: a 2010 előtti ciklusokban nemritkán születtek felelőtlen döntések, hosszú távú, bizonytalan kimenetelű kötelezettségvállalások. Ilyen volt például a 4-es metró szerződése, a privatizációs szerződések vagy az offshore céggel „operáló” Bálna-beruházás, amely önmagában is csődbe vihette volna a fővárosi önkormányzatot, de végül sikerült megmenteni. Most kizárólag átgondoltan, szigorú feltételekkel, megfelelő garanciákkal szerződhet a város.

– Bizakodók vagyunk a jövő évi gazdálkodás tekintetében. Két fő problémánk egyike a BKV hosszú távú finanszírozásának kérdése. A kormány azzal is tisztában van, hogy ezt ebben a ciklusban meg kell oldani, akárcsak a Demszky-korszakból itt maradt, még mindig 50 milliárdos, 2015 végén végleg lejáró BKV-hitel visszafizetését. Már korábban jeleztem, hogy e két kérdés rendezését minden értelmes munka alapfeltételének tekintem – válaszolta lapunknak a 2015-ös költségvetés előkészítésének sarokpontjairól Tarlós István.

mno.hu

Egy hozzászólás “Tarlós: Sínen van a 3-as metró felújítása” bejegyzésre

  1. CZINEGE ISTVÁN szerint:

    Kocsis Máté, tegye le a lábát és ne rakia keresztbe a kamera ellőt még akkor sem ha ő a Magyar állam polgárok döntése miatt került abba a székbe. Ennyivel tisztelje meg a Magyar állampolgárt,a választőit, és a Főpolgármestert. és a médiát. Ne legyen nagy mert ő nép alárendeltje és szolgálója. köszönöm.

Itt lehet hozzászólni !