Kövérek és korán halnak a magyarok

Buksza

Kövérek és korán halnak a magyarok

Nemzetközi összevetésben a várható életkor alacsony Magyarországon, emellett magas a halálozási ráta és a dagadtak aránya is. A románok rövidebb életre számíthatnak, pedig ott nagyon kevés az elhízott ember.  

December elején jelent meg az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) átfogó 2014-es egészségügyi felmérése, amely szerint Magyarország eredményei javultak a korábbi évekhez képest, de nem áll túl jól.

Például a születéskor várható élettartam Magyarországon az OECD szerint – 2012-ben – 75,3 év volt. Ez az 1990-ben mért 70 év körüli szinthez képest számottevő javulás, ugyanakkor az 79,2 éves uniós átlagtól elmarad, és az európai listán a legrosszabbak közé tartozik. Az uniós országok közül a románok, a bolgárok, a lettek és a litvánok kilátásai rosszabbak, ők 74,1-74,5 évre számíthatnak az OECD szerint.

Születéskor várható életkor

Az első hely a spanyoloké, ők 82,5 évig élhetnek, a második helyen az olaszok, a harmadikon a franciák állnak 82,4 és 82,1 évvel. (Az alábbi adatgrafikán az EU-n kívüli európai országok is szerepelnek, az egeret az oszlopokra irányítva is megjelennek a kérdéses adatok.)

Magyarország halálozási rátája is rossz: 100 ezer főre vetítve 1494 halálozás jut. Ennél ugyanazok az országok szerepeltek rosszabbul, mint a várható életkornál: Bulgáriában, Lettországban, Litvániában, Romániában 1575-1687 halálozás jut 100 ezer főre.

Magyar népbetegség az elhízás

Az OECD-felmérésből kiderül az is, hogy a vizsgált 30 ország közül Magyarországon a legrosszabb a helyzet az elhízás terén. Közel 30 százalék az elhízottak aránya, a második legrosszabb eredményt az Egyesült Királyság érte el közel 25 százalékos aránnyal, a harmadik pedig Írország 23 százalékkal.

Elhízottak aránya

Az uniós tagállamok közül a legkevesebb dagadt ember Romániában, Bulgáriában és Olaszországban él, arányuk 7,9-10,4 százalékos.

Forrás: Buksza

5 hozzászólás “Kövérek és korán halnak a magyarok” bejegyzésre

  1. hitetlen szerint:

    ” Az uniós tagállamok közül a legkevesebb dagadt ember Romániában, Bulgáriában és Olaszországban él, arányuk 7,9-10,4 százalékos. ”

    Talán így illendőbb lenne:

    Az uniós tagállamok közül a legkevesebb AZ ELHÍZOTT ember Romániában, Bulgáriában és Olaszországban él, arányuk 7,9-10,4 százalékos.

  2. felix szerint:

    Akkor van esélyünk.

  3. pontosítok szerint:

    For most countries, overweight and obesity rates are self-reported through estimates of height and weight from population-based health interview surveys. The exceptions are the Czech and Slovak Republics, Hungary, Ireland, Luxembourg and the United Kingdom, where estimates are derived from health examinations. Estimates from health examinations are generally higher and more reliable than from health interviews.

  4. bonifác szerint:

    A dagadt emberek, és a korai halál között ott (is) az az összefüggés, hogy a szegény azt eszi, amihez hozzájut, a gazdag szabadon zabálhat. Így mindenki demokratikusan hízhat.
    A korai halált nem kéne feszegetni addig, amíg egy magyar tizedét keresi egy “nyugatinak”
    és az orvosi ellátás…..(többszörös munkaidő alatt) Ne keverjük össze az almát a körtével…
    ” Pontosítani ” még a ” parasztok” kedvéért is lehet.. Akár.

  5. Tarjányi László szerint:

    Vegyék be a táblázatba az USÁ-t, s kiderül a hamburger- és chipszabáló, kólaivó nemzet dagadtabb bármelyik európai nemzetnél! 😀

Itt lehet hozzászólni !