Ma ünnepeljük a rádiózás napját

Wiki

Forrás: Technet

Forrás: Technet

1925. december 1-jén délután 5 órakor felavatták a Magyar Telefonhírmondó és Rádió Rt.-t. Még ezen a napon este 8 órakor indult meg a folyamatos rádiós műsorsugárzás avatóünnepséggel, majd hangversennyel. A megnyitón Demény Károly államtitkár, a Magyar Királyi Posta vezérigazgatója rádión keresztül szólt a hallgatókhoz a Rákóczi út 22. szám alatt lévő stúdióból magyar, angol és francia nyelven.

A műsort a csepeli szikratávíró állomás Telefunken gyártmányú 2 kW teljesítményű adója sugározta, ekkor a rádióadás heti 50 óra volt.

A rendszeres rádióadás megindulását jogi alapon az 1925. november 10-ei rádiórendelet szolgáltatta. A rádióadás technikai hátterét (erősítők, stúdiók és adóállomások műszaki berendezései) a Magyar Királyi Posta biztosította, a műsorokat a Telefonhírmondó Részvénytársaság készítette.

2 hozzászólás “Ma ünnepeljük a rádiózás napját” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    Az évforduló tiszteletére beindult a váci börtönrádió!
    A szigorítottak csak Kossuth és Lánchíd rádiót hallgathatnak! 😛 😀
    .
    http://www.hir24.hu/sotet-oldal/2014/12/01/elindult-a-bortonradio/

  2. nagyapó szerint:

    “1925. december elsején du. 5 órakor a Rákóczi út 22. szám alatt ünnepélyes keretek között – 5 évvel és egy hónappal azután, hogy az Egyesült Államokban beindult az első rádióállomás – szólalt meg az éterben a Magyar Rádió első hivatalos adása. Az avatóünnepséggel, majd hangversennyel elkezdődött a rendszeres rádiós műsorsugárzás. Az adóállomás Budapest néven jelentkezett.”
    Akkor milyen gyorsak voltunk. Talán világélvonal!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

Itt lehet hozzászólni !