Ezer napja az űrben: még mindig hibátlan a Masat

Hirado.hu

Ezer napja az űrben: még mindig hibátlan a Masat

Minden várakozást felülmúlt az első magyar műhold, a Masat-1 teljesítménye. Az eredetileg három hónapra tervezett berendezés tavaly február óta küld adatokat a világűrből. Most, pályára állítása után ezer nappal is hibátlanul működik. A Masat-1 makettje hétfőtől a Magyar Nemzeti Múzeumban is látható.

A dél-amerikai Francia Guyana-ból startolt el az első magyar mini műhold a Masat-1, ezer nappal ezelőtt, még 2012 februárjában. A Budapesti Műszaki egyetem előadójában másodpercekig, lélegzet visszafojtva nézték a kilövés pillanatát.


Nagyon régóta vártunk erre, a gyerekkorunk óta azon izgultunk, hogy ki fogja egyszer ezt megcsinálni – mondta akkor Horváth Márk.

Majd a sikeres pályára állítás után a kisméretű műhold elkészítette első felvételeit az űrben a fedélzetére szerelt kamerákkal. A Masat 26 ezer kilométer per órás sebességgel halad, több mint ezer kilométer magasan a Föld körül.

A kisműholdak közül világon először a Masat készített háromdimenziós űrfelvételt a Földről, amit a pályára állításának első évfordulóján jelentették be. Az eredetileg három hónapos élettartamra tervezett, alig egy kilós magyar műhold ezer nap után is hibátlanul üzemel. A szakemberek szerint a tapasztalatokat hasznosítani kell, mert bebizonyosodott, hogy a Masat-1 szerkezete és technológiája is időtálló.

Egy technológia kísérlet, amelynek az volt a célja, hogy bizonyítsa, a tervező fiatal mérnökök – most már, akkor még hallgatók voltak – képesek arra, hogy egy ilyen űrbe kerülő eszközt megalkossanak, ami Magyarországon nem történt meg korábban – nyilatkozta Svitt András.

Az ezredik napon az alkotók a Masat makettjét a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozták. Az eredeti műhold pedig folyamatosan küldi a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a Budapesti Műszaki Egyetemen működő központban dolgoznak fel.

Forrás: Hirado.hu

5 hozzászólás “Ezer napja az űrben: még mindig hibátlan a Masat” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “A Masat-1 makettje hétfőtől a Magyar Nemzeti Múzeumban is látható.”
    Miért a makettje?!
    Nem bírják kivárni amíg leszáll?! Az eredeti példány mégiscsak értékesebb lenne!
    Vezírünk se egy hátizsák másolatot adott be a múzeumba! 😛 😀

    http://www.borsonline.hu/20140411_a_nemzeti_muzeumba_kerul_orban_hatizsakja_

  2. nagyapó szerint:

    Megemlíthették volna a Masat egyik, csepeli építőjét Czifra Dávidot.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  3. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Épp tegnap hallottam, hogy Kazahsztánban sikeresen földet ér egy német asztronauta, wao…a csodás űrből jött vissza. Mutattak képeket, ez a műhold siker is jó napot csinált nekem, épp olvasom újságban, Angliában csak magyarokat várnak az EUwork által szervezett melóra, ők a magyarországi partner. Szendvics csomagolás, ami ellátja a Morgan&Stanleyt, Tescot, meg más cégeket. Orbán miniszterelnök Úr táskáját láttam én is neten, ott a deutsche zászló rajta, úgyhogy nekem bejön, én a másik culture világból is tennék rá valamit, pl a nelson mandela képét minikitűzőt, meg kalocsai mintát is hímeztetnék rá, de csak szolidan, épp az oldalán csak, egy nagy kínai szimbólum jel, mint erő, és győzelem, és egy focilabda 😉 Meggondolandó, de tudom fő az egyszerűség, és tudás! 😉

  4. hitetlen szerint:

    Én meg egy sárga kacsát.

  5. nagyapó szerint:

    “Moszkva fontolóra veszi, hogy válaszlépésként fennhagyja a nyugati űrhajósokat az ukrajnai válság megoldásáig.” (Radio Jereván)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

Itt lehet hozzászólni !