Megvéd-e a casco, ha felgyújtják a kocsinkat?

Privátbankár

A csepeli autógyújtogatások hírére sok gépjármű-tulajdonosban felmerülhetett a kérdés, vajon számíthatna-e segítségre, ha ilyen rongálás áldozatává válna. A casco biztosítások rendszerint a törés, lopás és elemi kár esetén fizetnek.

Beletartozik-e a szándékos gyújtogatás ezekbe a kategóriákba? A K&H Biztosító szakértője ismerteti a biztosítói gyakorlatot hasonló esetekkel kapcsolatban.

A biztosítók teljes körű casco biztosítása törés, lopás és elemi kár esetén fizet a károsultaknak.
„A közvélekedés törésnek azt tekinti, ha egy ütközés következtében a karosszéria, az ablakok megsérülnek. A törés fogalma biztosítási szempontból azonban a sérülések ennél jóval szélesebb körét lefedi. A K&H Biztosító casco szabályzatában törésnek tekintünk minden olyan kárt, amelyet baleseti eredetű, hirtelen, külső erőhatás okozott a gépjárműben. A törés fogalmába tartozik ugyanakkor az is, ha a biztosított gépjárműben idegen személy okozott szándékos rongálást. A szándékos gyújtogatásban megsérült autótulajdonosok ez alapján kártérítést kaphatnak. ” – mondja Kaszab Attila a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágvezetője.

Hasonló, gyújtogatásos eset miatt fizetett már kártérítést korábban a K&H Biztosító, gyakoribb azonban az a rongálás, amikor a tulajdonosok gépkocsijukra kiszúrt kerekekkel vagy végigkaristolt ajtókkal találnak rá. A biztosítók ezekben az esetekben is törés kár alapján fizethetnek a károsultaknak.

A károsultak szemszögéből nincs eltérés, a biztosítók azonban rendszerint másképp ítélik meg azokat az eseteket, ha harci cselekményekkel kapcsolatban vagy polgári engedetlenség során (pl. sztrájk, belső zavargások) sérül meg egy gépjármű. Ha ilyen események során gyújtanak fel egy utcán álló autót, azt a casco biztosítások kizárják a biztosítható kockázatok közül. Más kérdés, hogy a biztosítótársaságok gyakran méltányosságból az ilyen esetekben is megtérítik a kárt.

Privatbankar.hu

2 hozzászólás “Megvéd-e a casco, ha felgyújtják a kocsinkat?” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Ha kapnak kártérítést az autótulajdonosok, akkor ez egy jó hír.

  2. miska72 szerint:

    El is újságoltam a munkatársamnak, mert az Ő autója is megsérült.

Itt lehet hozzászólni !