Beutazási tilalom: nincs az ügyben egyetértés a nemzetbiztonsági bizottságban

Hirado.hu

/home/fejedelem/Dokumentumok/Csepeli Hírmondó/Politika-Történelem/Németh Szilárd3.jpg

Nincs egyetértés az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában arról, hogy kiknek kellene megjelenniük az Egyesült Államok által magyar állampolgárokkal szemben elrendelt beutazási tilalom ügyében.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke a hétfői zárt ülés után azt mondta: továbbra is André Goodfriendet, az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjét szeretné meghívni a bizottságba. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke ezzel nem ért egyet, ezért az ügyvivő meghívását az alelnök intézi. Szél Bernadett (LMP) pedig továbbra is miniszterektől kérne tájékoztatást.

Németh Szilárd azt mondta: az amerikai ügyvivő korábban többször hangsúlyozta: olyan adatok birtokában van, amelyeket nem szeretne nyilvánosságra hozni, nem akar személyiségi jogot sérteni ezért is javasolták a zárt ülést. Az alelnök hozzátette: a külügyi bizottság, az Országgyűlés Külügyi Hivatala, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségét is kérni fogja, hogy segítsék az ügyvivő meghívását.

Továbbra is úgy gondolja, hogy a bizottságnak André Goodfriendet a bizottságnak meg kell hallgatnia, mert nála vannak azok az “általa tényeknek, dokumentálható adatoknak mondott bizonyítékok, amivel alá tudja támasztani a beutazási tilalom elrendelését.

A nemzetbiztonsági bizottság hétfői zárt ülésén a kormány részéről L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára és Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára vettek részt.

Szél Bernadett az ülés után csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy kezdeményezésével ellentétben nem miniszterek, csak államtitkárok jelentek meg az ülésen. Egyúttal bejelentette: Schiffer Andrással, az LMP elnökével közösen, hétfőn egy olyan törvénymódosító javaslatot nyújtanak be az Országgyűlésnek, amelynek értelmében kormánytagok, állami és központi államigazgatási szervek vezetőinek illetve a nemzetbiztonsági szolgálatok korábbi és jelenlegi tagjainak meghallgatását már a bizottság tagjainak egyharmada is kezdeményezheti, míg a tagok felének döntésével a bizottság kötelezheti is a részvételre.

Az LMP-s politikus szerint a hétfői ülésen a kormánytól nem kaptak értékelhető választ kérdéseikre. Mint mondta: továbbra sem lát tisztán abban, hogy ki és mikor szerzett tudomást a kitiltási ügyről.

Molnár Zsolt szerint azt sem tudni pontosan, hogy a kormányból ki, mikor és milyen körülmények között értesült a kitiltásról, a nevekről. Az MSZP-s elnök úgy fogalmazott: “a Bermuda-háromszög rejtélyéhez hasonlít”, hogy ki mikor és hogyan szerzett információkat az ügyben, például a NAV elnökének érintettségéről.

Németh Szilárd viszont azt mondta: nincs ellentmondás az ügyben, csak különböző értelmezések vannak. A fideszes politikus megismételte: Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert a Magyar Nemzetnek adott interjúja előtt tájékoztatta Vida Ildikó, hogy érintett az ügyben.

Vida Ildikó, a NAV elnöke a Magyar Nemzetnek adott, múlt szerdán megjelent interjújában elismerte, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták a beutazását az Egyesült Államokba.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes múlt csütörtökön egy írásbeli kérdésre adott válaszában azt írta: a kormány nem tudja, hogy kikre vonatkozik az amerikai beutazási tilalom, az adóhivatal elnökének érintettségéről is csak onnan értesült, hogy Vida Ildikó kedden tájékoztatta erről a nemzetgazdasági minisztert – közölte.

A kormányfő helyettese Mesterházy Attila szocialista képviselő érdeklődésére válaszolt, aki a tárcavezetőket is egyenként megkérdezte, hogy az általuk irányított minisztérium vagy az alájuk tartozó háttérintézmények bármely kormányzati tisztségviselőjét értesítette-e az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a beutazás korlátozásáról.

Az erre adott tájékoztatásokban a miniszterek azt közlik, nincs tudomásuk arról, hogy az általuk vezetett minisztérium vagy a tárcához tartozó háttérintézmény közszolgálati tisztviselője kapott volna a nagykövetségtől bármilyen értesítést. Egyedül Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy november 4-én kapott tájékoztatást Vida Ildikótól, a NAV elnökétől az amerikai hatóságok személyét érintő intézkedéseiről.

Forrás: Hirado.hu

3 hozzászólás “Beutazási tilalom: nincs az ügyben egyetértés a nemzetbiztonsági bizottságban” bejegyzésre

  1. elhallgattatni szerint:

    Szijjártó 2005-ben még meg akarta adóztatni a luxusmedencéket, ma már ő is abban pancsikol – szélkakast kapott Nováktól Szélkakast adományoztam Szijjártó Péternek az Országgyűlésben, hogy tűzze a kétszázmilliós, medencés házára, miután 2005-ben még javaslatot nyújtott be a luxusmedencék megadóztatására, Gyurcsány Ferencre így panaszkodva: “milliárdosként nem hajlandó luxusadót fizetni luxus-uszodája után”. Ma azonban leszavazták ugyanezt a javaslatot, amit benyújtottam – olvasható Novák Előd Facebook-oldalán

  2. Jeniszej szerint:

    Mi a helyzet a rezsi csökkentés területén?
    Mi a helyzet a sokk ember terhére csoportosan elkövetett banki csalások és elkövetőinek, bűnözőinek megbüntetésével?
    Világ Proletárjai egyesüljetek!
    ))) 😀 (((

  3. Jeniszej szerint:

    Talán valakik már a bankokkal is korúpcióba keveredtek és most ezeket is kitiltja a szabad országából a zUSA? ))) 😀 (((

Itt lehet hozzászólni !