Emléktáblát avattak Kvasznay Gulyás Margit emlékére

Csepel.hu

Emléktáblát avattak Kvasznay Gulyás Margit emlékére

Emléktáblát avattak néhai Kvasznay Gulyás Margit emlékére és munkáiból Papírkollázsok címmel nyílt kiállítás az Erdei Éva Galériában. Erdei Kvasznay Éva művészetszervező képzőművész tavaly elhunyt édesanyjának tiszteletére a közeljövőben megalakul a Kvasznay Gulyás Margit Baráti Társaság is.

A Kondor utcai galéria kapufalán elhelyezett emléktáblát Morovik Attila alpolgármester a családtagokkal közösen leplezte le, majd koszorút helyezett el a csepeli önkormányzat és Németh Szilárd országgyűlési képviselő nevében. Ezután a család hozzátartozói és a résztvevők koszorúztak, majd gyertyát gyújtottak a művésznő emlékére. Áldást mondott Ulrich Ágoston királyerdei plébános.

A Kvasznay Péter Teremben nyílt emlékkiállításon a festőművész munkásságát prof. dr. Prokopp Mária művészettörténész méltatta.

Az alkotásokból nyílt emlékkiállítást Sípos Endre művészetfilozófus nyitotta meg, aki így vallott Kvasznay Gulyás Margitról: „Képei a magyar művészet, az ún. Európai Iskola szellemiségét követik, Vajda Lajos, Ország Lili művészetével rokoníthatók. Alkotásai emberi színjátékok vagy inkább hasadó világunk mélyrétegeinek és magasságainak lenyomatai. Emberi és nemzeti identitásunk elemi kérdéseit drámai erővel jeleníti meg. Amit ő papír kollázsban létrehozott, az egyedülálló a huszadik század végi, huszonegyedik század eleji magyar képzőművészetben” – tette hozzá a művészetfilozófus.

Az emlékkiállítás az Erdei Éva Galéria Kvasznay Péter Termében november 18-ig tekinthető meg (Kondor u. 29.).

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !