Őszi szünet: programok, ötletek

Csepel.hu

Őszi szünet: programok, ötletek

Pontosan 39 napot kellett várni az első tanítási szünetre, mely idén rekordhosszúságú lesz: 11 napig nem kell iskolába menni a gyerekeknek. Bár hivatalosan október 27-től október 31-ig tart az őszi szünet az általános, közép- és szakiskolákban.

Először november 3-án, hétfőn kell iskolába menni.

A másfél hetes szabadság után sokszor nehéz visszarázódni az iskolai élet mindennapjaiba. Minél hosszabb a vakáció, annál nehezebb a visszaszokás, de a rövidebb szünetek is felboríthatják a megszokott menetrendet.

A szünetben a kerületi általános iskolások ügyeletét a Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola látja el. Öt napon át reggel hat órától délután 17 óráig tartózkodhatnak itt a gyerekek. A nyári vakáció kivételével, ősszel igényelnek a legtöbben ügyeletet, mert általában a szülők a téli szünet idejére tartalékolják szabadságukat. Idén több mint hetven gyerek jelentkezett ügyeletre – tájékoztatta lapunkat Kerepesi Ágnes, a szolgálatot ellátó iskola intézményvezetője.

Az iskolában, három csoportban pedagógusok és pedagógiai asszisztensek foglalkoznak a diákokkal. Szabadidejük eltöltésére – többek között – kézműves- és sportfoglalkozásokat, különböző társasjátékokat és filmvetítést terveznek. Rendszerint az intézmény közművelődése is bekapcsolódik a programszervezésbe, mindig az évszakoknak megfelelő témákkal készülnek. Az aktuális tematika most a halloween köré csoportosul – mondta el Bolyhos Andrea, a Nagy Imre ÁMK művelődésszervezője.

Az intézmény közművelődési részlege mindegyik szünetben szervez kézműves- foglalkozásokat. Jól bevált szokás, hogy nyitott programjaikra 13-15 óra között várják a családosokat.

Tanulás vagy pihenés?

Szülők és pedagógusok között is megoszlanak a vélemények arról, hogy szünetben pihenjenek vagy tanuljanak a gyerekek. A megkérdezett tanár véleménye szerint a szünet lehetőleg a pihenésé legyen: olvassanak és legyenek sokat a szabad levegőn a gyerekek. A pedagógus negatív példának tartja, ha a gyerek ebben az időszakban magára van hagyva, s csak a számítógép vagy a tévé az egyetlen társa. Véleménye szerint bármennyire is nehéz megoldani a szülőknek a szünet alatti programokat, a kisiskolásoknak bizony nagy szükségük van a pihenőre: négy hónapot egyfolytában nem bírnak ki. Mindenképp jó, ha rövidebb szünetes szakaszok megbontják a tanévet. A leghasznosabb időtöltés ilyenkor a szülőkkel való együttlét.

Tippek: mivel töltsük a szünetet?

Kirándulhatunk a természetbe, közben őszi terméseket vagy különböző formájú és színű faleveleket gyűjthetünk.

Sokan ismerik és szeretik a „Kincsvadászat” elnevezésű játékot, amelynek során különböző eszközöket, tárgyakat rejtünk el az udvaron és azt meg kell találnia a gyermeknek.

Készíthetünk közösen télire madáretetőt, de a gyerekek akár segíthetünk a házi munkában is segíthetnek. A közös főzés, sütés jó mulatság lehet.

Menjünk el együtt a könyvtárba, s válasszunk olyan könyvet, amit közösen olvasunk el.

A mozik, színházak is kínálnak olyan előadásokat, amik az  egész családnak jó szórakozást nyújtanak.

Forrás: Csepel.hu

3 hozzászólás “Őszi szünet: programok, ötletek” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    “Az aktuális tematika most a halloween köré csoportosul”, majd áttérnek a hálaadás napra, a Valentin napra és még sok szép ünnepre.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  2. grün szerint:

    Már árulják a magyar őstermelők!
    Jövőre a zenergiatakarékos LED-es változata is meglesz! 😛 :
    .
    http://2.bp.blogspot.com/-0Se90Z81faU/Tqr7l95Xd0I/AAAAAAAAAJA/IIwraUgm3uQ/s1600/halog%25C3%25A9nt%25C3%25B6k.jpg

  3. zollie szerint:

    “11 napig nem kell iskolába menni a gyerekeknek.”
    nem csak nekik, ne felejtsük el:)

    lassan átvesszük a német rendszert, de csak félig. ott hosszú őszi és tavaszi szünet van, rövid nyári.

Itt lehet hozzászólni !