Világháborús tárgyakból nyílt kiállítás Csepelen

Híradó

Világháborús tárgyakból nyílt kiállítás Csepelen

A Csepel az első világháború idején című tárlatot november 9-ig díjtalanul lehet megtekinteni a Csepeli Munkásotthon Kulturális Központban.

Kun Miklós történész a kiállítás megnyitóján azt mondta, hogy a tárlat – amelyen korabeli katonai ruhák, tábori levelezőlapok és képeslapok, háborús kiadványok, újságok, plakátok, fényképek, kitüntetések, töltények, fegyverek, kések, ékszerek, dísztárgyak is megtekinthetők – túlmutat egy helytörténeti kiállításon.

A történész kiemelte, hogy az első világháború idején óriási szerep hárult Csepelre, hiszen itt gyártották az Osztrák-Magyar Monarchia seregének minden harmadik-negyedik töltényét. Az első világháborút – amely szavai szerint “teljesen értelmetlen háború volt” – az első hetekben “nem vették komolyan” a felek, nem számítottak arra, hogy évekre elnyúlhat. Kun Mikós szólt arról is, hogy Csepelről a legjobb munkásokat, szakembereket nem engedték a frontra.

Darvasi Ilona, a központ szakmai igazgatója emlékeztetett: a Csepeli Munkásotthon a nyáron felhívásában első világháborús tárgyi emlékeket kért a kerület lakóitól. Hozzátette, hogy a tárlat létrejötte a csepeli lakosok összefogásának köszönhető.

Itt lehet hozzászólni !