Pro Urbe díjat vehetett át Nagyszalontán Borbély Lénárd

Csepel.hu

Pro Urbe díjat vehetett át Nagyszalontán Borbély Lénárd

Különleges rendezvénynek adott otthont szeptember 16-án Nagyszalonta. Itt került sor ugyanis annak a kiállításnak az ünnepélyes megnyitójára, amely a Nagyszalonta és Csepel testvárosok közötti gyümölcsöző kapcsolat eredményeit mutatja be.

Ugyanekkor Pro Urbe díjat vehetett át Borbély Lénárd, Csepel alpolgármestere mindannak az önzetlen, áldozatkész munkának az elismeréseként, amelyet a testvér-települési kapcsolatokért és a határon túli magyarság támogatása érdekében végez.

A rendezvény első perceiben Balázs Anita, az esemény háziasszonya köszöntötte a jelenlévőket, majd a város polgármestere, Török László méltatta néhány gondolatban a tárlat anyagát.

A kiállítás megnyitó és díjátadó ünnepséget megtisztelte jelenlétével Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese is, aki az esemény kapcsán a két település közötti példás együttműködésről szólt.

Az ünnepi beszédek után Balázs Anita laudálta a Pro Urbe díjjal kitüntetett Borbély Lénárdot, aki immár sok éve elkötelezett segítője településünknek, s ennek fényében jól megérdemelten vehette át a hajdúváros által neki ítélt díjat.

„(…) Nehéz elfogulatlanul szólni arról a fiatalemberről, aki hűségével, tudásával és következetes nemzetépítő hazafiságával nap mint nap helyt áll Magyarország egy kihívásokkal és lehetőségekkel teli egyik különleges településén, Csepelen.

A nemzeti összetartozás-tudat jegyében szolgálja magyar közösségét. Isten áldását kérjük életére és családjára, és egyben sok sikert kívánunk itthonról haza a soron következő kihívásokhoz!”

A méltató gondolatok után Török László polgármester adta át a Pro Urbe díjat, s a mellé járó díszoklevelet Csepel alpolgármesterének, aki hálásan mondott köszönetet a nemes kitüntetésért, bízva abban, hogy a jövőben a két település közötti gyümölcsöző kapcsolat csak még inkább elmélyül.

A megható pillanatok után hivatalosan is megnyitásra került a tárlat, amely a Nagyszalonta és Csepel közötti gyümölcsöző együttműködés példás eredményeit mutatja be, majd kötetlen beszélgetéssel zárult a rendezvény.

A különleges kiállítás megtekinthető minden hétköznap 8 és 16 óra között a nagyszalontai Magyar Házban.

Fráter Olivér ünnepi beszéde:

Tisztelt Polgármester úr!

Tisztelt Alpolgármester úr!

Tisztelt Meghívottak!

Kedves Szalontaiak!

Ha csupán a zivataros XX. századot tekintjük a két világégéssel, terület- és népességvesztésekkel, haláltáborokkal, lakosságcserékkel és deportálásokkal, bizony súlyos veszteségekkel kell szembenéznünk. Fontos ezért, hogy a számvetés, az emlékezés és az ünneplés óráiban tudatosítsuk mindannyiunk számára lelki, szellemi és erkölcsi alapállásunkat.

A választok felhatalmazása alapján Magyarország kormánya folytatni kívánja az előző kormányzati ciklusban megkezdett nemzetépítés folyamatát és alkotmányos alapokon kívánja felépítheti a nemzeti integráció „Magyar Házát”. Számunkra fontos, hogy egyformán nyitva legyen ennek a háznak mind a hét kapuja! Fontos az is, hogy eljussunk a lehetőségek és kötelezettségek paritásos rendszerével a valódi értékelvűségig, hiszen nem skanzennek építjük a Kárpát-hazát, hanem élő, érző lüktető életközösségek önfenntartó otthonának! Ebben éppúgy számítunk a tudomány, a diplomácia és a gazdaság szakértőire, mint a határon túli nemzetrészek közösségeinek értékmentő és értékteremtő  munkájára.

Ha itt Nagyszalontán, a magyar határtól nehány kilométerre szólhatok kedves barátaim, ki kell mondanom, hogy vigyáznunk kell tiszta gondolatainkra és a haza iránti feltétel nélküli elkötelezettségünkre. A gondolat ugyanis mindig a tettek előtt jár. Nem közömbös tehát, hogy milyen minőségű kultúrát akarunk megtartani és nemzedékenként újjáteremteni. Ettől függ minden további, ami rajtunk múlhat önnön sorsunk alakításában. Mi nem mondhatunk le egy percig sem egyetlen város, egyetlen kis falu, egyetlen magyar esetében sem a szellemi vezérlés önmegváltó elvéről. Ha életprogramunkból az igaz tudását és a tiszta forrás kultúráját mellőzzük, az egyéni és közösségi szinten nemzetünk vegetáláshoz és végső soron kihaláshoz vezethet. Ha azonban jobbak vagyunk tudásban, öntudatunk révén pedig nagyvonalúbbak és nyitottabbak, és szülőföldünkön anyanyelvünk megőrzése révén minőségi kultúrát képviselünk, akkor nemhogy elvesznénk, hanem mi magunk válhatunk a hiteles és vonzó középpontokká a világ nagy forgatagában. Mindennek természetesen alapja egy gazdasági feltételrendszerében megerősített és életöszönében egészséges magyar társadalom megléte.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kedves Szalontaiak!

Csak az összefogás ereje ellensúlyozhatja azokat az eróziós folyamatokat, amelyek már lassan egy évszázada morzsolják és fárasztják közösségeink életerejét. Őshonos kisebbségeink és az elszakított területek magyar közösségei csak a kultúra, a művelődés és a gazdasági felemelkedés útján találhatnak vissza a többségi társadalmakkal prosperáló együttéléshez. Adassék számukra, hogy valódi európaiságot és minőségi nemzeti együttműködést mutassanak fel egymás és a világ előtt. Minderre azt gondolom kitűnő példa az az egymást támogató, egymást erősítő és egymást kiegészítő összefogás és együttműködés, amelyet Nagyszalonta és Csepel Önkormányzata az elmúlt években megvalósított. Ennek folytatásáért és tartalmi kiteljesítéséért dolgozunk mi is jóban-rosszban felelősséggel és hűséggel a közös sors vállalásával Önökkel és Önökért!

Köszönöm, hogy meghallgattak!

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Pro Urbe díjat vehetett át Nagyszalontán Borbély Lénárd” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Nagyszalonta és Csepel testvárosok közötti gyümölcsöző kapcsolat eredményeit mutatja be.”
    .
    admin!
    Kedvet csinált nektek Horváth Gyula a “hejessen íráshoz”?!
    Vagy Ti is szövegszerkesztővel írtok?! 😛 😀

Itt lehet hozzászólni !