Elhagyták a bazilikát az afgánok

Népszabadság

Fényképek az Index.hu-n

Elindult Debrecenbe – az idegenrendészet autóbuszával, rendőri kísérettel – szerda este az a harminc afgán állampolgár, aki néhány órával korábban menekültstátusz elérése céljából érkezett a fővárosi Szent István-bazilikába – tájékoztatta Snell György címzetes apát, a bazilika plébánosa az MTI-t.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) menekültügyi igazgatója az MTI-vel közölte, hogy mind a harminc afgán rendelkezik befogadott státusszal, ám a menekült státuszt nem kapták meg.

Snell György elmondta, a 15 férfi, 9 asszony és 6 gyermek “teljes békességben” hagyta el a templomot.

A rendőrség késő délután közölte, hogy 30 afgán jelent meg a fővárosi Szent István-bazilikában, akik éhségsztrájkot folytatnak a menekültstátusz eléréséért. Az apát bezárta a templomot és értesítette az V. kerületi rendőrkapitányságot.

A rendőrök kiérkeztek a helyszínre, majd tájékoztatták a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) illetékesét.

A bazilikában szerda délután megjelent afgán csoport takarókkal érkezett – mondta az MTI-nek korábban Snell György. A plébános közölte: ő maga nem vette észre, amikor az afgánok megjelentek, hiszen igen sok turista látogatja a bazilikát. A plébánia az egyik televíziós társaságtól szerzett tudomást a csoportról, amelynek egyik, magyarul is beszélő tagja értesítette a médiumot.

A BÁH menekültügyi igazgatója, Ördög István megerősítette, hogy mind a harminc afgán rendelkezik befogadott státusszal, ami azoknak a külföldieknek jár, akik atrocitásoknak vannak kitéve hazájuk politikai viszonyai miatt. Ez egy fokkal alacsonyabb, mint a menekülti jogállás, mert ahhoz az kell, hogy “faji, vallási, politikai, nemzetiségi vagy meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozás miatti üldöztetés okán személyes fenyegetettségben” legyenek. Mivel ezeknek a kritériumoknak egyike sem állt fenn, ezért csak befogadott státuszba kerülhetett az afgán csoport mindegyik tagja – magyarázta.

Az igazgató elmondta: a harminc afgán megkapta igazolványait, amelyeket a rendőrség számára lefénymásoltak személyazonosságuk igazolására. A csoportból van, aki két éve, mások néhány hónapja tartózkodnak Magyarországon.

Legutóbb, tavaly júniusban afgánok egy csoportja azzal hívta fel helyzetére a figyelmet, hogy a debreceni menekülttáborban felmászott a 30 méter magas átjátszó torony tetejére.

Ugyanazt akartak, mint most: menekültstátuszt.

Forrás: Népszabadság

Itt lehet hozzászólni !