Feldarabolják a BKV-t

Index.hu

HÉV

Elsőként a Budapesti HÉV Zrt. létrehozását javasolja a BKV vezetése, amelyben a BKV mellett a Máv-Start és a Volán is részt venne, áll abban a javaslatban, amelyet a város vezetése hétfői ülésén megtárgyalt. A terveket kocsis István, a BKV vezérigazgatója ismertette.

A BKV 2008-as költségszerkezetét ismertetve Kocsis István vezérigazgató a kabinet hétfői ülésén elmondta, hogy a tavaly kiadott 130 milliárd forint 44 százaléka bérre, 16 százaléka üzemanyagra, 12 százaléka az értékcsökkenés pénzügyi leírására (azaz amortizációra), 5 százaléka pedig kamatkiadásokra ment el.

Ez azt jelenti, hogy – ezen nehezen befolyásolható tételeken túl – a költségek egyötöde az, ahol valamilyen módon költségmegtakarítást lehet elérni. Ilyen takarékossági intézkedés lehet a cégstruktúra átalakítása, kisebb költséggel működő, holdingszerkezetű szervezetté.

Az átalakítási javaslatot a Közlekedéstudományi Intézet, a Corvinus Egyetem, a Műegyetem, szakértő cégek és civil szervezetek bevonásával készítette elő a társaság. A holdingrendszer kialakításának célja a legkisebb költség elvének érvényesítése, a társaság által végzett közel ezer résztevékenység újragondolása.

A vezérigazgató jelentősen, 350 fővel csökkenteni kívánja a mintegy 850 fős központi szervezet létszámát is. A holdingcéghez tartozó leányvállalatok önálló jogi személyek lennének, feladatuk az egyes közlekedési eszközök üzemeltetése, karbantartása.

Elsőként a Budapesti HÉV Zrt. létrehozását javasolja a BKV vezetése, amelyben a BKV mellett a Máv-Start és a Volán is részt venne. Emellett a BKV Autóbusz Zrt., a BKV Kötöttpálya Zrt., a BKV Metró Zrt., a BKV Trade Zrt., a BKV Felújítási Zrt. és a közlekedésszervezésért felelős BKV Szolgáltató Központ Zrt. létrehozását tartalmazza a javaslat.

Kocsis István szerint a folyamatok újraszervezésével évi 4-5 milliárd forint költség takarítható meg, és átláthatóbb, gyorsabb reagálóképességű szervezet alakítható ki. A leginkább elöregedett buszok cseréjére is javaslatot tett a vezérigazgató, ehhez hosszú távú bérleti konstrukciót dolgoznának ki.

A Főpolgármesteri Kabinet első olvasatban tárgyalt a beszámolóról, és a bemutatott konstrukció előzetes, elsősorban pénzügyi vizsgálatára tett javaslatot. Elhangzott: ebben a kérdésben kulcsfontosságú lehet a Főváros hitelminősítését végző nemzetközi auditorcégek véleménye. A szükséges döntéseket a 2009-es üzleti terv elkészítéséig kell meghozni. A kabinet várhatóan két-három hét múlva tárgyal újra az átalakítási tervekről.

Forrás: Index.hu

24 hozzászólás “Feldarabolják a BKV-t” bejegyzésre

  1. Prendick szerint:

    Kezdődik…

  2. baniko21 szerint:

    Mire észbekapunk, még a föld ahol állunk sem a mienk. Nagyon a végén
    járhatnak a kiárusításba. Utánna vissza adják amit elprivatizéltek?
    Dübörög a gazdaság! Csak sajnos mi mást veszünk észre.

  3. Papi szerint:

    Nem tudom miért lepődtettek meg ez a mocskos kufár banda csak erre képes és mindegy, hogy MSzP vagy SzDSznek nevezzük öket csak rombolni tudnak.

  4. Erik szerint:

    Csak ez az egy hév-es képetek van?
    Mindig azthiszem ugyanaz a cikk kerül elöre 🙂

  5. hollósi szerint:

    A megtakarítások költségei jórészt abból adódnak ilyen esetekben, hogy a kiszervezett állomány egy kft-ben minimálbért kap, ezzel hatalmas járulékokat lehet megspórolni. Aztán amikor eljő a nyugdíj, hozza a postás a 30-40 ezret.
    A jövő most kezdődik…

  6. Szilveszter szerint:

    Igen Erik, ez az egy képük van. Meg a havas Polgármesteri Hivatal. Nem tévedsz nagyot, valóban ugyanaz a lemez megy. Újra, és újra. Minden mindegy alapon, csak mondóka legyen. Hogy azért vannak-e a fenti cikkben leírtak, hogy működőképes maradjon a tömegközlekedés, vagy éppen költséghatékonyabb, vagy netán csak simán átláthatóbb, és kezelhetőbb, az annyira mindegy, meg hát kit érdekel?
    A savanyú bíbor köd, a kihalunk, elpuszulunk, nagyon rossz nekünk, és még rosszabb lesz nekünk a lényeg, meg az, hogy az állandó bizonytalanság, és kétségbeesés hangulata folyamatosan meglegyen, az a lényeg. Ha nincs, akkor az már elvonási tünetekkel jár. Ezt mindíg pótolni, szintentartani kell.
    Hát ezért tűnik úgy Neked, hogy mindíg ugyan az a cikk kerül elő.

  7. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!
    A BKV ügye ismét szép bizonyítéka annak, hogy mennyire hülyének nézi a mai GLOBÁLIS TŐKE HATALMA (mert tévedések elkerülése végett, a mai mszpnek már hajszálnyi köze sincs a baloldalhoz!) a magyar polgárokat.

    “Kocsis István szerint a folyamatok újraszervezésével évi 4-5 milliárd forint költség takarítható meg, és átláthatóbb, gyorsabb reagálóképességű szervezet alakítható ki.” – írják, miközben lényegesen drágább sok szervezetet akarnak létrehozni!!

    Én gazdasági tervezőként végeztem az egyetemen, de olyanról, hogy 7 menedzsmentet és üzemeltető bürokráciát miért lehetne olcsóbban létrehozni, sehol nem tanultunk!
    Egyáltalán: ha olyan nagyokos a Kocsis úr, hogy szerinte folyamatszervezéssel ennyit meg lehet spórolni, akkor ezt miért nem a meglévő szervezet átszervezésével, a jelenlegi vízfej csökkentésével éri el??

    Én a választ is tudni vélem: két dolog miatt jó a hatalomnak az ilyen módszer:
    1. – szét tudják verni a túl erős, túl jelentős érdekérvényesítő képességgel rendelkező munkavállalói érdekvédelmet;
    2. – jelentős mszp-s aparátcsik mennyiségnek tudnak jelentős jövedelmet osztogatni a párt bukása utánra is!

    Már alakul a szép új világ, ahol az összes bukott mszp-s káder kellemes gazdasági pozícióba kerülhet, természetesen mérhetetlenül egyoldalú menedzser szerződéssel.

    Kedves csepeliek: én világ életemben baloldali DEMOKRATA POLGÁR voltam, és én most is az vagyok.
    Az mszp azonban sohasem volt baloldali polgári párt: kezdte utód pártként hatalomátmentéssel, mára pedig a legmocskosabb tőkés párt lett belőle.
    Egyetlen dolog tartja életben: a magyar értelmiség többsége kollaboráns; minden elv nélkül adja át magát a hatalomnak.
    Üdv menyus

  8. baniko21 szerint:

    Menyhért Péternek!
    Tükéletesen osztom a véleményedet. Baloldalinak vallom magamat is,
    de nyilvánvaló, hogy az Mszp soha nem volt baloldali, mégis sok embert
    a mai napig meg tudnak téveszteni. A bukásra való készülődés még
    az Isten tudja mire készteti őket. Mit tesznek még tönkre.

  9. Nagyapó szerint:

    Talán másról is lehet szó.
    Bp-re a HÉV vonalak mentén futnak a busz és a Volán járművek, meg az elővárosi vasutak. Ha egy cégben vannak felesleges a környezetszennyező buszokat járatni. A nálunk “szerencsésebb” országokban a buszok ráhordanak vasutakra.
    Kedves Menyhért Péter! Azt hiszem, hogy Közlekedéstudományi Intézetben, a Corvinus Egyetemen, és a Műegyetemen is vannak gazdasági tervezők, akik közelebbről is vizsgálják a BKV-t.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  10. Papi szerint:

    T. Menyhért Péter és kedves baniko21!
    Egyet értek veletek pedig én nem vagyok baloldali de ez a MSzP-SzDSz banda oldalnélküli tolvaj banda.
    A HÉV-vel kapcsolatban már most kijelentem nem vagyok hajlandó külön bérletet venni a HÉV-re. Már igy is szemét modon hazudtak az új bérlettel kapcsolatban mert nem minden VOLÁN és MÁV járatra érvényes az új bérlet.
    T.Erik és T. Szilveszter!
    Ennyire nem lehetek ostobák, hogy azon akadtok fenn, hogy milyen kép van berakva. Miért nem azon akadtok ki, hogy megint becsapnak benünket ezek a gazemberek.

  11. CsepeliXXI szerint:

    Nagyapó!
    Itt is volt olyan.a 21-es busz az Imre tér és a Boráross tér között közlekedett.Aztán megszüntették.Később csak úgy tudtál menni,hogy a 48-assal átmentél Erszébetre,és onnét e 23-as busszal a Boráross térre,ami nagy kerülő.

  12. Menyhért Péter szerint:

    Kedves nagyapó
    Igazad van: nagyon sok képzett szakember van.
    Tudod, ha a feketéről be akarom bizonyítani, hogy fehér, egészen biztosan kapok jó pénzért olyan szakembereket, akik ezt szakmailag bizonyítani fogják.
    Én csak a józan paraszti észt hívhatom segítségül: vajon, hogyan lehet olcsóbb 7 RT elnökem vezérigazgatója, menedzsmentje, bér és tb adminisztrátorai, stb, mint egy RT-é???
    Nem képzelem, hogy szervezeti átszervezéssel lehet hatékonyabbá tenni egy szervezetet, de tudom, hogy a szervezeten belüli függetlenség MINDIG OLCSÓBB mint a több szervezet önálló fenntartása.
    Üdv menyus

  13. Szilveszter szerint:

    Kedves Papi!
    Én felőlem a Te fényképed is lehetne minden cikknél. Ha tovább olvastad volna, akkor bizonyára láttad volna, hogy nekem messze nem a fényképpel volt bajom.
    A fenti cikk akkor lenne ugyanebben a szövegezésben nagyszrerű, és tökéletes, ha szerzőként a Tarlós neve lenne ott. Akkor ez az átszervezés egy nagyszerű, és frappáns megoldás lenne. Mégpedig azért, mert a nagy vízfej végre tevékenység szerinti szegmensekre lenne osztva, és a legfelsőbb vezetéstől elinduló utasítás nem többlépcsőben deformálódna, mire a csoportvezetőkhöz eljut.
    Igen Menyus, előfordulhat, hogy akár hét menedzsment költséghatékonyabb, mint az óriás vállalat. Arról nem beszélve, hogy egy egy részleg pancser vezetése okozta veszteség nem terheli a teljes vállalatot. De csak akkor lesz hihető, ha Tarlós találja ki.
    És még egy igen, remélem, hogy olyan megfontolás is van a dologban, hogy ha szegmentálják a közlekedést, akkor a Gaskó félék nem szivathatnak tízezreket sztrájkolással, hogy ne tudjanak az emberek munkába menni.

  14. baniko21 szerint:

    Szilveszter!
    Legutóbbi beírásodból kiderül, hogy miért segített a pártotok szétverni a
    nagyüzemeket, gyárakat. Eredendően féltek a szervezett munkásoktól.
    Inkább rajtatok kivül mindenki dögöljön éhen, de ne legyen olyan munka-
    hely, ahol többezer ember dolgozhat, szervezkedhet az őket elnyomók,
    kizsákmányolók ellen. Regnálásotok óta hány új munkahelyet teremtet-
    tetek? (Pedig a szétverteket jócskán vásárolták fel potom pénzért a
    párttársaid is. Pld. csepeli volt kenyérgyár, ingatlanok, csepeli gyárban
    működő kfték, nem beszélve a klf. mszp közeli alapítványoknak átját-
    szott vagyonokról, persze grátisz, és így tovább..)
    Mondd már meg nekem: milyen párt is az az Mszp?

  15. Szilveszter szerint:

    Kedves Banikó!
    Majdnem mindegy, hogy mit mondok az ügyben, hogy milyen párt “az az MSzP”. Részben azért, mert a kérdésed inkább költői, részben azért, mert ha valóban kíváncsi lennél akkor eljönnél, és részt vennél a párt életében. Abban az esetben, ha személyes tapasztalati véleményed van valamiről, akkor az teljesen rendben van. De Te sem, és még sokan mások sem tudják, hogy milyen párt “az az MSzP. A Hír Tv-ből nem tudod meg sohasem! Szeretettel várlak a rendezvényeken, győződj meg Magad! Az a jó hírem van Számodra, hogy bárki, aki tagja, vagy pártolója az MSzP-nek, senki nem kényszerből teszi! Amíg egy MSzP-s pártrendezvényen kétszer többen jelennek meg, mint egy Tarlóson, addig úgy néz ki, hogy mindenek ellenére a tagok lojálisak. Talán az is lehet, hogy nem az a valóság, amit a médiákban “pártsemlegesen” mondanak.
    Tévedésben vagy azt illetően, hogy a legutóbbi beírásomból kiderülhetett volna, hogy a párt bármit is szétvert. Nem történt ilyesmi.
    Azt hadd mondjam el, hogy a vállalat szegmentálása messze nem jelenti azt, hogy ne dolgoznának tömegek egy helyen. Bizonyára hallottál szolidaritási sztrájkról is, pl VDSZSZ- BA. Nem beszélve arról, hogy akik itt írnak, és felettébb egyetértenek a kormány ellen, sem egy munkahelyen dolgoznak.
    Mindazok mellett, hogy azt írtam, hogy remélem vannak ilyen megfontolások is a szegmentálási koncepció mögött, az még nem jelenti azt, hogy ha az emberek nagyon fel vannak hergelve a kormány ellen, akkor úgyis megcsinálják a sztrájkot is, az utcák szétverését is.

  16. Gordon szerint:

    Szilveszter!

    “Az a jó hírem van Számodra, hogy bárki, aki tagja, vagy pártolója az MSzP-nek, senki nem kényszerből teszi!” -írod. Ennek örülök, hiszen korábban ez sem így volt (anno az mszmp-s, mdp-s korszakban). Jó dolog, hogy ti is tudtok fejlődni. Önmagatokhoz képest ez is szép eredmény…

  17. Gordon szerint:

    Szilveszter!
    Te megszavaztad a Deme kizárását?

  18. Prendick szerint:

    Szilveszter, említettem volt, hogy ha Banikónak nem is, de nekem bizony volt szerencsém az emeszpé pártéletéhez. A rendezvények stabil közönsége általában egy falka egybites nyugdíjas, akik bárhova elmennének az ingyenvirsliért, bár a jelenlétük fő oka, hogy az összes megmaradt szexuális életük kiélését jelenti, ha egy légtérben liheghetnek valami pártpotentáttal.
    Erre nem kéne felvágni. 🙂

    Viszont elégedetten, bár nem nagy örömmel látom, hogy halálpontosan bejöttek a korábbi előrejelzéseim a BKV sorsát illetőleg. A folytatás is be fog jönni. Vagyis a klasszikus szétlopás esete forog fenn, miszerint holdingot csinálunk, ahova bekerül az összes hitel és kétes kintlevőség, a megtisztított üzletrészeket meg el lehet adogatni a megfelelő csúszópénzért. Sokadik történet, azonos forgatókönyvvel.

    Aztán az üres állami holdingot szépen felszámolják a szokott módon. Ti. valamelyik költségvetési intézmény stikában kifizeti a hiteleket /a bankok ugyanis nem bukhatnak/. Ennek általában az a módja, hogy a hitelállományt refinanszírozzák egy konzorciális konstrukcióval, amiben a véletlen folytán kizárólag állami tulajdonú résztvevők lesznek, amik után leírják sima veszteségként és az ellentételezés megkapják a költségvetésből. Persze a megfelelő tanácsadási pénzek kifizetése után, ahogy az kell.

    Aztán volt-nincs BKV. Lesz helyette görög busztársaság, francia metró, német hév, osztrák szervíz és izraeli ingatlankezelő. Esetleg a Combinokat megtartja a Demszky és Hagyó Részvétlen társaság.
    Ez eddig mindig így ment. Utána érdekes lesz, mert a buszokon majd kártyával lehet utazni, a villamosokon jeggyel, a metróra és a hévre lesz külön bérlet és az általános bérletet cca. öt év múlva el lehet felejteni, mert sosem fog a rengeteg cég megegyezni a bevétel felosztásában.
    Nagyon nagy többségben bejönnek a jóslataim. Szerintem ez sem lesz kivétel.

  19. baniko21 szerint:

    Szilveszter!
    Nem költöinek szántam a kérdést. Okom volt rá. Valóban nem veszek
    részt a Mszp rendezvényein, annál is inkább, mivel én tényleg balolda-
    li vagyok. Mi a csodát keresnék ott? De, hogy tényszerüek legyünk
    volt alkalmam sok mszp-st ismerni. Téged is! Amikor valaki a szemem-
    be néz és úgy nem mond igazat arról mi lehetne a véleményem?
    Gondolom ezek után megérted miért nem voltam a rendszerváltás elött
    párttag. Akkor is azt láttam, hogy a kedves pártvezetők szépen megve-
    zetik azokat, akik hisznek nekik. Be is jött! Ezt gondolom nem tudod el-
    vitatni, hiszen a jelenlegi helyzet, ami 19 éve tart egyfolytában, ezt bi-
    zonyítja. A rövidebbet itt mindig csak a nép húzhatja. Nagy pénzekért
    sem tartozik egyetlen vezető sem felelősséggel a rossz döntéseiért, a
    konzekvenciát egy sem vonja le, hogy esetleg nem oda való.
    Prendick! Neked tökéletesen igazad van. A játék arra megy ki, hogy
    a még meglévő állami vagyon is magánkézbe kerülön. Aztán köd
    elötte, köd utánna, mi meg itt leszünk megint ráfázva. Ja, és vásárolha-
    tunk biciklit, ha van munkánk és szeretnénk is oda eljutni. Remélem
    akkor a csepeli kerékpár gyár ujra müködni fog.

  20. Menyhért Péter szerint:

    Kedves szilveszter
    Ha tanultál rendszerelméletet, rendszerszervezést, akkor tudod, hogy egy RT nagyságrendű komplex céget hányféle módon lehet költséghatékonyabbá tenni.
    Hét független RT azonban SOHA SEM LEHET olcsóbb, mint az 1, mert ekkor már belép a 7 független gazdasági szereplő önálló profitábilitása, mint meghatározó érdek, az egy szereplő meghatározó, fő céljával szemben.
    Hogy ez érthetőbben mit jelent?
    Egy egységes BKV fő célja a rentábilis és minőségi közösségi szolgáltatás városi szintű, komplex biztosítása kell hogy legyen. A különböző RT-k azonban már egymás versenytársaiként funkcionálnak: céljuk a minél nagyobb részesedés kihasítása a közös tortából. Nem alapvető érdekük a VÁROS szintű szolgáltatás, hiszen részterületükön belül gazdálkodnak – érnek el eredményt.
    Ha példának okáért a HÉV csepeli vonala veszteséges, míg a Szentendre-Békásmegyeri vonal eszköz átcsoportosítással kétszer akkora profitot termelhet ki, akkor a csepeli HÉV törvényszerűen leépítésre kerül! Itt már senkit sem fog érdekelni a csepeli lakosok ellátása, mert a cég alapvető érdeke a költségcsökkentés-profitmaximalizálás klasszikus elve.
    Végül igazi mszp-s “baloldaliságot” tükröz a következő állításod:
    “És még egy igen, remélem, hogy olyan megfontolás is van a dologban, hogy ha szegmentálják a közlekedést, akkor a Gaskó félék nem szivathatnak tízezreket sztrájkolással, hogy ne tudjanak az emberek munkába menni.”
    Tudod, ha a munkás szolidaritás elvét vallók azt hirdették volna, hogy ne sztrájkolj, mert azzal akadályozol embereket, akkor nem lett volna követhető elv a szociáldemokrácia.
    A sztrájk éppen a más emberek akadályoztatása révén képes nyomásgyakorlásra – s ezt pont neked, hívő mszp-snek kell elmagyarázni?
    Mond csak: te nem a párttitkár telefonja segítségével végeztél marxista-leninistát?
    Üdv menyus

  21. Papi szerint:

    Mindenkinek!
    Szilveszternek teljesen mindegy mit írtok, Szilveszter olyan mint egy esőkabát – minden lepereg róla. De mondhatnám, hogy egy rosszul sikerült Tamás bácsi.

  22. Szilveszter szerint:

    No akkor visszafelé a sorban:
    Kedves Papi!
    Ha mellreszívnék mindent, akkor miért járnék ide? Nem kötelező ide járni nekem sem, másnak sem. Kedvem van itt megbeszélni Veletek a dolgokat. Az ellen vélemény, a másképp látás teljesen rendben van, és vannak itt igazságok is bőven, és nem mindet én mondom. Akit irritál az ittlétem, azt sajnálom.
    Kedves Menyhért Péter!
    Sokszor volt már itt szó a sztrájk jogról, mint alapvető alkotmányos jog. Nincs vele bajom. A joggal visszaéléssel van bajom. Az OK nem mindegy, hogy mi a sztrájk oka! (látenciára gondolok)
    Tanultam szervezettel kapcsolatos dolgokat, gyakorlatom is van. Nem egyformán látjuk ezt az ügyet, de nincs ezzel gond, ez még egy tárgyalóasztal mellett is előfordul. Bizonyára van kompromisszum ebben is. Kicsit azonban ott mondanám a tévedésed, hogy akkor is közfeladat marad a tömegközlekedés, ha magánkézben lenne. A rentábilitási küzdelem nem mehet a szolgáltatás rovására, és egymással aligha tud a villamos, és a busz “rentábilitási versengeni” (hacsak nem a ki ér oda hamarabb verseny)
    Banikó!
    Tényleg a szemedbe nézett az MSzP, és hazudott Neked? Ezt sajnálom. (nyugi)
    Nos a vezetői felelőségvállalás a nagyéletben sem volt szokás, ugye ebben egyet értünk? Volt a renszerváltozáskor “Világ proletárjai bocsássatok meg?”
    Úgy gondolom, hogy a közösségért tenni belülről is lehet, és érdemes.
    Kedves Pren!
    A kor összetételt jól látod. Azonban a fiatalok is egyre többen vannak, és nem feltétlenül az idősebbek között kell keresni őket.
    (az egy bitesen befetrengtem! 😀 )
    A korosodás az korosodás, egyik pártnak, vagy civil szervezetnek sincs felső korhatára.
    Felvágásról nincs szó persze, én nem az idősek miatt járok párt rendezvényekre. (segítek! nem is az ingyen virsli miatt!) 😉

  23. Menyhért Péter szerint:

    Kedves szilveszter
    Azt írod: “A joggal visszaéléssel van bajom. Az OK nem mindegy, hogy mi a sztrájk oka! (látenciára gondolok)”
    Ez mit jelent?
    Én 17 évig voltam BKV-s, ebből több mint 10 évet buszvezetőként, majd középvezetőként is dolgoztam. Elvégeztem a Városi tömegközlekedési Tiszti iskolát, ami a felsőfokú szakképesítések egyike a szakterületen. Elég jó rálátást nyertem a cég működésére, mely azóta sem változott érdemben. A vállalatból ugyan RT lett, de minden ugyanolyan vízfejű maradt, mint az átnevezés előtt. Akkor is életveszélyes buszokkal dolgoztunk – most is. Akkor sem a valódi problémákról beszéltek – most sem. Később már tűzoltóként, részt vettem a Budapesti tűzoltó szakszervezet létrehozásában és vezetőként annak működtetésében.
    E két körülmény alapján elmondhatom: fogalmam sincs milyen “Ok” lehet a háttérben, ami szerinted látens.
    Azt azonban biztosan tudom hogy ennek a sztrájknak köze sincs a két gnóm párt szokásos sárdobálásához – így kérlek érveket keress, ne Orbán meg Sarlós süketeléseket.
    Azt írod: “Kicsit azonban ott mondanám a tévedésed, hogy akkor is közfeladat marad a tömegközlekedés, ha magánkézben lenne.”
    Ez az érvelésolyan szép és naív – te még biztos hiszel a mesében.
    Hallottál te kis hazánkban egyetlen olyan privatizált cégről, amelynek szerződésszegése BÁRMILYEN KÖVETKEZMÉNNYEL járt???
    Ha sérül a közfeladat, majd a Demszky papa nagyon csúnyán fog nézni arra a csúnya tőkés bácsira!
    Félre a viccel: szerinted például a privátizélt egri kórházban néztek csúnyán bármely vezetőre vagy tulajdonosra azért, hogy nem képesek működtetni a kardiológiát? Még annyit sem mondtak nekik, hogy nahát!
    Valóban azt hiszed, hogy “egymással aligha tud a villamos, és a busz “rentábilitási versengeni” (hacsak nem a ki ér oda hamarabb verseny)”
    Kérlek, vezesd végig az okfejtésem.
    Ha az üzemágak önálló gazdasági egységek lesznek, akkor nem lesz többé BKV havibérlet de még BKV vonaljegy sem. Mindegyik cég magának fogja a tarifarendszerét kialakítani, hiszen az lesz az egyik leghatásosabb eszköz a fizetőképes kereslet megkaparintására.
    Egy utas – egy fenék: vagy busz, vagy villamos, vagy hév.
    A cégek versenyének következményeként csak a költséghatékony járatok maradhatnak meg, hiszen EGY MAGÁN VÁLLALKOZÁST SENKI nem kényszeríthet veszteséges üzemelésre!
    Ha te például az RT vezérigazgatójaként veszteséget termelsz, nem pedig osztalékot a tulajdonosok részvényei után, akkor téged úgy kivágnak, mint macskát ….
    Kedves szilveszter
    Én nem kötözködni akarok veled, csak szeretném megmutatni, hogy milyen iszonyatos népbutítás folyik a magyar közéletben.
    Ma már a kezdődő szakmai viták mszp és fidesz hívők elvakult köpködésébe torkollnak
    Üdv menyus

  24. Szilveszter szerint:

    Kedves Menyus!
    Rendben van amit írsz, és ahogy írod, azt köszönöm! Tisztelet a pályádon elértekért! (Azt hiszem, ez ide kívánkozott elöljáróban.)

    Minden bizonnyal milliószor jobban látod belülről a BKV-t, ehhez nem is fér kétség. Látencia alatt azt értettem, amire később céloztál, konkrétan arra gondoltam, hogy ha a szakszervezet jogosan él követeléseivel, akkor alkotmányos joga van élni sztrájk jogával. Az esetek többségében meg is kapja a társadalom erkölcsi támogatását. Látencia alatt természetesen arra gondoltam, hogy olyan helyzetet kell teremteni, ami megnehezíti azt, hogy bárki politikai nyomásgyakorlásra használja fel a helyzetét.
    Tömegközlekedés. Nos persze árban mégis tud a vili a busszal versenyezni, no persze ott, ahol van pálya. A lajtán túl is közlekedik a tömeg, valahogy működik ott is. Költséghatékony járatok? Ez nagyon relatív dolog. De persze kellemetlen még az is, ha egy-egy ember nem jut haza.
    Nem tudom Menyus. Elmondtam a gondolataim, semmiképp nem okoskodnék felettébb az eszemnél. Annyi csak, hogy előre nem jó inni a medve “nőjére”, de talán előre eltemetni sem okos.

Itt lehet hozzászólni !