Paktum után kiszorítósdi a baloldalon

MNO

Paktum után kiszorítósdi a baloldalon

Hiába kötöttek paktumot a baloldali kis pártok a fővárosi együttműködésről, a háttérben tovább folyik a harc. A tét az, hogy milyen arányban osszák el egymás között az önkormányzati képviselői helyeket. Közös főpolgármester-jelöltjük, Falus Ferenc programjáról továbbra sem tudni semmit. Annyi biztos, hogy „profik” készítik majd.

Újra szószegéstől, felrúgott, illetve eltitkolt megállapodásoktól hangos a baloldali, ellenzéki kis pártok térfele, bár többszöri halasztás után az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt–PM vezetői pénteken ünnepélyesen jelentették be paktumukat a fővárosi együttműködésről. Ebben az eredeti tervekkel szemben tizenhat helyett csupán tizennégy kerületben tudtak a koordinált indulásban megállapodni, de a háttérben még mindig folyik a harc az ügyben, hogy milyen arányban osztozzanak az önkormányzati képviselői helyeken.

Zuglóban a legfeszültebb a helyzet, ahol hét végi bemutatkozó tájékoztatóján sem Karácsony Gergely, az Együtt–PM polgármesterjelöltje, sem Tóth Csaba, az MSZP helyi elnöke nem volt hajlandó ismertetni a megállapodás részleteit. Eddig is a XIV. kerületben volt az elmúlt időszak egyik legbotrányosabb tárgyalássorozata a baloldalon. Az Index szerint a szocialisták a 15 önkormányzati képviselői poszt kiosztásakor először beleegyeztek abba, hogy 8 jut nekik, később mégis 12-t követeltek maguknak.

– Számos olyan jelölt van, akit minden párt közösen tudott támogatni, lesznek olyan jelöltjeink, akik egyik párthoz sem tartoznak. Ha azt akarjuk, hogy ne csak megnyerjük a választást, de utána közösen jól tudjuk vezetni a kerületet, akkor ne úgy tekintsünk egymásra, hogy ki melyik párt embere – magyarázta a Hír TV-nek Karácsony Gergely, akinek a Civil Zugló Egyesület elnöke egy XIV. kerületet ábrázoló térképet hozott. Várnai László arra hivatkozott, hogy Karácsony budai lakos, ezért még eltévedne Zuglóban.

A nyilvánosság kizárásával, de végül szignó került az V. kerületben is a hetekig függőben lévő ellenzéki együttműködésre. Bár a szocialisták belvárosi elnöke szerint olyan megállapodás született, amelyet az MSZP mellett a DK és az Együtt–PM is elfogadott, továbbra sem ért egyet az Együtt– PM-es Juhász Péter polgármester-jelöltségével. – Nem értettem egyet ezzel a megállapodással, de politikai kompromisszumot kellett találni, s ez alakult ki. Azt, hogy Juhász Péter milyen esélyekkel indul és alkalmas jelölt-e, az Együtt–PM vezetőitől kell megkérdezni – nyilatkozta Steiner Pál a Hír TV-nek.

A XIII. kerületben is lett végül ellenzéki megállapodás, de a szocialisták nélkül. Angyalföldön az Együtt–PM, a DK és a Bokros Lajos-féle MoMa nem fogadta el az MSZP utolsó pillanatban módosított ajánlatát, amely alapján a szocialisták 11 képviselőjelöltje mellett a DK és az Együtt–PM csak 2-2 helyet kaphatott volna a kerületi önkormányzatban.

A teljes cikket a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatják.

Forrás: MNO

Itt lehet hozzászólni !