Érdektelen cikk

Metropol, Vass Virág

Vass Virág

„Ma megközelítőleg minden második hír katasztrófahír, a nézettség, kattintásszám attól függ, mennyire tartunk egy hírt megrázónak. A tájékozódás igénye csupán másodlagos szempont. A BBC programigazgatója ki is mondta: a híradó szórakoztató műsor.”

Miközben aggályosan ügyelünk rá, nehogy bármiféle vegyszerrel, mesterséges adalékanyaggal mérgezzük a testünket, önként és mohón vetjük rá magunkat egy másik veszélyes anyagra, amely pedig bizonyítottan ingerli a limbikus rendszerünket: a hírekre. Volt idő, amikor híradót nézni, újságot olvasni komoly szertartást jelentett, a tájékozottság illúzióját nyújtotta. Ma megközelítőleg minden második hír katasztrófahír, a nézettség, kattintásszám attól függ, mennyire tartunk egy hírt megrázónak. A tájékozódás igénye csupán másodlagos szempont. A BBC programigazgatója ki is mondta: a híradó szórakoztató műsor. Csak a rossz hír a hír. Ipari mennyiségben állítják hát elő.

Pszichológusok szerint azért szomjazzuk a sokkoló híreket, mert negatív hír továbbadása, „kiszelepelése” belső feszültségeinket csökkenti – egy ideig –, utána viszont visszafelé sül el. A rengeteg negatív impulzust ugyanis képtelenek vagyunk megemészteni. Mármint a szó szoros értelmében: a katasztrófák, bűntények híre olyan folyamatot indít el az agyban, amely fokozza a glucocorticoidtermelést, az pedig kikezdi az emésztést. Ez nem rémhír. Kutatási eredmény.

Azzal sem áltathatjuk magunkat, hogy fokozott hírérzékenységünk a javunkra válik, empatikusabbá tesz. A kutatások szerint éppen ellenkezőleg, megszokjuk mások tragédiáit. Ha végiggondoljuk, hogy az elmúlt hónapban befogadott több ezer hírből hány olyanra emlékezünk, amelyet vissza tudtunk forgatni a saját életünkre vagy segített jobb döntéseket hozni, akkor villámgyorsan kiderül, hogy a hírek többségére egyáltalán nincs szükségünk. Mégis függőséget okoznak. Míg e sorokat írom, újból és újból a hírdömpingre kattintok, kíváncsi vagyok a cikkek utóéletére is, a folytatásra, a következő epizódra.

Vannak azonban, akik megelégelték a breaking newsokat, amelyek folyamatosan betörnek az életükbe. A gombamódra szaporodó pozitív weboldalak, a Make Everything Ok, We Stop Hate, 1000 Awesome Things, a Nicest Place On The Internet kiugró látogatottsága bizonyítja, hogy a tragédiák áradatában evickélve az emberek keresnek valamit, ami élesen különválik a szokásos zajtól. Elzárkóznak a közügyektől. A magánügyekben hisznek. Ezeken a híroldalakon ilyeneket olvasni: Ingyenes fejmasszázst kaptam a fodrásztól; Egy szuper jó pasi mellett ülök a távolsági buszon; Hallgatom az eső kopogását a sátorban; A főnök ma házon kívül; Amint be akartam állni a sor végére, új kasszát nyitott a pénztáros; A héten elfelejtettem lottószelvényt venni és nem húzták ki a számaimat; Éppen akkor érkeztem meg a parkolóba, amikor a szuper szám véget ért; Kiszámoltam, mibe kerülne egy étteremben, amit ma ebédre főztem; Most rúgtam le a magas sarkút az egész napos hosstesskedés után; Sikerült a tökéletes pirítós; Ma elkérték a személyimet a kocsmában; Megtaláltam a tároló kulcsát; Imádom lehúzni a védőfóliát az elektromos kütyükről; Én vittem el az utolsó 37-es cipőt a leértékelésen; Az öt másodperces szabály szerint bármi ehető, amit a földre ejtettél, ha kevesebb mint öt másodpercen belül felveszed; Ma vadiúj ágyneműben alszom; A csendes víztükröt bámulom…

És ön milyen hírt szeretne velünk megosztani?

Forrás: Metropol

A Csepel.info megjegyzése: bezzeg mi ügyelünk a részletekre, Csepel jó hírére 😀

4 hozzászólás “Érdektelen cikk” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Elég rossz hír az az RTL Klubnak, hogy be kell fizetniük az adót. Most eszerint “szerkesztik” a hírműsoraikat.

  2. grün szerint:

    “Lengyelország hatalmas piac, rendkívül jó lehetőségekkel, Magyarországon viszont a jelenlegi gazdasági, finanszírozási környezetben nem éri meg ingatlant fejleszteni a TriGranit Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója, Török Árpád szerint.”
    .
    Örök hálával tartoznak Gyurcsány Ferencnek, aki kerek-perec megmondta Demjánnak: “Ha nem tetszik a magyar adórendszer a vállalkozóknak, el lehet menni, meg lehet próbálni külföldön!”
    Nekik bejött! 😛 😀
    .
    http://hvg.hu/kkv/20140814_Trigranit_interju_Torok_Arpad

  3. bonifác szerint:

    Eléggé el nem ítélhető módon nézem Szulejmán sorozatot. Hogy hogyan tagadják meg
    a múltjukat,és történelmüket a törökök, más kérdés. Megfigyeltem: 18 perc fimre 8 perc reklám jut.
    Már csak ezért is nagyon megérdemlik, hogy fizessenek. Az én ellopott időmet (valamennyiünkét ) fizessék csak meg! Az RTL, és a TV 2 kizárólag bulvárhíreket ad
    hírek helyett. (Nem is nézem, már régóta!) Az emberi természet nem változik.)Mi volt
    a rómaiak híres jelmondata? “Kenyeret és cirkuszi játékokat” Ez most a Formula 1. Az a
    jó verseny, ahol legalább egy autó felborul,kigyullad,falnak ütközik.Ezt használja ki az
    egyre lelkiismeretlenebb média: lásd Diana hercegnő halála! Ma már igen kevesen
    olvasnak: azok is pletykaujságot.A médiacézárokat csak a pénz érdekli-az embereket a
    zaftos pletyka- és itt bezárul a kör.

  4. na ne már szerint:

    lánchíd rádió, m1 híradó szinte csak jó híreket ad

Itt lehet hozzászólni !