Még ma lecsap az országra a hidegfront

OMSZ, Szupercella.hu, Csepel.hu

0___anyagok_kepek_cikkek_2014_augusztus_omsz0813

Napsütéssel és kánikulai meleggel indul a nap, de estefelé erős széllel és jégesővel köszön be a hidegfront.Északnyugaton, északon erősen és gyengébben felhős időszakok és területek váltakoznak, néhol zápor, zivatar is kialakul, az ország nagyobb részén ugyanakkor többnyire gyengén felhős, napos időre számíthatunk.

Az esti óráktól északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és késő estétől a Dunántúl északi felén egyre többfelé valószínű zápor, zivatar. A délire forduló szél többfelé megélénkül, elsősorban késő délután nyugaton helyenként meg is erősödik, majd estétől a szél északnyugat felől – erős lökések kíséretében – egyre nagyobb területen északnyugatira fordul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 30 és 35 Celsius-fok között, északnyugaton, nyugaton kevéssel 30 fok alatt várható. Késő estére jobbára 21 és 26 fok közé hűl le a levegő, északnyugaton lesz ennél kissé hűvösebb.

Figyelmeztető előrejelzés szerda éjfélig

A reggeli, kora délelőtti órákban előfordulhat néhol zivatar, amelyet jelentős vagy nagy mennyiségű csapadék (10-20, kis valószínűséggel 25 mm), jégeső (jégméret akár 1-2 cm) és viharos (60-80, kis valószínűséggel 80 km/h) szél kísérhet. Késő este északnyugat felől hidegfront érkezik, a frontátvonulást erős vagy viharos (50-70, néhol 70 km/h) széllökés kíséri. A front előtt és a front mentén zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez felhőszakadás (csapadék 30 mm), viharos szél (60-80, kis eséllyel 80 km/h), és jégeső (jégméret esetleg 1-2 cm) társulhat.

A napi középhőmérséklet az Alföld nagy részén 25-27 fok között alakul.

Nappal kánikula, éjjel hidegfront nyugat felől

Napközben még fokozódik a hőség, majd éjjel nyugat felől hidegfront érkezik, amely csütörtökön a Dunántúlon már őszies hangulatot kölcsönöz az időjárásnak. A front mentén ill. előtte kis valószínűséggel egy-egy heves zivatar is létrejöhet felhőszakadás, jégeső és viharos szélrohamok kíséretében.

A Viharvadászok Egyesülete részletes elemzése a mai várható időjárásról ide kattintva érhető el.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !