Ősszel eldől: jöhet az egységes vízdíj

Hirado.hu

Ősszel eldől: jöhet az egységes vízdíj

A Híradó úgy tudja, még ősszel a kormány elé kerülhet a vízdíjak további csökkentéséről szóló szakértői vélemény. Ennek alapján döntenek majd arról is, hogy országosan vagy regionális szinten lesz-e egységes a vízdíj.

Az egyik vízszolgáltatással foglalkozó szakjogász szerint egyetlen állami szolgáltatóra lenne szükség. Az előző kormányzati ciklusban indult integrációval a korábbihoz képest tizedére csökkent a vízszolgáltatást végző cégek száma.

Még tavaly is sok helyen ötszörös, sőt néhol tízszeres különbség volt egy köbméter víz árában, az ország különböző részei között. Akkor még majdnem félezer vízszolgáltatást nyújtó cég működött, ezért lehetett ekkora az eltérés. Míg 4 éve még 490, ma már csak 48 cég van a piacon. A vízszolgáltatással foglalkozó szakjogász szerint egyetlen állami szolgáltatóra volna szükség, így még tovább csökkenhetne a vízdíj.

Állami beavatkozás nélkül semmiképpen sem lehet ezt megoldani. Ha az egységes vízdíjat bevezetjük, ami nyilván alacsonyabb lesz, tehát senki sem jár rosszabbul, akkor az államnak közbe kell lépnie. Egyrészt az integráció végrehajtásában, másrészt pedig költségvetési kérdés is lesz, hiszen az egységes állami szolgáltatót nem lehet majd egy ideig rentábilisan üzemeltetni – magyarázta Szabó Iván ügyvéd.

A Magyar Víziközmű Szövetség elnöke azt mondta: támogatják a további integrációt és az egész országra érvényes vízdíjjal is egyet tudnak érteni, ha azzal nem kerül veszélybe a vízellátás biztonsága.

Nem az a kérdés, hogy egy vagy több vízdíj van-e érvényben az országban, hanem az, hogy ez a vízdíj, hozzászámolva az egyéb – például pályázati forrásokból, EU-forrásokból elnyerhető – pénzeket, fedezetet nyújt-e a hosszú távú biztonságos szolgáltatáshoz – állapította meg Winkler Tamás.

A kiemelt közműszolgáltatásokért felelős államtitkár leszögezte: a kormány célja, hogy idővel önköltségi áron kapja a lakosság a vizet.

Az egységes közszolgáltatás lényege, hogy mindenki minden szolgáltatást megkapjon, mind minőségben, mind pedig mennyiségben, és árban természetesen. Amit a rezsicsökkentéssel elindítottuk, azt folytatni szeretnénk – húzta alá Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt közműszolgáltatásokért felelős államtitkára.

A Híradó úgy tudja, már ősszel a kormány asztalára kerülhet a vízdíj csökkentéséről szóló tervezet. Közben készül a szolgáltatók közös nyilvántartása is: 10 milliárd forintból internetről is elérhető digitális víziközmű térképtárat hoznak létre, amelyben a ma még a cégeknél és papíron tárolt térképeket összesítik. Az egységes online rendszer 2015 júniusára készül el.

Forrás: Hirado.hu

3 hozzászólás “Ősszel eldől: jöhet az egységes vízdíj” bejegyzésre

  1. Zordon szerint:

    Bocsi, de ha már most tudjuk, hogy valami hogy fog eldőlni, akkor az már eldőlt.

  2. grün szerint:

    “Ősszel eldől: jöhet az egységes vízdíj”
    Hogy hol arra az egységes online rendszer 2015 júniusára készül el 10 milliárd forintból?!
    Utána még a bevezetés költséghatékonysági vizsgálata és hipp-hopp mindjárt itt a zújabb kampány?! 😛 😀

  3. Menyhért Péter szerint:

    Kedvenc korrupt politikusaink porhintése!
    Nem beszélnek az emberektől ellopott kétharmadnyi munkabérről meg nyugdíjról.
    Nem beszélnek a devizahitelesektől a mai nap is, és a jövőben is folyamatosan ellopásra milliárdokról, ahogyan a bankármaffia által a magyar költségvetéstől már eddig is ellopott közel 2.000 milliárd forintról sem.
    A csaló csányi-maffia azonban már lebukott: a feljelentéseink alapján a vádlottak padjára kerülnek.
    Akit érdekel a téma, nézze meg a következő 16 perces videót.
    https://www.youtube.com/watch?v=8R2SuRUdUv8&feature=youtu.be
    menyus

Itt lehet hozzászólni !