Tévedésből lőhették a maláj gépet

MNO

Tévedésből lőhették a maláj gépet

Az amerikai hírszerzés szerint a kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le, feltehetően tévedésből öt nappal ezelőtt a maláj utasszállító repülőgépet. Oroszország kedden átadta információit az EU-nak a gép lelövésével kapcsolatosan.

Az amerikai hírszerzés névtelenül nyilatkozó illetékesei helyi idő szerint kedden tájékoztatták erről Washingtonban a sajtó képviselőit. „A legkézenfekvőbb magyarázat az, hogy tévedésből történt (a gép lelövése), és a rakétákat rosszul kiképzett emberek indították” – mondta a hírszerzés egyik illetékese, és felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz gyártmányú Buk légvédelmi ütegek kezelése kellő tudást és gyakorlatot igényel.

Az amerikai hírszerzésnek nincs bizonyítéka arra, hogy az orosz kormánynak közvetlenül köze lett volna a tragédiához. Mint mondták: valószínű, hogy a maláj gépet Buk (NATO-kódja: SA–11) típusú rakétával lőtték le az Oroszország által támogatott szakadárok, és Moszkva a felfegyverzésükkel teremtette meg a feltételeket a gép megsemmisítéséhez.

Az amerikai hírszerzés elismerte, nem tudja, hogy a rakétát kilövő szakadárok Oroszországban kaptak-e kiképzést vagy orosz szakértők segédkeztek-e rakétaindításban, és a légvédelmi üteget kezelők neve sem ismert számára. A washingtoni tájékoztatón azzal vádolták Oroszországot, hogy folytatja a szakadárok felfegyverzését, légvédelmi fegyvereket és harckocsikat szállít nekik. A hírszerzés összesítése szerint a szakadárok eddig egy tucat ukrán harci gépet lőttek le.

Röviddel az amerikai hírszerzés washingtoni tájékoztatója előtt az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége nyilvánosságra hozott egy műholdas térképet, amely a rakéta röppályáját ábrázolja. A diplomáciai külképviselet Facebook-oldalán látható térképen be van jelölve a rakéta becsapódásának és a gép lezuhanásának a helye is, továbbá a rakéta és a gép típusa is kiolvasható belőle.

Citromsárga csík jelzi a gép haladási irányát, a zöld pedig a kilőtt Buk-rakétáét. A narancssárga pötty mutatja a találat helyét, a citromsárga pedig a pontot, ahol becsapódott az utasszállítóCitromsárga csík jelzi a gép haladási irányát, a zöld pedig a kilőtt Buk-rakétáét. A narancssárga pötty mutatja a találat helyét, a citromsárga pedig a pontot, ahol becsapódott az utasszállító

Az UNIAN hírügynökség azt írja, hogy a térképen láthatók is megerősítik azt a feltételezést, miszerint a maláj gépet Buk típusú föld-levegő rakétával lőtték le a szakadárok ellenőrzése alatt álló donecki területről. Az Egyesült Államok kizárja azt a lehetőséget, hogy a tragédiát az ukrán hadsereg kötelékében lévő Buk-rakéták okozták volna.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata a múlt csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Doneck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember – közöttük 193 holland állampolgár – életét vesztette.

Malajziai szakértők holland kollégáiknak adták át a lelőtt maláj utasszállító fekete dobozait – közölte szerdára virradóra a holland külügyminisztérium. Tájékoztatásuk szerint az MH17-es járat két fekete dobozát a kijevi repülőtéren kapta meg a katasztrófa kivizsgálását irányító holland biztonsági hivatal (OVV).

A repülési adatokat, illetve a pilóták és az irányítóközpont kommunikációját rögzítő berendezéseket ezután a nagy-britanniai Farnboroughba viszik, ahol le tudják olvasni a berendezések által tárolt adatokat, és megpróbálnak fényt deríteni a katasztrófa pontos okára. A holland minisztérium szerint az OVV képviselői több ország szakértőivel együtt, egy belga katonai géppel fogják Farnboroughba szállítani őket. Mohamed Sakri ezredes, a maláj nemzetbiztonsági tanács tagja azt mondta, hogy mindkét fekete doboz jó állapotban van. Szakértők azonban nem tartják valószínűnek, hogy a bennük tárolt információkból következtetni lehet majd arra is, hogy kik lőtték le a gépet.

Az oroszok felfedték kártyáikat

Oroszország átadta az Európai Uniónak a maláj utasszállító kelet-ukrajnai katasztrófával kapcsolatos információit az Európai Uniónak – közölte Vlagyimir Csizsov, Moszkva uniós nagykövete. Az orosz hírügynökségek szerdára virradóra idézték a diplomatát, aki szerint az orosz fél kedden továbbította a védelmi tárca adatait, de Brüsszelben egyelőre nem reagáltak.

„Csak az Egyesült Államok részéről érkezett válasz, és teljesen megjósolható volt: kételkedve fogadták az orosz adatokat. Ehhez van joguk, de amennyiben kételkednek, akkor rendelkezésre kellett volna bocsátaniuk saját bizonyítékaikat, de ezt egyelőre nem tették meg. Hozzáteszem, hogy ilyen helyzetekben az amerikaiak sosem mutatnak fel tényszerű bizonyítékokat, arra hivatkozva, hogy hírszerzési információkról van szó, amelyek kompromittálhatják forrásaikat” – mondta Csizsov.

Az orosz diplomata emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok egy hasonló botrány középpontjába került 1988 júliusában, amikor Vincennes nevű hadihajója tévedésből lelőtte az iráni légitársaság Dubajba tartó utasszállító repülőgépét. Az incidensben a fedélzeten tartózkodó mind a 290 ember, köztük 66 gyerek életét vesztette. Csizsov felhívta a figyelmet arra, hogy akkoriban George Bush amerikai elnök azt mondta, hogy sosem kér bocsánatot az Egyesült Államok nevében, bármit is mutatnak a tények.

Forrás: MNO

18 hozzászólás “Tévedésből lőhették a maláj gépet” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Tévedésből lőhették a maláj gépet”
    A technika mai állása mellett?! Ne viccelődjünk már! 😛 😀
    .
    Emlékszik még valaki?!
    Nézd már Szergej, szovjet gép?!
    Nem.
    Japán?!
    Nem.
    Dél-koreai?!
    Eltaláltad, és leborította gépét egy győzelmi fordulóra! 😛 😀

  2. kispajtás szerint:

    „A legkézenfekvőbb magyarázat az, hogy tévedésből történt (a gép lelövése), és a rakétákat rosszul kiképzett emberek indították” – ehhez képest sikerült telibe trafálni.
    Hú b+ mi lett volna ha a rakétákat jól kiképzett emberek indították volna???

    Eddig azt hittem, hogy csak nálunk, kis hazánkban tudnak ekkora baromságokat mondani.
    De lehet, hogy már megint a fordítóprogram a hibás?

  3. grün szerint:

    “A tervek szerint délután 4 óra körül landol az eindhoveni reptéren az első olyan repülő, amellyel hazaviszik az ukrán légi katasztrófa holland áldozatainak holttestét.”
    .
    Ha csak tévedésből le nem lövik?!
    .
    http://hvg.hu/vilag/20140723_elbucsuztattak_az_elso_holland_halottakat

  4. nagyapó szerint:

    Ugyancsak tévedés volt, amikor egy Airbus A300-ast lőtt le föld-levegő rakétával egy amerikai hadihajó. 290 ember vesztette életét.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  5. grün szerint:

    Öreg pöcs!
    Emlékezetes eset, még a rogallózás kezdtéről:
    Annya, hozd a puskát! Ni mekkora madár!
    Eltaláltad Apjok?!
    Nem tudom, de a zembert már leejtette!

  6. grün szerint:

    “Megijeszthette a holland gyászolókat az AP elbaltázott híre”
    .
    Nekik is a magyar kormány fordítóirodája dolgozik?!
    .
    http://hvg.hu/vilag/20140723_Megijeszthette_a_holland_gyaszolokat_az_A

  7. nagyapó szerint:

    Pedig nem is héberül írt az AP és balról jobbra kellett olvasni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  8. bonifác szerint:

    Nagyon szeretnék már az amik Putyin nyakára tenni a kést! Ezért bármilyen hülyeséget
    el lehet (kell) terjeszteni. Akár azt is, hogy Putyin személyesen lőtte le a gépet. A “jó”
    hollandok emlékszenek még rá, amikor katonáik tátott szájjal nézték, hogy lövik halomra
    a bosnyák férfiakat és gyerekeket a szerb tömeggyilkosok? Tudom, nem tartozik a tárgyhoz,de az is egy elbaltázott (NATO) akció volt…Na, ki lőtt?! Még nem nyitották ki
    egészen a hantaládát, de nemsokára….

  9. bonifác szerint:

    Bocsánat, dicső EU vitézeinket majd elfelejtettem. A nagy majrébam úgy fognak rettegni, hogy szó nélkül írják majd alá az Euroatlanti szerződést. És jön a GMO, és más kellemességek, amibe mi fogunk belerokkanni. Nekünk ez lesz életveszélyes! Európa ha
    nem vigyáz, az USA maga alá gyűri.

  10. szigetország szerint:

    Sajnos, igaz, hogy Hollandiában elmaradt a gyász és a bocsánatkérés, amikor saját holland katonáik balfaszságának is betudhatóan szerb nacionalisták halomra ölték a bosnyákokat Srebrenicában. Vagy a hollandok úgy gondolják, hogy a bosnyákokért nem kár?

  11. grün szerint:

    szigetország!
    Mint ahogy a németek karba tett kézzel nézték a magyarok szorgalmát amikor majd egy hónap leforgása alatt 450 000 magyart deportáltak a biztos halálba!
    Tehát a hollandokhoz hasonlóan nálunk is a németek a hibásak?!

  12. szigetország szerint:

    A holland ENSZ katonák felelősségét nemrég egyértelműen megállapította a hágai bíróság a srebrenicai mészárlásban. A hollandok cinikusan hagyták, hogy bosnyákok ezreit megöljék.

    A holland kormány azóta sem bocsánatot nem kért, sem fejet nem hajtott a bosnyák nép előtt. Szerintem ez ugyanolyan barbarizmus, mint a repülő lelövése. Csak ezt a barbarizmust a nyugati sajtó nem kürtöli világgá — mert hát ezt maguk követték el.

  13. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t. papagájként ismételgeti a Rákosi féle cionista hazugságokat, csak a számok változnak. Régebben 800 000 volt, most 450 000. Kéne egy számolás-méréshez értő ember.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  14. Gordon szerint:

    Egy megszállt országban, kollaboránsok közreműködésével deportálták a lakosság egy részét. Döbbenetes, hogy amikor a ruszkik már a kertek alatt voltak, akkor a magyarországi náci kollaboránsok nem a hazájuk védelmének megszervezésére összpontosítottak, hanem más magyar emberek elszállításában segédkeztek. Az ilyen kollaboránsok mind haza- és nemzetárulók (még akkor is ha később a kommunisták között kötöttek ki). A székhelyük (Andrássy út) nem változott, csak a pártlógó (ebbe a pártba léptek be azok az etánsak is, akiknek a szellemi és politikai örökösei most a demokráciáról papolnak).

    Szerencsére sok igaz ember is volt, akik segítettek az üldözöttek mentésében:

    “magyarok közül az Igaz Ember cím birtokosai többek közt (2009 októberében 725-en vannak) boldog Apor Vilmos, Sztehlo Gábor, id. Antall József, Bay Zoltán, Slachta Margit, Salkaházi Sára, Szalai Pál (2009-ben) vagy Reviczky Imre, Ferenczfalvi Kálmán. További ismert személyek, akik az üldözötteket mentették vagy a deportálások ellen tettek: Vámbéry Rusztem, Almásy László, Zsindely Ferenc és Zsindelyné Tüdős Klára, özvegy Horthy Istvánné gróf Edelsheim Gyulai Ilona és köre.”

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Holokauszt#Az_.C3.BCld.C3.B6z.C3.B6tteket_ment.C5.91_szem.C3.A9lyek

    A sárdobálás helyett rájuk is emlékezzünk amikor ellátogatunk az emlékműhöz. Természetesen a ’44 március 19-i megszállás a holokauszton túl más egyéb nem kívánt fejleményt is előidézett és a nemzeti önállóság szinte teljes elvesztésével járt. Pár hónap múlva pedig az ország hadszíntérré változik.

  15. grün szerint:

    Öreg Részeges!
    A záltalad ajánlott legbiztosabb forrás szerint: “1944 júliusáig 445 ezer polgárt deportáltak, közülük 437 402 személyt Auschwitz-Birkenauba”
    Ehhez még hozzájönnek az “idegenrendészeti eljárás”-ban, munkaszolgálatban , különböző vidéki pogromokban elhunyt és kivégzett 55 000!
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Koszor%C3%BAs_Ferenc

  16. Gordon szerint:

    bonifác szerint:
    2014. július 23., szerda – 20:26

    “A “jó” hollandok emlékszenek még rá, amikor katonáik tátott szájjal nézték, hogy lövik halomra a bosnyák férfiakat és gyerekeket a szerb tömeggyilkosok? Tudom, nem tartozik a tárgyhoz,de az is egy elbaltázott (NATO) akció volt…”

    ENSZ és nem NATO.

    A hollandok egyébként valóban elqurták. Most majd perkálhatnak egy kazal lóvét. Kíváncsi leszek, hogy a lelőtt gépen utazók hozzátartozói kit fognak perelni (a légitársaságot?, Ukrajnát?, az el nem ismert szakadár Kelet-ukrajnai népköztársaságot?, vagy Oroszországot?).

    http://mno.hu/kulfold/300-srebrenicai-ember-halalaert-felelos-a-holland-kormany-1237585

    Az EU-s külpolitika akkor is csődött mondott – végül az USA állította le a háborút. Ezt a javukra kell írni. Ugyan szerintem rossz szokásukhoz híven megkésve cselekedtek akkor is, de akkor legalább csináltak valamit (általában nem szoktak, vagy nem sül el jól – lásd.: Disznó-öböl, Szomália, stb.).

  17. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t. Magyarország lélekszáma 1941-ben 13.702.855 fő vplt, összvesztesége a háborúban 830–950.000 fő, ebből katona 340–360.000 fő. Ha levonom a 450.000 fő zsidó veszteséget – ők nem katonáskodtak – kiderül, hogy alig volt polgári veszteség. (mek.oszk.hu)
    Valami nem kóser!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  18. grün szerint:

    Öreg Szeszkasztni!
    Mert ügyesen számolsz!
    Mint a rendőr a negatív számokkal! 😀

Itt lehet hozzászólni !