Brutális videók a moszkvai metróbalesetről

Index, Youtube

Moszkvai metróbaleset 01

Látható, hogy már a baleset előtt füstölgött az egyik szerelvény

Mentik a sérülteket

Kisiklott egy metrószerelvény három kocsija Moszkva belvárosában kedd reggel. A balesetben legalább huszan meghaltak – tudatta a Ria Novosztyi a Rendkívüli Ügyek Minisztériumára (MCSSZ) hivatkozva. A halottak száma folyamatosan emelkedik, még sok súlyos sérültet ápolnak a kórházakban és a mentés sem fejeződött be teljesen.

Eddig 123 sérültet vittek kórházba, közülük kettőt súlyos gerincsérüléssel helikopterrel szállítottak el. A súlyos sérültek száma 42. Összesen 160 sérültről számoltak be a hatóságok.

Szergej Szobjanyin polgármester közölte, hogy az halálos áldozatok hozzátartozói három millió, a sérültek másfélmillió rubeles kártérítésre számíthatnak (1 rubel kb. 6,5 forint).

A baleset a főváros keletről északnyugati irányba haladó, Arbatszko-Pokrovszkaja nevű vonalán, a Szlavjanszkij bulvar és a Park Pobedi nevű állomások között történt. A Szlavjanszkij bulvar megálló előtt mintegy 200 méterrel a szerelvény vezetője élesen fékezett. Az első hírek szerint azért, mert a feszültség hirtelen zuhanása miatt hamis vészjelzést adott le a biztonsági rendszer. A főváros áramhálózatáért felelős MOESZK azonban közölte: nem zuhanhatott a feszültség, így ez nem lehetett a hamis vészjelzés oka.

Egy új váltó lehetett a baj

A fékezés nyomán az első vagon sérült meg a legsúlyosabban – életét vesztette a szerelvény vezetője is – ezen kívül még két vagon sikott ki. (A vagonok hosszabbak a még Budapesten is látható régi szovjet vagonoknál, csuklós szerkezetűek, de nem egyterű a teljes szerelvény.)

Az orosz sajtóban nyilatkozó szakértők szerint lehet, hogy a vagonok – vagy valamelyik közülük – előbb siklottak ki, ezután döntött a vészfékezés mellett a szerelvény vezetője, igyekezvén elkerülni, hogy a vagonok az alagút falába ütközzenek. Ez azonban nem sikerült. Nem kizárt, hogy váltóhiba okozta a tragédiát.

Forrásokra hivatkozva ezt tartja legvalószínűbbnek A Lifenews.ru portál is, amelynek nyilatkozva

Az M2 jó, az M3 rizikós

A Metróért Egyesület is közleményt adott ki a moszkvai tragédia kapcsán. A részvétnyilvánító közlemény is megerősíti, hogy az új Ruszics néven ismert szerelvény az elődjénél, a 81-es típusúnál modernebb hajtásrendszert kapott, így „kizárható az a 81-es típusú szerelvényeknél többször tapasztalt meghibásodás, amely a hajtómotorok meghibásodása miatt a forgóváz blokkolásával, a szerelvény kiemelődésével és esetleges kisiklásával jár.”

Az egyesület szerint az M2-es metrón hasonló nem lehetséges, az M3-as vonalon viszont a biztosítóberendezés „nem sokban tér el a Moszkvában alkalmazottól, sőt, bizonyos pontokon még kockázatosabbnak is látszik”, ezért az egyesület üdvözli az M3-as korszerűsítése felé tett lépéseket.

egy szakember egyenesen kijelentette, hogy a Ruszics típusú szerelvények kisiklása nem lehetséges pusztán egyvészfékezés miatt.

A lap úgy tudja, hogy az érintett szakaszon mindössze öt napja helyeztek le egy új, még használaton kívül lévő váltót. Ez a későbbiekben egy leágazáshoz vezetne a depóba haladó szerelvényeknek. Az utasokkal teli szerelvények egyenesen haladnak tovább. A moszkvai metró munkatársainak névtelen nyilatkozataira hivatkozva a Lifenews szerint

a folyamatos vibráció mozdíthatta ki helyzetéből a rosszul rögzített, használaton kívüli váltót

Igaz, a Youtube-ra felkerült felvételek ennek ellentmondanak, ugyanis nem sokkal a baleset előtt már füst lepte el a vagonokat.

A város tömegközlekedéséért polgármester-helyettesként felelős Makszim Likszutov korábban közölte, hogy a szakaszt a megfelelő időben ellenőrizték, technikailag megfelelő állapotban volt. (Moszkvában a metróhálózat csak a vonalak egyirányú hosszát számítva több mint 300 kilométert tesz ki, naponta 8-9 millió utast szállítanak a 12 milliós fővárosban.) Az azonban nem derült ki szavaiból, hogy ezt a vizsgálatot az új váltó beépítése után is levégezték-e.

„Felrepültem a levegőbe. A padlón vér folyt, sokak feje megsérült, vagy eltört a kezük. Pánik tört

ki” – mondta a Russia Todaynak egy fiatal férfi, aki a szerelvény második kocsijában utazott. A legsúlyosabb károkat az első kocsi szenvedte. A fiatalember szerint miután a metró megállt, egy villanást láttak, majd sűrű füst öntötte el az alagutat. Akik ki tudtak szállni, találtak egy ajtót az alagút falában, amely egy másik járathoz vezetett, ahol épp munkások dolgoztak. Ők kezdtek el segíteni aztán a sérülteknek.

A helyszínen hatvanhat busszal evakuálják az embereket és negyven illetve nyolc helikopter mentőautó szállítja a sérülteket, akik között többen súlyos állapotban vannak. A Szlvajanszkij bulvar megállóból eddig ötven embert menekítettek ki, a Park Pobediről pedig kétszázat.

A baleset helyszínétől, a Szlavjanszkij bulvártól taxik és autóbuszok ingyen szállítják az utasokat. Alig hat óra alatt 200 ezer utast szállítottak a metrópótló járatok a baleset helyszíne és a belváros között. Szlavjanszkij bulvar metrómegálló mellett a központba vezető Kutuzov sugárúton és a város külső körgyűrűjétől induló, Minszkbe vezető úton hatalmas közlekedési dugó keletkezett.

Máskor is volt már gond

A baleset által érintett, a köznyelvben a térképen használt jelzés miatt csak sötétkéknek nevezett vonalon már korábban is felmerültek problémák: idén márciusban a vonal túlsó, keleti végén  leállt a közlekedés, mert egy felszíni munka közben eltört egy vízvezetékcső és elárasztotta vízzel az egyik alagutszakaszt. A metró egyik munkatársa a balesetben életét vesztette, 600 utast evakuálni kellett – emlékeztetett a Ria Novosztyi. Két éve pedig egy magasfeszültségű vezeték gyulladt ki két belvárosi metrómegálló között, a sűrű füst miatt 4500 embert kellett kimenekíteni, ötvenen füstmérgezés miatt kerültek kórházba.

Forrás: Index

23 hozzászólás “Brutális videók a moszkvai metróbalesetről” bejegyzésre

  1. Faludi Tamás szerint:

    Nemsokára nem kell Moszkváig menni az ilyen fotókért 🙁

  2. grün szerint:

    “Ha nem lesz forrás a balesetveszélyes 3-as metró felújítására, akkor Tarlós István leállítja a metrót – ígérte a főpolgármester. Tarlós a Hír TV-nek adott interjújában arról is beszélt: nem lobbizna Brüsszelben, mert azt csak a kormány ellen tudná megtenni.”
    .
    Tehát a kormány nem akarja a metró felújítást!
    Ez a hála a kétharmadért?! 😛 😀

  3. grün szerint:

    “Tűz ütött ki a 3-as metró alagútjában”
    Nem kell azt leállítani Tarlóskám! Összedől magától!
    http://www.atv.hu/belfold/20140715-tuz-utott-ki-a-3-as-metro-alagutjaban

  4. cs szerint:

    Ugyan már, de kicsinyesek vagytok, pár száz emberélet miatt nyüszögtök. Az a 3 metró elmegy ugy is, viszont helyette lessz helyette Hodmezővásárhely – Rio de taktahartya vilamosunk.

  5. nagyapó szerint:

    A 3-as metrót a szoclib kormányzat jól elintézte. Most gyors mentésként a 2-esről áttett kocsik közlekednek. Viszont a 4-es megy sehonnan sehová. Ez a szoci szakértő tervezés!!!
    Megért egy franci ..rendet.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  6. szigetország szerint:

    A legfrissebb hírek a gazeta.ru oldalról:

    “Tíz órával (a katasztrófa után) még mindig találtak élő embereket. Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere június 16-át az elhunytak gyásznapjává nyilvánította. Szent- Péterváron és Kazanyban a metrószerelvények azonnali (terven kívüli) ellenőrzését rendelték el.”

    “спустя 10 часов там все еще находились живые люди. Мэр Москвы Сергей Собянин объявил 16 июля днем траура по погибшим в аварии. В метро Санкт-Петербурга и “Казани пройдут внеплановые проверки.”

  7. szigetország szerint:

    “A szerencsétlenségben 21 ember halt meg. A kórházakban 3 ember kritikus, további mintegy 40 ember nagyon súlyos állapotban van.”

    “По последним данным, в аварии погиб 21 человек.

    в больницах находятся три человека в крайне тяжелом состоянии, еще около 40 — в тяжелом.”

  8. szigetország szerint:

    A moszkvaiak hozzászólásait is érdemes olvasgatni.

  9. nagyapó szerint:

    szigetország! Idióta Dr. grün t.t.oda is írogat egész nap hülyeségeket?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  10. szigetország szerint:

    No igen, vannak grünhöz hasonló idióták ott is. Szemezgetek egy párat….

  11. szigetország szerint:

    “Már egy éve tiszta kupleráj a metró: állnak a vonalak, füstölnek a szerelvények. stb. Nem értem, nem volna már ideje leváltani a vezetést?”

    “andynoz(Ссылка)
    Уже с год в метро бардак: стоят линии, задымления и т.д. Неужели непонятно, что давно пора менять руководтво?”

  12. szigetország szerint:

    “Sajnálom az embereket… Az első reakció a ‘hogyan’?! Már megint? Mennyi lesz még? És így tovább… De az oroszok többségének erős az immunitása a hasonló katasztrófákra. Néhány nap és mindent elfelejtenek… Megint mindenki boldog lesz, a legfontosabb pedig, hogy mindenki a saját érdekeit nézi.”

    “Koshka Ptenchik(Ссылка)

    Людей очень жалко. Первая реакция ” как?! Опять?! сколько можно?” А дальше… у большинства россиян стойкая иммунная реакция на подобные катастрофы. Через несколько дней все забудется… все будут опять счастливы, а главное- все ,кому надо, останутся при своих интересах:(“

  13. szigetország szerint:

    “Vagy a vágányokkal volt baj, vagy a kocsi egyszerűen kettétört. Az, hogy a hirtelen fékezés okozta a tragédiát, na, ez baromság, ennél már az is hihetőbb, hogy a metró egy repülő csészealjjal találkozott az alagútban”

    ” Влад Вл(Ссылка)
    Или что-то было не в габарите, или излом тележки. Сход при экстренном торможении, это бред, столкновение с летающей тарелкой и то более вероятно.”

  14. szigetország szerint:

    “A fotón úgy látszik, talán a váltóval volt baj. De a legundorítóbb, hogy mindent a mozdonyvezető nyakába varrnak (mivel már meghalt, ez a legegyszerűbb…)”

    ” Влад Вл(Ссылка)
    По фото, там стрелки нет случайно? Самое поганое то, что повесят все на машиниста:(, так как он умер, это сделать проще всего:(

  15. szigetország szerint:

    “Ezeknek csak arra van eszünk, hogy fizetős parkolókat építsenek”

    “Только и умеют, что платные парковки делать.”

  16. szigetország szerint:

    “Nem kell itt hőzöngeni… Az elnök megmondta, hogy nálunk minden rendben van. Likusztov (ő a moszkvai metróhálózat vezetője) azt is közölte, hogy mindent ellenőriztek”

    “Не нужно раскачивать лодку. Президент сказал, что у нас всё стабильно. Ликсутов сказал, что всё было проверено.”

  17. szigetország szerint:

    “Ahol a katasztrófa történt – ez az az új metróvonal egymástól távoli állomásokkal. Új szerelvények hatalmas légkondicionáló-berendezésekkel, amelyek bent hűtenek, de maga a légkondíció-berendezés közben felhevül és forróság keletkezik az alagútban. Mivel az alagutak hosszúak, a ventiláció nem elegendő. A hőmérséklet emelkedésével a sínek megnyúlnak és deformálódnak. Ráadásul meleg nap volt ma. Végeredményben ez vezetett a szerencsétlenséghez. Korábban már írtam arról, hogy a metrókban ki kell kapcsolni a légkondit, és a ventilációt kell használni az alagútban és az állomásokon, ahogyan ezt más országokban is teszik. Ehelyett erőltették a légkondik gyártását és használatát — na vajon miért? Mert ez a következménye a korrupciónak.”

    “Где произошла авария – Новая ветка метро с длинными перегонами. Новые вагоны с новыми мощными кондиционерами, которые холодят внутри, а сам кондиционер достаточно горячий и прогревает тоннель. Так как эти тоннели очень длинные, то вентиляции не хватает. От повышенной температуры рельсы удлиняются и смещаются. К тому и день был жаркий. Что в итоге и привело к аварии.
    Я и раньше писал, что нужно отключить в метро системы кондиционеров, а усилить просто вентиляцию на станциях и в тоннелях, что сделали в некоторых других странах.
    А соглашение с изготовителями о мощных кондиционерах в вагонах вместо вентиляции – это факт коррупции

  18. szigetország szerint:

    “Az utolsó vagonban utaztam. Hirtelen egy éles ütést éreztem, mindannyian egymásra zuhantunk. Egyből világos volt, hogy valaminek nekiütköztünk. Jól bevertem a fejem. Egy darabig álldogáltunk az alagútban, aztán elkezdték evakuálni az embereket. A Győzelem park állomáson keresztül vittek fel a felszínre. Néztem a mentőcsapat embereinek feje fölött, amikor haladtunk kifelé — hihetetlen volt a látvány: az első kocsi összepréselődve, szó szerint keresztben állt az alagútban.”

    ” Я ехал в последнем вагоне. Неожиданно раздался резкий удар, мы все попадали друг на друга. Стало ясно, что поезд во что-то врезался. Я получил шишку. Стояли некоторое время в тоннеле, потом нас стали эвакуировать. Вывели через станцию «Парк Победы». Я посмотрел в сторону головы состава, когда выходил — было видно, что вагон фактически развернуло поперек тоннеля.”

  19. szigetország szerint:

    “Szobjanyint, Likusztovot, mind el kéne zavarni nyugdíjba…”

    “Полагаю,что и Собянин,и Ликсутов ОБЯЗАНЫ подать в отставкy”

  20. szigetország szerint:

    “Te komplett hülye lettél? És ha mondjuk háború törne ki, ne adj isten, akkor is mindenkit nyugdíjaznál? Ki maradna, megőrültél?!”

    “Вы дура? А если война не дай бог, так что, всем в отставку подать? Типа, не досмотрели?”

  21. szigetország szerint:

    “Azt mondják, hogy 100 százalék, hogy nem terrorista cselekmény történt. És ha mégis? Az egész világ sms-ben részvétét fejezte ki Oroszországnak, kivéve Ukrajnát.”

    “govorili 100 raz shto eto ne terrakt, ves mir posilal sms soboleznovanie rossii krome Ykraina !

  22. szigetország szerint:

    “Az Európa Bizottság aggódik, hogy nem tudják feltölteni az ukrán gáztározókat télig. A szakértők figyelmeztetnek, hogy az orosz gáz nélkül Ukrajnának drasztikusan csökkentenie kell gázfelhasználását.
    Úgy bizony! Ha ezt akarták, hát legyen: nem kell adni gázt Európának! Tudják csak meg, mit is jelent az (orosz) Tél Tábornok!”

    “Еврокомиссия обеспокоена недостаточным заполнением украинских газохранилищ.
    Эксперты предупреждают, что без российского газа Украине придется жестко ограничить потребление.
    Да отключить этой Европе газ! Пусть знают, что такое генерал Мороз )))”

  23. GONDOLKODÓ! szerint:

    Köszönet “szigetországnak” a részletesebb tájékoztatásért.

Itt lehet hozzászólni !