Száz éve volt: A merénylet, mely gyökeresen átírta Európa történelmét

Hirado.hu

Szarajevói merénylet

A vita nem csitul, hiába telt el sok évtized a sorsfordító nap óta. Száz éve, 1914. június 28-án dördültek el azok a pisztolylövések, amelyek véget vetettek a boldog békeidőknek.

A Gavrilo Princip által elkövetett merénylet okozta a trónörökös, Ferenc Ferdinánd halálát. Az Osztrák-Magyar Monarchia egy hónappal később hadat üzent Szerbiának, a háborúba egy héttel később valamennyi európai nagyhatalom bekapcsolódott.

Ferenc Ferdinánd főherceget az akkori magyar közvélemény nem különösebben szerette, mivel a politikai elit számára ismert volt, hogy a trónörökös a magyaroknak kedvező dualista szerkezetet a hátrányunkra változtatta volna meg trónra kerülése esetén. A szarajevói merénylet után így az első hazai reakció a megkönnyebbülés volt – állapította meg ifj. Bertényi Iván történész a Kossuth rádió Szombat reggel című műsorában.

A hosszú távú következmények – folytatta, a világháború négy és fél éve alatti, korábban elképzelhetetlen mértékű szenvedések azonban fontosabbak voltak. Amikor 1918 őszén, 1919 elején a valóságban is széthullott Szent István birodalma, a történelmi Magyarország, akkor már kevesen emlékeztek a szarajevói pisztolylövésekre, pedig valójában az indította el a tragédiába torkolló történelmi eseménysorozatot – magyarázta.

Ifj. Bertényi Iván úgy vélte, bizonyos biztonsági előírásokat komolyabban lehetett volna venni Szarajevóban, szigorúbban lehetett volna őrizni a trónörököst. Ferenc Ferdinánd egyfelől kissé könnyelmű volt, másfelől éppen azt akarta bizonyítani, hogy a Monarchia a nemrégen annektált Bosznia-Hercegovinának valóban ura, ahol létezik az osztrák-magyar fennhatóság – ez súlyos hibának bizonyult – mutatott rá.

A trónörökös meggyilkolása után hamar nyilvánosságra került, hogy boszniai szerbek voltak a merénylők. (Két merénylet volt: az összeesküvő csoport egyik tagja először egy bombát hajított a Ferenc Ferdinándot szállító autókonvojra, ami csak kisebb sérülést okozott, majd Gavrilo Princip pisztolylövéseivel a trónvárományost és feleségét is megölte.) Ez a következő napokban azonnal szerbellenes atrocitássorozatot váltott ki, a hatóságok csak nagy nehézségek árán lettek úrrá a szarajevói szerbek tulajdonai ellen elkövetett rombolásokon – emlékeztetett a történész. Ez egyrészt rámutatott arra, hogy már akkor sem volt teljesen felhőtlen a Boszniában élő főbb felekezetek és etnikai csoportok egymáshoz való viszonya, másrészt jelezte: az erőszakos merényletnek, erőszakos következményei voltak – állapította meg ifj. Bertényi Iván, hozzátéve, hogy Bécsben és Budapesten sokkal nyugodtabban vették tudomásul a hírt, bár a történések nagy megdöbbenést váltottak ki. Az osztrák és a magyar vezetők komoly vitákat folytattak a háttérben arról, hogy mit is tegyenek. A hadüzenet csak egy hónap elteltével érkezett meg Szerbiába…

Forrás: Hirado.hu

5 hozzászólás “Száz éve volt: A merénylet, mely gyökeresen átírta Európa történelmét” bejegyzésre

  1. huszárlegény szerint:

    Szívunk is azóta, alaposan, mert annak komoly következményei lettek ránk nézve. Mondhatnánk, ezt is alaposan elintézték. (Juncker jelölését is!)

  2. grün szerint:

    “Száz éve volt: A merénylet, mely gyökeresen átírta Európa történelmét”
    .
    Honnan tudjuk milyen jövő várt volna Európára, ha csütörtököt mond a pisztoly vagy a trónörökös lemondja szarajevói látogatását a hazájában dúló hóvihar vagy árvíz miatt?!
    .
    Néhány évtized után a mai magyar történések is megmagyarázható történelmi események lesznek valakik ízlése szerint! 😛

  3. TenkA szerint:

    grün

    “Honnan tudjuk milyen jövő várt volna Európára, ha csütörtököt mond a pisztoly vagy a trónörökös lemondja szarajevói látogatását a hazájában dúló hóvihar vagy árvíz miatt?!”

    ejnye-ejnye, T. Kolléga. A “ha”, meg a “mi lett volna” stb. stb. nem történelmi kategória. 🙂

  4. grün szerint:

    Tenk A.
    Nem bizony és mégis milyen előszeretettel használják néphülyítésre!
    Mi lett abból, hogy a győztes ’56-os szabadságharc ellenére a szovjetek itt maradtak még 33 évig, amíg a Vezírünk ki nem utasítja őket?!
    Most a saját bőrünkön érezzük!
    Biztos hogy ezt akartuk zember?!
    Ezt húzd ki, ha jó fogad van! 😛 😛
    .
    http://index.hu/tudomany/tortenelem/anagyhaboru/2014/06/27/gavrilo_princip_a_szerb_hos/

  5. nagyapó szerint:

    Kibukott a kuruc mentalitás: “A szarajevói merénylet után így az első hazai reakció a megkönnyebbülés volt” Nem a megdöbbenés, gyász, hanem megkönnyebbülés!
    Gondolom hasonló volt egyes amerikai körök vélemény Kennedy megölésekor?
    A magyar királyságot két szent foglalta keretbe. Szent István és boldog Károly.
    Elzavartuk őket, azóta van csonka Magyarország.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

Itt lehet hozzászólni !