Orbán Viktor: A tisztességtelen bankok után eljöhet a fair bankok ideje

Fidesz.hu

Orbán Viktor: A tisztességtelen bankok után eljöhet a fair bankok ideje

A devizahitelek ügyében elfogadott kormányzati akciótervvel új korszak veheti kezdetét: a tisztességtelen bankok után eljöhet a fair bankok ideje – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormányfő Brüsszelből, az európai uniós csúcstalálkozó helyszínéről nyilatkozott pénteken telefonon a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának, amelyben azt is közölte: továbbra is ellenzi, hogy Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság elnöke.

A devizahitelesek megsegítéséről szólva a miniszterelnök elmondta, a kormány egy több lépésből álló akciótervet fogadott el. Ennek első része a Kúria ítéletének átvezetése a jogrendszerbe, az erről szóló jogszabályjavaslatot várhatóan még pénteken benyújtják. Ezt követően, szeptemberben születhet törvény “a tisztességtelenül szerzett előnnyel való elszámolásról”, vagyis arról, hogyan kell elszámolniuk egymással a bankoknak és az ügyfeleknek – közölte.

Végül pedig, remélhetőleg az év végéig, megszületik majd a devizahitelek kivezetéséről szóló jogszabály, és ez, a kölcsönök – bizonyos feltételek melletti – kötelező forintra váltása jelent majd teljes körű megoldást a hiteleseknek – ismertette a menetrendet Orbán Viktor, aki szerint ennél a fázisnál lehet majd üzleti, bankstabilitási szempontokat figyelembe venni. Ugyanekkor kerülhet elő az állami szerepvállalás kérdése is – jegyezte meg.

A miniszterelnök szavai szerint mindezzel egy új korszak veheti kezdetét, a tisztességtelen bankok után “eljöhet a fair bankok ideje”, amikor a bankok tisztességesen jutnak profithoz, az emberek pedig nem lesznek kiszolgáltatva az erőfölényükkel visszaélő pénzintézeteknek. A kormányfő általános alapelvnek nevezte, hogy ha valaki tisztességtelenül jutott előnyhöz valaki másnak a rovására, akkor ezt a kérdést rendezni kell, mégpedig az eredeti állapot helyreállításával.

A reklámadó ügyében Orbán Viktor a rádióinterjúban ismét elmondta: az ügy és a felmerülő érvek kísértetiesen emlékeztetik őt a bankadó bevezetésére, hiszen mindkét terület tabunak számított korábban. Arról van szó azonban, hogy a méltányos közteherviselésben az erejéhez mérten mindenkinek részt kell vennie, a jelentős piaci pozíciókkal rendelkezőknek nagyobb arányban – magyarázta. Amikor döntöttek a reklámadóról – folytatta -, pontosan tudták, hogy zsarolásnak lesznek kitéve, de ez nem ok arra, hogy megváltoztassák a szándékukat. A média válaszreakciójára utalva úgy fogalmazott: ha egy parlamenti többség úgy dönt, hogy bizonyos tabukat ledönt, számítania kell a reakciókra, “buta az az ember, aki ezzel nem számol”. A miniszterelnök egyúttal jelentősnek nevezte a reklámadóból várható bevételt, a négy év alatt várható 40 milliárd forintot.

Szóba került az uniós tisztújítás is, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor megerősítette: továbbra is ellenzi, hogy Luxemburg volt miniszterelnöke, Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság új elnöke. Kijelentette, hogy bár valószínűleg nagy fölénnyel megválasztják majd Junckert a bizottság elnökének, ő ezt a döntést nem fogja támogatni.

Elvi kérdésről van szó, “szavamat adtam (…) a magyar választóknak, hogy mit fogok képviselni”, ettől nem lehet eltérni – indokolta döntését. Magyarázatában megemlítette a “lopakodó” szerződésmódosítást is – azaz hogy a nemzetállamoktól olyan dolgokat vitatnak el, amelyek az alapszerződés értelmében hozzájuk tartoznak -, amelytől Magyarország sokat szenvedett. “Nem érdeke Magyarországnak, hogy ebbe az irányba menjenek tovább a dolgok, és a szavazatommal nagyon világos jelzést szeretnék adni, hogy Magyarország nem fogadja el ennek a gyakorlatnak a folytatását” – mondta.

A kormányfő megjegyezte, Magyarország mellett valószínűleg csak Nagy-Britannia képviseli majd ezt az álláspontot, mások ugyanis különböző megállapodásokkal, alkukkal megváltoztatták véleményüket, amit egyébként rossz gyakorlatnak tart. Orbán Viktor hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte mindennek ellenére meg fogja találni Junckerrel az együttműködéshez szükséges közös hangot.

Forrás: Fidesz.hu

12 hozzászólás “Orbán Viktor: A tisztességtelen bankok után eljöhet a fair bankok ideje” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Tisztességes munkából is meg lehet gazdagodni, csak sok tisztességes embert kell hozzá kifosztani!” 😛 😀

  2. nagyapó szerint:

    Mély igazság. Lásd, Gyurcsány(i), Bajnai, Simon, Hagyó és még sokan a maffiabaloldalról!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  3. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Kifelejtette Rogánt, Lázárt, Pintért Orbánt és sorolhatnám! Ez a szopósszájú a
    tisztességről jobb ha nem pofázik!

  4. bonifác szerint:

    Nem értem ezt a k. nagy szemérmességet: a bankok a magyar kormány határozott
    segítségével kifosztották a fél országot. Ehhez képest hímes tojásként simogatjuk őket.
    Persze, csődbe dönthetnék az országot, az EU legnagyobb dicsőségére!
    Ebihal, akiből kár lenne a béka! Habzó szádat töröld meg, és gondolj arra, hogy
    tisztességtelen és becstelen korábbi kormányaink többszöri erőteljes svájci jegybanki figyelmeztetésekre sem reagáltak.Ha előveszed a reális eszed (ha van) és elkezdesz
    számolni, – és működik a kis ördög- akár hazánk szándékos csődbe vitelét is el lehet
    képzelni. GONDOLD VÉGIG!

  5. grün szerint:

    “szavamat adtam (…) a magyar választóknak, hogy mit fogok képviselni”
    .
    “Nevük mellőzését kérő diplomáciai források szerint a tanácskozáson David Cameron brit miniszterelnök ragaszkodott a szavazáshoz, amelyen végül csak ő és Orbán Viktor szavazott Juncker ellen.”
    .
    Zavarja vajon a százlábút, ha két lába visszafelé gyalogol?! 😛 😀
    ,
    http://www.atv.hu/kulfold/20140627-junckert-jelolte-rompuy-az-europai-bizottsag-elere

  6. ebihal szerint:

    bonifác!
    Igen érdekes megoldásnak tűnik, hogy te akarsz gondolkodásra sarkallni. Remélem
    mielőtt így nekibuzdultál, végig gondoltad, a deviza alapú hitelt az I. Orbán kormány
    indította el, senkit sem köteleztek deviza alapú hitel felvételére, ma már tény, hogy
    egyes fideszes vezetők nyilatkozata nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a svájci frank
    az elmúlt 4 évben kb. 50%-l drágább lett. Kérdeztem már tőled korábban, hogy sze-
    rinted a bankadót kinek a pénzéből fizetik?! Az állam igenis jól jár azzal, ha a bank
    nagyot kaszál, mert így az állam is többet tud elvonni.

  7. grün szerint:

    ebihai!
    A szokásos mértékű bankadóra még ráfejelt a kormány egy ideiglenes, rendkívülinek nevezett adóterhet, amit a devizahitelesek segítése helyett szépem benyelt a költségvetés!
    Most még a saját szarjukat is a pénzintézetekre kennék?! 😛

  8. grün szerint:

    “Mint megjegyezte, az alapszerződés betartása mindig a kisebbek érdeke, mert “a nagyok a puszta erejüknél fogva is képesek az érdekeiket érvényesíteni””
    .
    Vezírem! Ugye milyen szarérzés mikor a zerősebb lenyomja a gyengébbet?! 😛 😀
    .
    http://www.atv.hu/belfold/20140627-orban-eroteljes-jelzest-adtunk

  9. nagyapó szerint:

    Amit a szoci, hozzá nem értő kormányok eltoltak (bár svájci és a magyar nemzeti bank figyelmeztette őket), azt az Orbán kormány helyrehozza. 800-900 MFt-ot fognak a bankok az adósoknak visszafizetni.
    Ez az igazi baloldaliság.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  10. grün szerint:

    Öreg Zseni!
    “800-900 MFt-ot fognak a bankok az adósoknak visszafizetni.”
    Az ugyebár kevesebb mint egymilliárd?!
    Akkor már megint a bankok járnak jól! 😛 😀

  11. felix szerint:

    A bankok fosztogatták a lakosságot.
    Orbán fosztogatta a bankokat, tehát rajtuk keresztül a lakosságot is.
    A költségvetésnek komoly haszna származott abból, hogy a kormány hagyta a bankokat fosztogatni.
    Ezt az egészet az első fidesz kormány tette lehetővé. 🙂
    Ugye szemétláda?

  12. Libsi szerint:

    Ez a görény ne mondjon semmit. Megtalálták már a lotyó lánya esküvőjén ellopott telókat? Milyen fényképeket keresnek olyan nagyon? Vajon hol riszált a kis ringyó?

Itt lehet hozzászólni !