Orbán Viktor: tárgyalni kell Macedónia EU- és NATO-tagságáról

Hirado.hu

Orbán Viktor: tárgyalni kell Macedónia EU- és NATO-t

Macedónia európai uniós és NATO-csatlakozási tárgyalásainak mihamarabbi megkezdését szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az Országházban, ahol átvette az egyik leghíresebb macedón függetlenségi harcosról, Goce Delcsevről elnevezett díjat az Egyesült Macedón Diaszpóra igazgatótanácsának elnökétől, Metodija Koloszkitól.

A macedónokat világszerte egyesítő Egyesült Macedón Diaszpóra szervezet legrangosabb kitüntetését azoknak ítélik oda, akik közéleti tevékenységükkel nagy hatással voltak a macedón népre.

A díjátadón Orbán Viktor azt mondta: Macedónia elkötelezte magát az EU- és a NATO-tagság mellett, felkészült, elvégezte az ehhez szükséges feladatokat. Ezért érthetetlennek tartja, hogy az unió és az észak-atlanti szövetség egy olyan adósságot “halmoz fel” a balkáni ország felé, hogy bár maga is elismeri, Macedónia készen áll a csatlakozásra, mégsem kezdi meg vele az érdemi tárgyalásokat. Jelezte ugyanakkor, hogy ennek oka közismert: a macedón-görög névvita. A magyar álláspont szerint azonban a Görögországgal fennálló vita nem lehet akadálya annak, hogy érdemi tárgyalások kezdődjenek Macedóniával az EU- és a NATO-tagságról – közölte. (A névvita lényege, hogy Görögország burkolt területi követelésnek tekinti, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság alkotmányos neve Macedón Köztársaság, mert az egyik észak-görögországi – Macedóniával szomszédos – tartományt is Macedóniának hívják.)

A miniszterelnök beszédében azt is felelevenítette, hogy bár a macedónok a magyartól eltérő kommunista rendszerben éltek évtizedekig, mégis ugyanazoktól a dolgoktól szenvedtek, mint a magyarok, így például a szabadság hiányától, a nemzeti kultúra háttérbe szorításától és a szabad mozgáshoz való jog megtagadásától. Ezért Magyarország “a sorsközösség érzése” miatt is kiáll Macedónia ügye mellett a nemzetközi színtéren – jelentette ki. Orbán Viktor a kitüntetést a macedón nemzet által egész Magyarországnak adományozott elismerésként jellemezte. “Az ilyen kitüntetések azt a hagyományt is szimbolizálják (…), hogy a szabadságért folytatott küzdelem sohasem reménytelen” – fogalmazott a kormányfő.

Az Egyesült Macedón Diaszpóra – amely egy nem kormányzati szervezet – igazgatótanácsának elnöke azt mondta: a kitüntetéssel elismerik Orbán Viktornak a magyar-macedón kapcsolatok megszilárdítása érdekében végzett és Macedónia integrációs törekvéseit segítő munkáját. “Határozott és jó barátai vagyunk Magyarországnak” – hangsúlyozta a díjat átadó Metodija Koloszki.

Forrás: Hirado.hu

Egy hozzászólás “Orbán Viktor: tárgyalni kell Macedónia EU- és NATO-tagságáról” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    2Macedónia európai uniós és NATO-csatlakozási tárgyalásainak mihamarabbi megkezdését szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten”
    Vezírem!
    Ha már ilyen jól összefutottak miért nem kezdtek tárgyalni rögtön?!
    Ősi dakota bölcsesség:
    “Amit ma megkezdhetsz, ne halaszd holnapra!” 😛 😀

Itt lehet hozzászólni !