Nyáron is veszélyt jelenthetnek a nyílt égésterű gázüzemű berendezések

Csepel.hu

Nyáron is veszélyt jelenthetnek

Az elmúlt hétvégén tizennégy olyan budapesti helyszínre kellett kivonulniuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak, ahol szén-monoxid került vissza a lakásba.

Kivétel nélkül mindenhol a szén-monoxid-jelző berendezés riasztott, és mindenhol ki is mutatták a tűzoltók a levegőben a mérges gázt.

Habár a szén-monoxid  mérgezést általában a fűtési szezonhoz kötik, nem szabad elfelejteni, hogy nyáron a háztartási meleg vizet legtöbbször ugyanazok a gázüzemű fűtőberendezések állítják elő, amelyek télen is működnek. Ezek közül veszélyesnek a nyílt égésterű készülékek mondhatóak, amelyek a lakás levegőjét használják az égéshez. A nyári nagy melegben egy másik ok is hozzájárul az égéstermék visszaáramlásához. A kémények tető feletti részét az erős nap átforrósítja, így a bennük lévő levegő is felmelegszik. Gyakran ennek a felmelegedett levegőnek magasabb lesz a hőmérséklete, mint a kémény tetejéhez érkező füstgáznak, és ezen az úgynevezett „hődugón” az égéstermék nem tud áttörni, így visszakerül a lakásba.  Ha lehetséges, a háztartási melegvíz-készítést a kora reggeli vagy az esti órákra kell időzíteni, amikor a nap nem süt. Szellőztessük intenzíven a lakás helyiségeit, különösen igaz ez a fűtőberendezések helyiségére. Ügyelni kell arra, hogy a szellőzőnyílások nyitottak legyenek. Nem szabad hosszabb időre bezárkózni olyan helyiségbe mint például a fürdőszobába, ahol nyílt égésterű gázkészülék üzemel.

A gázkészülékeket és a kéményeket rendszeresen ellenőriztetni kell, és a kéményseprőipari közszolgáltatást végző szakembereket nyáron is be kell engedni a lakásba.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban is hőség várható.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !