25 éves az Eötvös iskola zenei tagozata

Csepel.hu

25 éves az Eötvös iskola zenei tagozata

Jubileumi hangversennyel ünnepelte az Eötvös József Általános Iskola zenei tagozata fennállásának 25. évfordulóját. A Királyerdei Művelődési Házban rendezett ünnepséget Morovik Attila alpolgármester Kodály Zoltán örökérvényű gondolatával – „Legyen a zene mindenkié” – nyitotta meg.

Beszédében hangsúlyozta: „A zene nemcsak a lélek beszéde, de vigasz, bíztatás, beszélgetőpartner is minden élethelyzetben. Képes arra, hogy mindenki számára érthető nyelven üzenjen, legyen az komolyzene, népzene, pop-rock vagy jazz. Mindenképp felidéz egy pillanatot, egy élményt, olyan emlékeket, melyek az életünk egy meghatározott momentumaihoz köthetők” – tette hozzá.

Kórusok és szólisták számtalan fellépései, a kerületi énekversenyeken a tanulók nívós szereplései népszerűsítik a tanintézményt, az iskola falain megszámlálhatatlan oklevél jelzi a megtett utat.

Negyedszázada a zenei tagozat elindítója Rózsásné Dömsödi Anna (Nusi néni) volt. Tőle tanulták meg a diákok a közös éneklés élményét és vitték tovább a zene szeretetét, amely által többszáz gyerek élete gazdagodott. A régi növendékek a tagozatalapító vezényletével álltak össze újra a színpadon és énekszóval, muzsikával idézték fel az elmúlt éveket.

Az 1.z osztályos tanulók táncos műsorukban magyar népdalt énekeltek, majd az alsó tagozatos kórus német dalokat adott elő kánon formában. A meglepetés produkcióban az egyik régi növendék dudán játszott, utána balladát és orosz népballadát is hallhatott a közönség. A 8.z osztályos tanulók előadásaiban hárfán, zongorán és harmonikán szóltak meg a dalok. A felső tagozatos kórus fellépését követően az összkar közös énekléssel kiválóan szerepelt. A felkészítő tanárok, Ormosi Katalin és Fábián Ildikó karvezetők mindent megtettek azért, hogy a jubileumi hangverseny ünnepélyes hangulatot és örök emléket szerezzen az iskolásoknak, hajdani diákoknak, a tanároknak és a szülőknek egyaránt.

Varga Norman ifjúsági referens, a Nemzeti Ifjúságvédő és Tehetségkutató Egyesület elnöke különdíjakat adott át a kiemelt teljesítményt elért diákoknak, majd ünnepélyesen tortát szeltek az Eötvös iskolában.

„Egy ideje figyelemmel kísérem a kórus munkáját, nagyon szorgos fiatalokat ismerhettem meg a csapatban, akiknek a tehetségükre rögtön felfigyeltem. Ezért is döntött úgy az elnökségünk, hogy támogatjuk őket. Szeretnénk hosszú távon segíteni a kórus munkáját, valamint megteremteni a megfelelő anyagi és szervezeti feltételeket ahhoz, hogy az akaraterővel és szorgalommal párosult tehetség minden fiatal számára kibontakoztathatóvá, megélhetővé, maradandó emberi teljesítmények forrásává váljon ” – mondta el a szervezet elnöke.

A rendezvény az Eötvös iskolában folytatódott, ahol régi relikviákból, tablókból, oklevelekből, nosztalgikus fotókból és a gyerekek egyéb alkotásaiból nyílt kiállítás.

Jelenleg az iskola 25 éves zenei tagozatán mintegy 250 gyerek tanul – tájékoztatott Hajduk Katalin intézményvezető. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy idén is megmutatkozott iskolájukba a túljelentkezés. „A szeptemberben induló osztályban 29-en kezdhetik meg zenei tanulmányaikat ősztől. Több mint tíz gyereknek nem sikerült helyet biztosítanunk, pedig eredményesen szerepeltek a meghallgatáson, de a törvény által előírt létszám minket is kötelez. Elsőtől a nyolcadikig a furulya a kötelező alaphangszer, utána a 2. évtől mindenki szabadon választhat hegedűt, zongorát, trombitát, fuvolát, hárfát vagy harsonát. A most ballagásra készülő nyolcadikosok közül ketten tanulnak tovább konzervatóriumban. Tanulóink kilencven százalékban nem zenei területen haladnak tovább, viszont úgy térnek sokan vissza hozzánk, hogy milyen jó volt itt énekelni tanulni és hangszeren játszani. Erről régi növendékeink tollából visszaemlékezések olvashatók a nemrég indított facebok oldalunkon” – tette hozzá az intézményvezető.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !