Megmaradtak a fotók a tengerbe veszett fényképezőgépen

Origo

Megmaradtak a fotók a tengerbe veszett fényképezőgépenA hajótörött fényképezőgép

Egy hajóval együtt süllyedt el, két évig volt a tengerben, mégsem vesztek el a fotók egy Panasonic digitális gépből.

Búvármerülést végző tengerbiológus hallgatók találták meg a kanadai Vancouver-sziget közelében azt a Panasonic TZ7-es kompakt digitális fényképezőgépet, amely 2012-ben süllyedt el egy hajó fedélzetén.

A kanadai CBC News beszámolója szerint a hajó tulajdonosa egy Paul Burgoyne nevű kanadai férfi volt, aki a szigeten lévő nyaralójából utazott, amikor a baleset bekövetkezett. A digitális fényképezőgép két évig a víz alatt volt, amikor a bamfieldi tengeri kutatóközpont munkatársai megtalálták 12 méteres mélységben, a tenger aljzatában.

Isabelle M. Côté, a központ professzora szerint a víz alatt eltöltött két év alatt a kamerát teljesen ellepték a tengeri növények és más élőlények. Mivel a TZ7-es eleve nem vízálló kivitelű, maga a fényképezőgép teljesen tönkrement, fém alkatrészei korrodálódtak, még a belső chipeken is iszap és tengeri élőlények tapadtak meg.

Ettől függetlenül a gépben lévő 8 gigabájtos memóriakártya tartalma sértetlen maradt. A központ munkatársai előbb megtisztogatták és megszárították az adattárolót, majd az egyik családi portrét publikálták a Twitteren, hogy megtalálhassák a fényképezőgép eredeti tulajdonosát. Ebben végül a parti őrség egyik munkatársa segített, aki korábban közreműködött Paul Burgoyne kimentésében, így felismerte a férfit a fotókon. Burgoyne-t egyébként meglepte, hogy előkerült a hajóval együtt a vízbe veszett a fényképezőgépe, de örült a fotók előkerülésének. A két év után is épen maradt digitális fotók után megnőtt a bizalma az elektronikai eszközökben – nyilatkozta a CBC-nek.

Forrás: Origo

2 hozzászólás “Megmaradtak a fotók a tengerbe veszett fényképezőgépen” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Az iskolai szerverek hogy bírják?…

  2. grün szerint:

    Röfike!
    Egy számítógépes barátom azt mondta, hogy vannak fatüzelésű processzorok és amíg füstölnek semmi bajuk!
    Ha abba marad a füst, akkor “kampec dolores” és beáll a kékhalál! 😛 😀

Itt lehet hozzászólni !