Szertefoszlott az MSZP dominanciája

Egy lépésre van már csak a megsemmisüléstől az MSZP

MNO

Szertefoszlott az MSZP dominanciája

Megkopott az MSZP márkanév, és meggyengültek a párt pénzügyi, szervezeti erőforrásai – olvasható a Nézőpont Intézet elemzésében. Arról is írtak, hogy az MSZP 2012 után már nem volt képes egyedül irányítani a folyamatokat a baloldalon, de domináns volt, amely előny viszont május 25-én látszólag szertefoszlott.

Az európai parlamenti (EP-) választás fontos tanulsága volt, hogy a baloldali szimpatizánsok az MSZP-t büntették szavazatukkal az áprilisi kudarcért, és a látványosan rossz politizálásért – állapítja meg az elemzés. Mint írják: az MSZP 2012 után már nem volt képes egyedül irányítani a folyamatokat a baloldalon, de domináns volt. Ez az előny viszont május 25-én látszólag szertefoszlott.
Az intézet szerint az MSZP pénzügyi forrásai érzékeny veszteségeket szenvedtek az elmúlt években, márpedig egy párt működtetése igen sokba kerül. Épp a választási kampányban került napirendre, hogy a szocialista párt kétmilliárd forintos adósságot görget maga előtt, és a helyzetet súlyosbítja, hogy az MSZP költségvetési támogatása tovább csökken.

Az anyagi gondokkal küzdő párt az elmúlt években az alkalmazottai több mint felét elbocsátotta, irodáit bérbe adta, az adósság pedig belső vitákhoz vezetett a baloldalon – írták. Az Állami Számvevőszék januárban lezárt vizsgálata szerint 2010 óta 145-ről 49-re csökkent a párt alkalmazottainak a száma.

Elszipkázta az embereket a DK

Ugyanakkor a Demokratikus Koalíció (DK) nem várt mértékben gyengítette meg az MSZP szervezeti hátterét; 2012-ig majdnem ezer ember lépett ki a szocialista pártból, melynek jelentékeny része Gyurcsány Ferenc pártjába távozott. Továbbá vannak olyan települések, ahol komplett szervezetek „álltak át”.

A választási kampányokban pedig megmutatkoztak ezek a szervezeti hiányosságok, a többi között nem állt rendelkezésre az az aktivistahálózat, amivel a Fidesz rendelkezik. Ebben a helyzetben az MSZP kifejezetten gyenge mozgósító kampányt folytatott az országgyűlési választások után is – állapították meg.

A Nézőpont Intézet szerint az MSZP mindig akkor volt sikeres, amikor a belső platformok képesek voltak a kiegyezésre. Ezek a kompromisszumok vezettek a 2002-es és 2006-os országgyűlési sikerhez is. Mesterházy azonban az erőcsoportok meggyengítését tűzte ki célul, részben sikerrel – írták. Az országos politikából kiszorult vonal ugyanakkor veszélyt jelent az MSZP egységére nézve – tették hozzá.

Gyurcsány megerősödése versenyhelyzetet eredményezett

Gyurcsány pártjának látszólagos megerősödése új helyzetet teremtett a baloldalon, és először kerültek komoly versenyhelyzetbe a baloldali térfélen a szocialisták. Ugyanakkor Gyurcsánnyal ma is sokan szimpatizálhatnak az MSZP-n belül, amely felveti egy esetleges közeledés lehetőségét – vélik az intézet elemzői.

Kérdéses továbbá, hogy Botka László ambicionálja-e az MSZP vezetését, hiszen Gyurcsány pártelnöki pozícióból történő távozása óta gyakorlatilag a tisztség egyik legfőbb várományosaként tartják számon – sorolja az elemzés. Az intézet szerint az európai parlamenti választás fontos tanulsága, hogy az MSZP-hez, mint párthoz hűnek gondolt szavazók keresni kezdték a választható alternatívákat a baloldalon. A baloldali blokk mérete nem változott érdemben áprilishoz képest, de a DK a vártnál nagyobb szeletet hasított ki az ellenzéki tortából, aminek az MSZP lett a kárvallottja.

Minderre az is magyarázatot ad, hogy a Nézőpont Intézetnek az EP-választás előtt készült utolsó felmérése szerint az MSZP lett a legelutasítottabb párt: a megkérdezettek 37 százaléka soha nem szavazna a szocialista pártra. Azonban egyelőre nincs valódi alternatívája az MSZP-nek, hiszen a DK-t vezető Gyurcsány még mindig a legnépszerűtlenebb politikus, az ő személye csak saját elkötelezett hívei számára vonzó – közölte elemzésében a Nézőpont Intézet.

Mesterházy megbukott

Lemondott az MSZP elnöki és frakcióvezetői posztjáról Mesterházy Attila. A Magyar Nemzet információi szerint a döntésben információink szerint szerepet játszhatott, hogy egykori pártbéli szövetségesei is ellene fordultak. Az még kérdéses, hogy az önkormányzati választásokig egy kibővített vezetői testület vagy egy új elnök fogja irányítani az MSZP-t.

Az MSZP budapesti párttanácsa júniusra rendkívüli kongresszus összehívását javasolja a választmánynak, azon a párt új országos és budapesti elnökét is megválaszthatják.

Teljes, felmenő rendszerű tisztújítást ír ki az MSZP – jelentette be Botka László, a párt országos választmányának elnöke pénteken. A politikus az országos párttanács ülése után újságíróknak elmondta, a lehető legkorábbi időpontra, július 19-re hívják össze a tisztújító kongresszust.

Forrás: MNO

16 hozzászólás “Szertefoszlott az MSZP dominanciája” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    Variálják már a zönkormányzati választásokat is!

    Sokkal praktikusabbat és olcsóbbat találtak ki fityeszék!
    Csak az biztos ami ziher?! 😛 😀

  2. nagyapó szerint:

    No de mi van Csepelen? MSZP, DK, Együtt akármi? Eetásak kiket kell követni? Melyik nagytőkés fogja a baloldalon a dolgozókat, a bérből és fizetésből élőket képviselni?
    A maszop megreccsent. Nincs frakcióvezetője, a frakció megosztott. A libások, meg a kendermagosok frakció nélkül vannak (érdemes volt rájuk szavazni!)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  3. Gordon szerint:

    Szatyorpárt…

  4. grün szerint:

    “Szertefoszlott az MSZP dominanciája”
    Béke poraira!
    “A nagyképűség a pofára esést közvetlenül megelőző állapot!” 😛 😛

  5. grün szerint:

    Meccs közben írja át a szabályokat a Fidesz
    “Az önkormányzati választási rendszert átalakítása beszűkíti az ellenzék mozgásterét, de több ponton alaptörvény-ellenes is lehet – véli a Political Capital. Miért jó ez a Fidesznek és mit tehet az ellenzék?”
    .
    Akié a labda azé a meccs! 😛 😀

  6. nagyapó szerint:

    Komoly gondban a csepeli MSZP. Megismétlődik-e az áprilisi választás? Ha megismétlődik, melyik párthoz fog tartozni a polgármester? Ha nem szoci, akkor nehéz lesz Csepel pénzét a zMSZP 2 milliárdos hiányának csökkentésére kiszivattyúzni. Emiatt MSZP-s polgi kéne, de ki?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  7. felix szerint:

    Szemétláda.
    A fidesznek könnyű volt kiszivattyúzni a négy milliárdját és törleszteni az adósságát.

  8. szevenszi szerint:

    A fidesz nem törlesztett. Az állam átvállalt 1 milliárd forint adósságot. Ezt a lakosság fizeti meg. A többi pedig matekolás a költségvetéssel, amit valaki megcsinált jó pénzért. Még egy érdekesség. A gazadasági ügyekért felelős volt mszp-s alpolgármesterrről a elmúlt 4 év alatt egy sort sem olvastam. Vajon miért?

  9. felix szerint:

    A párt adósságáról beszéltem, mert ellenzékben volt ám nekik, nagyobb mint az MSZP.-nek.

  10. Éva szerint:

    Ezen az oldalon mint mindig, most is a nagyapó a Király!!!!!!!!!!!!!!!

  11. nagyapó szerint:

    A gazdaság lendülete májusban is kitartott, a Világgazdaság mutatószáma, a Gyorsulási Irányadó (GYIA) 3 százalékos növekedésről tanúskodik az előző év azonos időszakához képest, a GYIA 2007-es indulása óta nem volt példa olyan kedvező évkezdetre, mint idén – írja csütörtöki cikkében a Világgazdaság.
    No comment!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  12. grün szerint:

    Öreg Farok!
    Mennyi az annyi és miért annyi?! 😛 😀
    .
    “A gazdaság potenciális növekedési üteme ugyanakkor vélhetően sokkal lassabban áll helyre, hiszen a munkanélküliség elsősorban nem a piaci folyamatok javulása, hanem a közmunkaprogram felfutása miatt csökken, a beruházásokat pedig leginkább az állami (vagyis uniós) invesztíciók segítik. Jelenleg továbbra is 1-1,5 százalék körül lehet a potenciális növekedés üteme, mindazonáltal az elmúlt fél évben talán kisebb javulást láthattunk.”
    .
    http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/duborog-a-gazdasag-kitart-a-lendulet-a-masodik-negyedevben-is-428343

  13. felix szerint:

    Na végre.
    Sikerült magunkkal húzni a világgazdaságot.

  14. grün szerint:

    Éva!
    “Ezen az oldalon mint mindig, most is a nagyapó a Király!!!!!!!!!!!!!!!”
    A Ti oldalatokon!
    A mi oldalunkon, a normálisok között csak bohóc! 😛 😛 😛

  15. joságos szerint:

    Csak pojáca! A bohóc az művész.

  16. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t.! Igyekezzenek! Talán megközelítik a Heti 7-es színvonalát!!!!
    Idióta Dr. grün t.t.! Amióta nagyobb tudású közgazda, mint 1/2eszű1/2x fel kell homályosítanom, hogy a közmunkaprogramban résztvevők is növelik a GDP-t, mert dolgoznak. A szocik alatti segély csökkentette a GDP-t. Nem beszélve arról, hogy aki munkával keresi kenyerét, az nem fog segélyért sorba állni.
    Igaz, hogy aki dolgozik és nem segélyt kap, azt nehéz lejárt szavatosságú tésztával szavazásra bírni.
    Salom!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

Itt lehet hozzászólni !