Lemondott Mesterházy Attila

Hiller hátán térhet vissza Gyurcsány

MNO

Lemondott Mesterházy Attila

Lemondott pártelnöki és frakcióvezetői posztjáról Mesterházy Attila csütörtökön, aki jelezte, hogy nem kíván újraindulni az MSZP elnöki posztjáért. Mesterházy azt mondta, az MSZP április 6-án és május 25-én jelentős vereséget szenvedett el az országgyűlési és az európai parlamenti választáson.

Az MSZP elnökeként ezekért a kudarcokért vállalja a teljes felelősséget – jelentette ki. Mesterházy a sajtótájékoztatóján arról nem beszélt, hogy a vele együtt az elnökség is távozik-e. A politikus a rövid sajtótájékoztatója után távozott a teremből.
Az Origo információ szerint a nagy öregek átmenetileg a pártot Újhelyire bíznák, de ezt még a sajtótájékoztató előtt tudták meg.

Hiller hátán térhet vissza Gyurcsány

Mesterházy távozásával nagy valószínűséggel Hiller István térhet vissza a párt élére, aki 2004-2007 között Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt volt az MSZP vezetője. Az egykori pártelnök előtérbe kerülésével Gyurcsányék befolyása jelentősen megnőhet az MSZP-n belül, így az egykori miniszterelnök visszatérését készítheti elő Hiller. Gyurcsány már jelezte: ha Hiller nem kerül valamilyen vezető pozícióba, elkezdi átcsábítani a szocialista képviselőket, ami nem is lesz nehéz, hiszen előbb-utóbb mindenki át akar majd szállni valamilyen mentőcsónakba.

Az alapszabályon rágódtak

Az elmúlt napokban az MSZP alapszabályához való ragaszkodásával próbált meg a hatalom közelében maradni Mesterházy Attila. A szocialista politikus azt állította, hogy komolyan gondolta az elnökség lemondását, ezért arra kéri majd a választmányt szombaton, hogy fogadják el azt. Ugyanakkor szerinte csak teljes tisztújítást tesznek lehetővé a párt szabályai. Ilyenkor a kisvárosi alapszervezetek vezetőit is újjá kell választani, a folyamat hónapokig tarthat.

„Én is komolyan gondoltam ezt a lemondást. Mindenki, aki ezt bejelentette, szintén komolyan gondolta. Ezért mondtam azt, hogy én is amellett vagyok, hogy fogadja el a választmány a lemondást, és akkor az egy teljesen világos, egyértelmű üzenetet tud küldeni a társadalomnak, hogy a szocialista párt megújul a vezetés tekintetében, és onnantól kezdve újult erővel vagy lendületet véve – ha szabad így fogalmazni – vág neki a következő kampánynak, majd utána a pártépítkezésnek” – mondta Mesterházy.

A teljes tisztújítást ellenezték

A teljes tisztújítást több korábbi vezető szocialista is ellenezte. Lendvai Ildikó a Hvg.hu-nak arról beszélt, hogy túl centralizált párt lett az MSZP. Kovács László pedig kitart amellett, hogy átmenetileg egy testület vezesse a pártot. A szocialisták korábbi elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta: hiába hivatkozik Mesterházy arra, hogy ez ellenkezik a szocialisták alapszabályával, meg lehet találni ennek a jogszerű módját is.

Horváth is lemondást sürgetett

A budapesti MSZP szerint le kell mondania Mesterházynak és az elnökségnek. Erről Horváth Csaba beszélt az ATV-n még szerda este. A szocialisták alelnöke szerint a párt válságban van, ezért tovább kell lépni. Horváth szerint ha indulna az elnökségért Botka László, akkor a budapesti tagok támogatnák. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, a szombati választmányi ülésen mindenképpen döntenek a folytatásról.

„Szombaton amellett fogok érvelni – és a budapesti véleményeket is magam mögött fogom tudni –, hogy fogadja el az országos választmány az elnökség lemondását, hogy politikailag új helyzetet tudjunk teremteni, hogy a választók elvárt bizalmának ismét meg tudjunk felelni és egy új típusú politikát tudjunk megjeleníteni. De nagyon őszintén, azt gondolom, hogy a választók ebből az egészből annyit fognak leszűrni, hogy tanult-e az MSZP most már a második pofonjából, vagy pedig ugyanazon az úton halad. Ami biztos halál, ha az MSZP nem tanul a második pofonból, ha ugyanígy folytatná. Ennek nincs alternatívája, tehát nincs B időpont, hogy a szombati választmányi ülés után még lehet maszatolni, tologatni a problémát. Legkésőbb a szombati választmány ezt a dolgot el fogja rendezni” – hangsúlyozta Horváth.

Forrás: MNO

9 hozzászólás “Lemondott Mesterházy Attila” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Áprilisban kapott az MSZP egy jobb-egyenest, májusban egy bal-egyenest. K.o.
    Gyurcsány azért küzd, hogy őszig ne is heverje ki.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  2. ebihal szerint:

    A Fidesz gyűlöletkampánya megtette a hatását.

  3. nagyapó szerint:

    “Nincs itt a világvége, mert amint a Demokratikus Koalíció, az Együtt-PM és még az LMP sikere is mutatja, “csak” annyi történt, hogy a baloldal eddig vezető erejének betudott politikai képviselete bukott egy nagyot. (…)”
    Friss Róbert, Népszava

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  4. szigetország szerint:

    Nagyapóval egyetértve én is úgy látom, hogy az MSZP áprilisban kapott egy jókora pofont, most májusban pedig a fal adta a másikat.

  5. Tóth Mária szerint:

    ebihal: te melyik bolygón élsz? neked nem tűnt fel az mszp sok-sok szemét ügye? ja, az rendben van, ugye? nem legyél már ilyen elfogult!

  6. ebihal szerint:

    Tóth Mária!
    Arról a sok-sok szemét ügyről beszélsz, amelyekkel kapcsolatban mostanában
    rendre felmentő ítéletet hoz a bíróság? A Fidesz minden választás előtt, módszeresen
    kezdi besározni az ellenfeleit, gyakorlatilag erre használja a közmédiát.

  7. nagyapó szerint:

    A Nézőpont Intézet EP-választások előtt készült felmérése szerint az MSZP lett a legelutasítottabb párt, a megkérdezettek 37 százaléka soha nem szavazna a szocialista párta. Azaz az MSZP elutasítottsága hasonló, mint a Jobbiké. Az adatokból az olvasható ki, hogy nincs önálló tábora a szocialista pártnak, nem válik el a többi baloldali formációtól. Azonban egyelőre nincs valódi alternatívája az MSZP-nek, hiszen a DK-t vezető Gyurcsány Ferenc még mindig a legnépszerűtlenebb politikus, az ő személye csak saját elkötelezett hívei számára vonzó.
    Eetásak! MSZP, vagy Jobbik? Egyformán nem szeretik a zemberek.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  8. Tóth Mária szerint:

    ebihal: a bírók kinek kedveznek? kicsit túl sok a komcsi közöttük! így könnyű nyerni! és a komcsik mire használták/ják a médiát? 100 éve hazudnak.

  9. ebihal szerint:

    Tóth Mária!
    Tehát, ha valaki nem úgy ítéli meg a dolgokat mint pl. te, akkor az komcsi. Ezek után
    észérvet nem lehet mondani, ez mindent überel.

Itt lehet hozzászólni !