Darazsak, méhek szezonja: Fontos telefonszámok, tudnivalók

Csepel.hu

 Darazsak, méhek szezonja: Fontos telefonszámok, tudnivalók

A nyári hónapokban több időt töltünk a természetben, ahol gyakrabban találkozhatunk méhekkel és darazsakkal. Ha szabadtéri programokra látogatunk, kirándulunk, vagy kertészkedünk érdemes kellő körültekintéssel lenni a rovarcsípés megelőzése érdekében.

A csípésükre hazánkban az emberek 2-3 százaléka túlérzékeny, 97 százalékuknál csak helyi reakció mutatkozik. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető egy kellemetlen találkozás ezekkel az ízeltlábúakkal.

A legjobb elkerülni a darazsakat és a méheket!

Kerüljük a feltűnő sárga vagy virágmintás ruházatot, mert ez vonzza a rovarokat!

Ha a szabadban étkezünk, különösen figyeljünk, mert a méhek, darazsak az édes italra, ételre észrevétlenül rászállhatnak, vagy egy óvatlan pillanatban bemászhatnak a nyitott üdítős dobozba! Ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket.

A rovarriasztó szerek a szúnyogok ellen hatékonyak, de a fullánkos rovarokat nem riasztják el!

A méheket vonzzák a parfümök, a különféle illatos kozmetikumok, krémek…

Ne járkáljunk mezítláb a fűben! Legyünk kellő körültekintéssel fürdőzéskor is! (A méheket, darazsakat vonzza a víz, így például a medence és a gyermekpancsoló is!)

A méhek és darazsak, csak ha veszélyben érzik magukat, általában saját védelmük érdekében támadnak emberre. A legjobb elkerülni a fészket és ne ingereljük az állatokat!

Amennyiben a méhszúrás, vagy darázscsípés következtében rosszullét jelei mutatkoznak, azonnal forduljunk orvoshoz!

Méhek: A méhek elsősorban közvetlen támadás esetén, önvédelemből csípnek. Fullánkjuk a szúráskor kiszakad, ami pusztulásukhoz vezet, így a méhek csak végső esetben támadnak.

Darazsak: A darazsak fullánkjukon keresztül juttatják a méreganyagot a kötőszövetbe, mely gyulladást okoz. A darázscsípés helye általában megduzzad, a bőrpír fájdalommal, viszketéssel párosul. Rosszabb esetben azonban a csípés súlyos allergiás reakciót vált ki.

Csak óvatosan!

A természetes faodvakba és a mesterséges madárodúkba a madarak és emlősök mellett sok rovarfaj, elsősorban méhek, darazsak, köztük a lódarazsak is beköltözhetnek. Ha a rovarok közvetlenül a lakóhelyünk mellett telepedtek meg, el kell távolítani a fészküket. A nagy családokban élő, méhek esetében lehetőleg szóljunk egy tapasztalt méhésznek, aki még örülni is fog az „ajándék” családnak.

A legbiztonságosabb, ha a fészekeltávolítást szakemberrel végeztetjük!

A darazsakkal és méhekkel összefüggő beavatkozások nem tartoznak a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek alapfeladatai közé, ezért a katasztrófavédelem csak abban az esetben végzi el ezeket a feladatokat térítésmentesen, ha a rovarok közvetlen életveszélyt, sérülésveszélyt jelentenek. Ilyen eset például, amikor forgalmas közterületen, óvodában, iskolában telepedtek meg az állatok.

A katasztrófavédelem azt tanácsolja, hogy ne kíséreljék meg egyedül eltávolítani a fészket és a rovarokat, minden esetben hívjanak szakembert!

Közterületen észlelt darazsakkal, méhekkel kapcsolatos bejelentéseket az alábbi telefonszámokon tehetnek:

  • Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Telefonszám: (+36-1) 459-2300, (+36-1) 469-4462,

E-mail: fki.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu

  • Dél-Budai Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Telefonszám: (+36-1) 459-2337

  • Budapest Főváros XXI. Kerület Csepeli Polgármesteri Hivatal Városrendezési Iroda

Környezetvédelmi Csoport Telefonszám: munkanapokon, munkaidőben: 427-6287, 427-6286

Ha közvetlen életveszély nincs, a tűzoltók térítés ellenében végeznek méhekkel, darazsakkal összefüggő beavatkozást.

További hasznos információ a méhek és darazsak elleni védekezésről: http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/tudastar/insect.pdf

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !