Ingyenes panelfelújítás kezdődik Csepel belvárosában

Csepel.hu

Ingyenes panelfelújítás kezdődik Csepel belvárosában01

Csepel déli lakóközpontjának szociális célú rehabilitációja volt a témája annak a lakossági fórumnak, amelyet a Karácsony Sándor Általános Iskolában rendeztek meg május 22-én. A beruházás jelenlegi szakasza 1690 lakost érint, és a kivitelezés heteken belül elkezdődik. A korábbi két kerületi városrehabilitációs projekttel szemben az Európai Unió támogatása ezúttal 100%-os, vagyis a lakóknak nem kell önrészt fizetniük!

Werner Péter, a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a lakossági fórumon arról beszélt, hogy a kerület sikeresen pályázott az uniós forrásra, ennek köszönhetően megújulhat Csepel belvárosa is. Az érintett lakók számára jó hír, hogy a projekttel kapcsolatban őket semmilyen költség nem terheli. Korábban két városrehabilitációs projektet valósítottak meg kerületben, de azokban a lakóknak önrészt kellett vállalniuk. A mostani felújítással a családok sokat nyernek, hiszen jelentősen csökkennek a fűtési költségeik, komfortosabb otthonban élhetnek, és hosszú távon ingatlanjaik értéke is várhatóan emelkedik. Ráadásul a lakók mindezt ingyen kapják!

Ingyenes panelfelújítás kezdődik Csepel belvárosában02

A mostani munkálatok a Vermes Miklós, a Kossuth Lajos, a Karácsony Sándor utca és a II. Rákóczi Ferenc út által határolt területet érintik. Felújítják a Kossuth Lajos utca 71., 75., 79., 83. és a Petz Ferenc utca 4-6. számú lakóépületeket. A lakossági fórumon felhívták a figyelmet, hogy az erkélyek magántulajdonnak számítanak, ezek rendbetételére az EU nem ad pénzt. Ha az érintettek igénylik, maguknak kell fedezniük ezek felújításának költségeit. A beruházás keretében újjászületik a Szent Imre tér is, amittől nemcsak szebb lesz Csepel főtere, de az európai uniós pályázatok sajátosságai miatt a tér felújítása szükséges ahhoz, hogy a lakóházak felújítására az Uniótól megkapjuk a pénzt.

Kálcsics Ferenc, a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. munkatársa ismertette a projekt részleteit. A Csepel déli lakóközpont szociális célú rehabilitációja 2013-ban kezdődött és 2015. június 30-án ér véget. Összköltsége 1,350 milliárd forint. Az érintett panelházakon felújítják a tető víz- és hőszigetelését, a homlokzatokat hőszigeteléssel látják el, a homlokzatok színét a lakók választhatták ki. Új, műanyag nyílászárókat építenek be hőszigetelő üvegezéssel és légbevezetőkkel, korszerűsítik a lifteket, a társasházi bejáratok előtetőit felújítják, és új burkolatot kapnak a bejárati lépcsőfeljárók is. A Petz Ferenc u. 4-6. számú panelház esetében a pinceszinten a víz, a szennyvízcsatorna és a csapadékvíz gépészeti alapvezetékek cseréjét is elvégzik. A kerület belvárosában új padokat, kerékpártárolókat helyeznek el, szebb játszóteret alakítanak ki, és szökőkutat is építenek. Az egykori II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola földszintjén játszóház és tanácsadás várja majd az érdeklődőket.

Gáspár Ferenc, a kivitelezésért felelős Dél-Konstrukt Kft. termelési igazgató-helyettese ígérte, hogy a munkák során igyekeznek minél kevesebb kellemetlenséget okozni a lakóknak, de a türelmüket is kérte. Felhívta a figyelmet: a homlokzatfelújítást megelőzően a tulajdonosoknak le kell szerelniük a redőnyöket, a légkondicionáló berendezéseket, a lakók által felszerelt előtetőket és az antennákat, hogy a munkások hozzáférjenek a munkaterülethez. A nyílászárók cseréje kapcsán pedig lakáson belül kell hozzáférhetővé tenni a munkaterületet. A kivitelező a munkálatok megkezdése előtt időben értesíti a lakókat arról, hogy melyik lakásba mikor érkeznek a szakemberek.

Az előadásokat követően a projekt vezetői válaszoltak a jelenlévők kérdéseire.

Az érdeklődők a projektről további információt az alábbi honlapon szerezhetnek: www.csepeldelilakokozpont.hu

Forrás: Csepel.hu

6 hozzászólás “Ingyenes panelfelújítás kezdődik Csepel belvárosában” bejegyzésre

  1. xy szerint:

    Jó hír. Később más lakótelepek is sorra kerülnek a környéken, pl Kiss János altábornagy, Táncsics Mihály út?
    (Vagy ezt osszák be 4 évre? Fontosak ezek a lépések, de nagyon aprók és semmi nincs a távlati tervekről)

  2. grün szerint:

    xy!
    Azért majd újra választást kell nyerni! 😛 😀
    .
    Anno egy vidám szexrabszolga hölgy Rómába járt harisnyáért kefélni!
    Valaki kérdezte:
    Egy párért?!
    Nem, a párjáért még egyszer!-válaszolta!

  3. felix szerint:

    Nem irigylem a kivitelezőt.

  4. TenkA szerint:

    És a külvárossal mi lesz? A Major, Zrínyi utca, Szt. László ltp.? Oda soha semmi nem jut?

  5. nagyapó szerint:

    TenkA! Biztosan sor kerül más területekre is, ha sikerrel pályáznak.
    Az azért nem semmi, hogy a lakóknak egy fillért sem kell fizetni!!!
    Mikor történt ilyen Csepelen?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  6. grün szerint:

    Öreg Pöcs!
    Óvatosan a kolbászevéssel!
    Apánk még most megy malacot lopni! 😛 😀

Itt lehet hozzászólni !