Könyvajánló Csepel természeti értékeiről

Csepel.hu

Könyvajánló Csepel természeti értékeiről

Mi történt a Csepel-szigeten a jégkorszakban? Mi a függőavar? Hány rovarfajt azonosítottak a Tamariska-dombon? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk a közelmúltban megjelent Csepel természeti képe című könyvből Tenk András, Merkl Ottó és Gergely Attila szerzőktől. A csepeli önkormányzat támogatta kiadványt április 28-án mutatták be a Jedlik Ányos Gimnáziumban.

A diavetítéssel egybekötött könyvbemutatón Tenk András hangsúlyozta, hogy a korszerű és időszerű témafeldolgozást tartalmazó kötet, – mely a helyi település természeti értékeit átfogóan mutatja be – egy éven keresztül készült, tartalma több éves kutatómunka eredménye. A kerületben található növényi- és állattani fajlistákkal kiegészült mű forrásként szolgálhat a természetkedvelőknek.

Ahogy az LMP helyi önkormányzati képviselője fogalmazott: ebben a témában egyedülálló tartalmú és kivitelű könyv Csepel történetét és fejlődését, földtani felépítését, éghajlatát és vízrajzát jól olvasható térképekkel, színes növény- és állatfotókkal illusztrálva tárgyalja. Újdonság benne a település fejlődési térképe, mely az 1870-es évektől napjainkig mutatja be a beépített és beépítetlen területeket.

A könyvbemutatón Gergely Attila elmondta, hogy kutatásában azokat az élőhelyeket, növényi közösségeket tárta fel, amelyek még valamennyire az egykori természetes növények maradványának tekinthetők és fajkészlet tekintetében meghatározóak. A szerző az országos védettségű Tamariska-domb homoki növényzetére, a Szigetcsúcs és a nagy Duna környékének ártéri növényzetére és a Csepelen megfigyelt védett növények természetvédelmi értékeire hívta fel a figyelmet.

Merkl Ottó előadásában Csepel állatvilágáról és rovargyűjtési technikájáról szólt. Eredeti képeken keresztül szemléltette a rovarok, pókok, madarak, a zöld levelibéka, erdei fülesbagoly, valamint a mocsári teknős előfordulási helyeit.

A zömében csepeli szakemberek által készített szép és látványos kiadványt az iskolák és egyes közintézmények ajándékba kapják.

Forrás: Csepel.hu

9 hozzászólás “Könyvajánló Csepel természeti értékeiről” bejegyzésre

  1. loori szerint:

    Végig olvastam az összes hozzászólást és el vagyok képedve!Remélem Csepelen ahol születtem és lakom nem csak ilyen Sobri Katkaa Grün Matula stb.hozzászóló emberek élnek!Remélem nincsenek sokan és Csepel egyszer végre felülirja a Vörös Csepel titulust!Ami már nagyon kéne!Gordonnak igaza van sok ilyen gondolkodású ember kellene!A kétharmad nem volt véletlen ezek az emberek mind magyarok és itt élnek ebben az országban kérem szépen.

  2. grün szerint:

    loori!
    “A kétharmad nem volt véletlen”
    Miről beszélsz?!
    Csepelen a zemberek a (zemúttnégyév) hatására hombárfejű rezsigladiátorunk helyett egy állítólag csepeli vonatkozásban ismeretlen baloldali jelöltnek szavaztak bizalmat! 😛 😀

  3. grün szerint:

    “A Föld mágneses tere időnként ellentétes irányúra fordul. Az átmenet időszakában megszűnik a kozmikus hatások elleni védelem. Ha már védekezni nem tudunk ellene, legalább tudni szeretnénk, mikor következik be.”
    .
    Kinek fussa 800 ezer évente új iránytűre?!
    Szegény pingvinek mire átgyalogolnak a zúj Déli sarkra! 😛 😀
    .
    http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20140428-vilagur-fold-a-magneses-polusvaltas-veszelyei.html

  4. Matula szerint:

    Loori – velem mi bajod van?

  5. Matula szerint:

    Ja – és mit olvastál végig? Az egész weboldalt?

  6. TenkA szerint:

    Amúgy tetszik az könyv? 😉

  7. Matula szerint:

    🙂 milyen könyv? 🙂

  8. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t. kemény fejébe még nem jutott el (a Népszava még nem írta), hogy a csepeli “frenetikus” győzelmet a Jobbiknak köszönhetik. Ha már proli módon nem gratuláltak a szocik a győztesnek (ezt Csepelen a polgárok megtették), legalább hódolatukat fejezhetnék ki a másik szélsőségnek, a Jobbiknak!!!!!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  9. TenkA szerint:

    “Csepel természeti képe”

    🙂

Itt lehet hozzászólni !