Keveredett egymással a neandervölgyi és a modern ember

Mno

keveredés

Egy mai gyerek képe és egy neandervölgyi arcrekonstrukciója: nem voltak rasszisták az őseink

Egy új tanulmány igazolta, hogy sok ezer évvel ezelőtt a neandervölgyiek és a modern emberek keveredtek egymással Európában és Ázsiában, ezért található meg a neandervölgyi dns-e a mai emberekben.

Egy korábbi elmélet azzal magyarázta a modern európaiak és ázsiaiak, valamint a neandervölgyiek közötti rokonságot, hogy valamennyien egy hasonló afrikai alpopulációból származnak. Az Edinburgh-i Egyetem és a Wageningeni Egyetem tudósai azonban kimutatták, hogy a genetikai hasonlóság a neandervölgyi ember és az Afrikán kívül élő modern ember között azt követően kezdődött, hogy Európában és Ázsiában közös utódokat nemzettek.

A Genetics című folyóirat szerdán megjelent számában publikált tanulmányukban új módszert alkalmaztak a két emberfaj közötti rokonságról szóló elméletek összehasonlítására. Egy sor rövid szakaszra osztották fel a két faj genetikai kódját, ezzel lehetővé tették, hogy minden forgatókönyvre elkészülhessen a statisztikai hasonlóság. A módszerrel igazolták a Homo sapiens és a mintegy 30 ezer éve kihalt faj közötti biológiai köteléket.

Korábbi tanulmányokból az derült ki, hogy a két csoport különböző időszakban tűnt fel, és a neandervölgyiek kétszázezer évvel korábban elhagyták Afrikát, mint a modern ember.

„Bár számos új genetikai kutatás meggyőző bizonyítékokat sorakoztatott fel a modern ember és a neandervölgyiek közötti genetikai keveredésre Eurázsiában, nem volt könnyű kizárni az afrikai ősi struktúrát. Reményeink szerint tanulmányunk most lezárta ezt a kérdést” – fogalmazott Konrad Lohse, az Edinburgh-i Egyetem Biológiaitudományi Karának tudósa.

Forrás: Mno

6 hozzászólás “Keveredett egymással a neandervölgyi és a modern ember” bejegyzésre

  1. elhallgattatni szerint:

    a négerekkel is keveredtek a gyarmattartók.

  2. Gordon szerint:

    Csak Vátesz-Tarjányi maradt “kerekfejű”? 🙂

  3. nagyapó szerint:

    Ahogy Szanyit elnézem……..hm.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  4. felix szerint:

    Mit nézel te szerencsétlen, benned is megvan.
    Nem vagy kivétel.
    Naná, hogy ezt sem értetted meg.

  5. felix szerint:

    Gyűjtögetnek, vadászgatnak.

Itt lehet hozzászólni !