Mentorok dolgoznak Csepel szívében

Álláskeresésben, családi problémákban és önéletrajzírásban is segítenek a szakemberek

Csepel.hu

Hamarosan újjászületik Csepel belvárosa. A panelépületekben teljes energetikai- és fűtéskorszerűsítés valósul meg, illetve felújítják a Szent Imre teret is. A Vermes Miklós utca – Kossuth Lajos utca – Karácsony Sándor utca – II. Rákóczi Ferenc út által határolt területen a lakók életminőségét azonban nemcsak a megújuló lakókörnyezet teszi jobbá. Az itt élők mindennapi problémáikkal tavaly novembertől díjmentes támogató szolgáltatást vehetnek igénybe. Legyen szó álláskeresésről, tanulási segítségről, vagy akár egy megnyugtató beszélgetésről, alternatív utcai mentorok segítik a hozzájuk fordulókat.

A mentori iroda elérhetőségei:

Cím: 1211 Budapest, Kossuth Lajos u. 76.

Telefon: 06 (70) 620 3597

E-mail: csepelimentorok@gmail.com

Nyitva tartás:

Hétfő:        8:00 – 19:00

Szerda:     14:00 – 20:00

Péntek:     14:00 – 20:00

Szombat:  10:00 – 19:00

A mentorok minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A „Csepel déli lakóközpont szociális célú rehabilitációja” elnevezésű KMOP-5.1.1/B-12-k-2012-0004 azonosító számú európai uniós finanszírozású projekt részeként, tavaly november óta alternatív utcai mentorálás valósul meg. A támogató szolgáltatás keretében négy, a gyermek- és családvédelem, az utcai szociális munka és a kortárssegítés területén tapasztalatokkal rendelkező szakember nyújt segítséget a hozzájuk fordulóknak. A program célja, hogy a mentorálásban részt vevők eredményesebben kezeljék, oldják meg problémáikat, nehézségeiket. A mentorok számos területen nyújtanak segítő kezet: van, aki csupán egy megértő beszélgetésre vágyik, másoknak a tanulásban vagy az álláskeresésben van szüksége támogatásra, de az is előfordul, hogy szakrendelésre kell időpontot egyeztetni. Sok esetben már önmagában az nagy segítség, ha a mentorok elmagyarázzák, hogy a probléma megoldásához milyen intézményt vagy szervezetet és milyen módon érdemes megkeresni.

A segítő szakemberek alapvetően az utcán dolgoznak, a legtöbb segítségre szoruló emberrel így veszik fel a kapcsolatot. Emellett több foglalkozás zajlik a mentori irodában is. Itt lehetőség nyílik a segítségnyújtásra nyugodtabb körülmények között is. A programok ingyenesek és elsősorban a rehabilitáció által érintett Vermes Miklós utca – Kossuth Lajos utca – Karácsony Sándor utca – II. Rákóczi Ferenc út által határolt akcióterületen élő lakosságnak szólnak, de a mentorok igyekeznek a területen kívül élő csepelieknek is segíteni.

Az eddig eltelt több mint három hónap során 150-nél is többen vettek részt a programban. A szolgáltatással élő csepeliektől szinte kivétel nélkül pozitív visszajelzés érkezett, nagyon hálásak minden bátorításért, jó szóért. Az eddigi tapasztalatok alapján a legnépszerűbb szolgáltatás az önéletrajzírás, az álláskeresés valamint a családi problémákkal kapcsolatos segítő beszélgetés. De óriási segítség az is, hogy munkahelykereséshez használható a mentori iroda internet hozzáférése, illetve telefonvonala is.

A mentorok a 2015 júniusáig tartó projekt ideje alatt minél jobban szeretnék megismerni a területen élőket, életüket, mindennapi problémáikat, melyekre a lehető legjobb megoldást, alternatívát próbálják nyújtani.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy csodát tenni nem tudunk, de bízunk benne, hogy sokaknak komoly segítséget, új utakat jelenthet majd mindaz, amivel szolgálni tudunk a számukra. Ez pedig nem is olyan kis dolog. A jó idő beköszöntével reményeink szerint több szabadidős programot tudunk majd szervezni az itt élőknek. A legjobb az lenne, ha minél többen bekapcsolódnának már a tervezésbe. Szeretnénk összehozni az embereket” – fogalmazott Boglacsik Tímea projektvezető.

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Mentorok dolgoznak Csepel szívében” bejegyzésre

  1. Varga Gábor vilmos szerint:

    Ha mérlegre tudjuk tenni azokat a pozitív változásokat, amelyeket az önkormányzat elvégzett, akkor a számok objektív szemléltető szerepe arra kell hogy késztessen minden kételkedőt hogy mozduljon, mégpedig az elkezdett pozitív folyamatok továbbvitele érdekében.Itt most szinte felsorolni sem lehet, mennyi fejlődés és építkezés eredményének lehetünk a tanúja. NÉMET Szilárd és csapata, hihetetlen aktívitással kezdett a városrész rendbe tételéhez. A gerincút, az erdei szabadidős pálya, az uszoda, a TAMARISKA domb, az SZTK fejlesztése és megvédése, a kerékpárutak tovább fejlesztése és a sok-sok felújítás mellet az átörökölt adósság állományból történő mintegy négy milliárd forint csökkentése mellett is stabil a költségvetés és biztató a jövőkép. Ezeket mind górcső alá illene venni és hideg fejjel mérlegelni! Az amit NÉMET Szilárd kidolgozott és kiharcolt a rezsi csökkentése érdekében egy olyan folyamat ami plasztikusan érzékelteti pozitív és felelős vezető karakterét. Erre a Csepeli közvéleményünk büszke lehet, és csak egy módon jelezheti további bizalmát: azzal hogy újabb négy évre ad megbízatást jelen polgármesterünknek!

Itt lehet hozzászólni !