Kóka hallgat, Kuncze hárít, Fodor vádol

MNO

Kóka hallgat, Kuncze hárít, Fodor vádol

Senkit nem érdekel az egykori Szabad Demokraták Szövetsége politikusai közül, hogy mi lesz a liberálisok által felhalmozott több száz milliós adósság sorsa. Az ügyben az ügyészség is nyomoz. A Fidesz felszólította Mesterházy Attilát, hogy távolítsa el az összefogásból azokat, akik bűncselekményt követhettek el.

Továbbra sem hajlandók felelősséget vállalni az egykori Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) tartozásai miatt a párt egykori meghatározó politikusai. Kóka János, Fodor Gábor és Kuncze Gábor, az SZDSZ korábbi elnökei egyaránt kikerülték kérdéseinket annak ellenére, hogy az egykori liberális párt adósságai miatt a IX. kerületi ügyészség különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el.

Kuncze Gábor, aki az ellenzéki összefogás támogatásával a 2014-es parlamenti választásra készül, lapunk kérdéseire csupán annyit mondott, „nem érdekli a téma”.

Szűkszavú volt Kóka János is, aki az SZDSZ hitelfelvétele idején volt a párt elnöke, és az állami kezességvállalással folyósított hitelből vásárolt 24 ingatlanból 21 esetében a vásárlások aláírója volt. A lap többszöri megkeresése ellenére sem volt hajlandó válaszolni kérdésikre, inkább különböző elfoglaltságaira hivatkozva bontotta a vonalat.

A fennmaradó három ingatlan vásárlását jóváhagyó Fodor Gábor, aki a Magyar Liberális Párt elnökeként Kunczéhoz hasonlóan ismét parlamenti politizálásra készül, szintén nem válaszolt kérdéseikre, helyette nyilatkozatban reagált az ügyészségi nyomozásra. Szerinte a nyomozás csupán egy kampányfogás. Mint írta, a Fidesz a Jobbikkal karöltve az ügyészséget és a rendőrséget veti be politikai ellenfelei ellen. Fodor Gábor szerint a szóban forgó ingatlanok megvannak, biztosítják a hitel fedezetét, tehát nem történt károkozás. – Ha pedig pártok ingatlanjaival kapcsolatosan merül fel kérdés, akkor el kell mondani, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nyújtott hitelkonstrukcióval minden párt élt – tette hozzá Fodor. Ugyanakkor a liberálisok elnöke arra már nem tért ki, hogy például az MSZP vagy más politikai párt hitelfelvételével összefüggésben miért nem indult nyomozás.

Az SZDSZ több száz millió forintos adóssága ügyében a jobbikos Szilágyi György országgyűlési képviselő tett feljelentést. Az ellenzéki képviselő január végén, amikor közölte, hogy feljelentést tesz, újságíróknak azt mondta, az SZDSZ tartozása 2010 végén több mint 770 millió forint volt, ennek legnagyobb részét egy állami kölcsön tette ki. Az ügyészség tájékoztatása szerint az SZDSZ 2009. július 15. óta tőke- és kamatfizetési kötelezettségének nem tett eleget. A IX. kerületi ügyészség a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályát bízta meg a nyomozással.

Az SZDSZ tartozása

Ismert: a Szabad Demokraták Szövetsége nem számolt el a hiteleivel, így kérdéses, hogy a mögöttük hagyott adóhátralékokkal, kölcsönökkel és teljesítetlen közüzemi számlákkal ki fog majd elszámolni. A köddé váló szabad demokraták teljes hátraléka 1 milliárd 220 millió forint. Korábban a Fidesz jelezte is, hogy „megdöbbentően sok az SZDSZ-károsultak száma az országban”, a KDNP pedig azt kezdeményezte, fizessenek a liberálisok. A nagyobbik kormánypárt is arra szólította fel a „Bajnai Gordon holdudvarában ismét feltűnő” liberálisokat, mielőbb rendezzék a több mint egymilliárd forintra becsülhető tartozásaikat. A Fidesz az ügy kapcsán azt kezdeményezte, hogy az Országgyűlés a pártvezetőket is tegye felelőssé a kampánytámogatás utáni elszámolásban. A Fidesz felszólította Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét, hogy távolítsa el az Összefogásból azokat, akik bűncselekménnyel kárt okozhattak az államnak.

Az biztos, hogy ez nem az én problémám – így válaszolt a Magyar Nemzetnek Horn Gábor, akit a párt több mint 1,22 milliárd forintos tartozásáról kérdezett a lap.

A teljes cikket a Magyar nemzet szerdai számában olvashatja.

Forrás: MNO

4 hozzászólás “Kóka hallgat, Kuncze hárít, Fodor vádol” bejegyzésre

  1. fghfjhgkjhk szerint:

    …és most akkor mi van. A MOL gázüzletágán meg 110 milliárdot bukott az ország.

  2. nagyapó szerint:

    Az 1.2 milliárdot a szadeszosok ellopták. Ez az adófizetők pénze!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  3. grün szerint:

    “A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tájékoztatása szerint a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) ingatlanjai vélhetőleg nem fedezik teljes mértékben a párt félmilliárdos tartozását, így végül az állam viselheti majd a veszteséget”
    .Egyszerű! El kell adni a fedezetet képező ingatlanokat és megvan a zsozsetta!
    Apropó!
    De. hogy lett a félmilliárdot el nem érő tartozásból 1.2 mrd.?!
    Annyit azért nem inflálódott az a vagyon!
    Vagy “Magyarország jobban teljesít?!” ,P 😀
    .
    http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/nem-torlesztette-ingatlanhiteleit-az-szdsz-1180789

  4. Etikus szerint:

    A vállalkozási Törvénynek van olyan pontja, amely konkrétan meghatározza az okozott kár megtérítési kötelezettségét, akár a saját vagyonával is felel.
    A “pártok serege” is vállalkozási forma, nem muszáj alapítani, ugyan úgy mint RT-t, KFT-t,
    Bt-t, stb.
    Ja, hogy a költségvetés “Törvényes megcsapolásából” egyszerűbb és könnyebb megélni?
    Innen kimentett álló és forgó eszközökkel, új vállalkozásokat indítani, azaz, “kitisztázott eszközök” révén. Emlékeznek-e még a számítógépek stb. gyakori cseréiről, Törvényben foglaltak alapján?

Itt lehet hozzászólni !